cimlap_telenor
Gazdaság

Magyar nyelvű applikációval segítik a beszédzavarral küzdő gyerekeket és felnőtteket

Portfolio
Magyar nyelven is elérhetővé vált a súlyos beszédzavarral küzdő gyermekek és felnőttek akadálymentes kommunikációját támogató alkalmazás, az AVAZ. Az applikáció elsősorban azoknak készült, akik valamilyen betegség miatt súlyos beszédzavarral küzdenek – azaz nem, vagy csak korlátozottan képesek beszélni –, de a képi megjelenítés és a modern mobil eszközök használatával mégis képesek lehetnek gondolataik megosztására, hogy a tágabb világgal is könnyen megértessék magukat – tájékoztatta a Portfolio-t az alkalmazás fejlesztését támogató Telenor.

"Nemzetközi szakirodalmi adatok szerint körülbelül a népesség 0,5%-ának életminőségét javíthatja nagyban a vizualitáson alapuló, ún. alternatív és augmentatív kommunikáció (AAK) lehetősége, ami Magyarországon több ezer főt jelenthet. Ezt a módszert alkalmazza az AVAZ is, amely itthon hiánypótló: jelenleg ez az egyetlen olyan applikáció, amelyben az írott kommunikáció képi megsegítéssel és predikcióval együtt érhető el magyar nyelven. Egyaránt segítséget jelenthet például a komplex kommunikációs igényű gyermekek olvasni tanulása során, de a beállítások módosításával felnőttek számára is használható, amikor például Parkinson-kór vagy stroke esetén van szükség kommunikációs támogatásra" – mondta Miksztai-Réthey Brigitta, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar tanársegédje, aki szakértőként vesz részt az app magyarításában.

AAK, CCN: mit takarnak a szakkifejezések?

Komplex kommunikációs igényű személyek azok, akiknél a beszélt és/vagy írott nyelv súlyos mértékű zavara áll fenn, melyek következtében a személy és környezete között létrejövő kommunikáció nem alakul ki, vagy nem elégíti ki a kommunikációs igényeket. Ebbe a csoportba tartoznak azok a személyek is, akiknél van bizonyos mennyiségű beszéd, de ez nem elegendő arra, hogy a változatos kommunikációs igényeknek megfeleljen. A kommunikációs akadály oka ezeknél a személyeknél nem a halláskárosodás.

A komplex kommunikációs igényű (persons with complex communication needs-CCN) személyek számára a beszéd és kommunikáció átmeneti, vagy tartós pótlására szolgáló eszközök és módszerek gyűjtőfogalma az Augmentatív és Alternatív kommunikáció (AAK), mely kifejezésben az alternatív: a beszédtől eltérő módszereket, az augmentatív: kiegészítő kommunikációs eszközöket jelenti. Az AAK kifejezés egyszerre utal módszerre, eszközre és kutatási területre. (Miksztai-Réthey Brigitta: Assziszív technológiai eszközök AAK támogatáshoz)

A magyar verziónak különleges története van. A világszerte 15 nyelvre lefordított, eredetileg Indiában fejlesztett app magyar verziójának létrejöttét a kilencéves Vince családja kezdeményezte és fogja össze. Vince az ízületeit és izmait érintő nagyon ritka betegség, az ún. AMC miatt nem tanult meg beszélni, ezért jelenleg is applikáción keresztül kommunikál.

Vince szülei, a Németh család az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakembereivel, többek között nyelvészekkel, pszichológusokkal és AAK szakértőkkel, valamint a Kis Hőseink Alapítvány közreműködésével dolgoznak az AVAZ magyar nyelvű változatának fejlesztésén.

A munka révén Vince - és rajta kívül sok ezer kommunikációs nehézséggel küzdő gyermek és felnőtt, például autisták, cerebrális parézissel, központi idegrendszeri sérüléssel, afáziával és egyéb beszédképtelenséget okozó nehézséggel élők - könnyen az egyéni igények szerint alakítható, magyar mondatok alkotására alkalmas eszközt kapnak a mindennapi kommunikációhoz. Az applikáció magyar változatának anyagi hátterét a Telenor biztosította.

De hogyan működik?

Az alkalmazás az AAK módszert használó emberek számára teljes körű kép- és szövegalapú lehetőséget nyújt a verbális kifejezésre, szintetizált beszéd segítségével.

Az AVAZ magyar verziójának szókincse több mint 2500 szóból áll és egyszerűen személyre szabható.

Az appban 45000 kép található, melyekből mindenki testre szabhatja saját aktív szókincsét és ún. kommunikációs tábláit. A táblán minden egyes képhez egy-egy szó vagy mondat rendelhető, melyek megnyomásával a szavak és az összeállított mondatok magyar hangon szólalnak meg.

A grafikus ábrák mellett a mondatalkotás folyamata billentyűzeten is kiegészíthető, valamint kép- és szövegpredikciók is elérhetők, így hatékonyabbá és kényelmesebbé tehető az appon keresztül folytatott kommunikáció. Szókeresésnél pedig a beírt kezdőbetűk hatására megmutatja az app a szó pontos elhelyezkedését a táblán.

Mi az az assziszív technológia?

Asszisztív technológiai (AT) összefoglaló néven nevezzük az olyan adaptív eszközöket, amelyek lehetővé teszik a sajátos igénnyel élő emberek számára, hogy hozzáférjenek minden fajta technikai termékhez és szolgáltatáshoz. Az AT-k az IKT igen széles körét felölelik, az egyéni igényekhez szabott klaviatúráktól, a beszédfelismerő szoftvereken át egészen a Braille számítógépes kijelzőkig és a TV-k esetében alkalmazott feliratozás rendszeréig. Az asszisztív technológia tartalmazhat orvosi segédeszközöket is (például a mobilitást segítő eszközöket, hallássegítő eszközöket stb.), valamint az önálló életvitelhez, tanuláshoz és munkavégzéshez használható segédeszközöket is, mint például a képernyő-olvasó, az alternatív billentyűzet, speciális kommunikációs eszközök, vagy egyéb specializált technológiai alkalmazások is. (Miksztai-Réthey Brigitta: Assziszív technológiai eszközök AAK támogatáshoz)

Az applikációban elkészített mondatok jelenleg kimásolhatóak e-mail-be, vagy bármely üzenetküldési felületre. A fejlesztés későbbi fázisában az elkészült gondolatoknak nem csak szöveges változata, hanem a képi megjelenítése is közvetlenül az applikációból továbbküldhető lesz, ami segíti például a távoli kommunikációt a logopédussal vagy terapeutával.

A tervek között szerepel a képernyőmegosztás-funkció is, így egy online meetingen a beszélgetés résztvevői hallhatják is a megszerkesztett mondatokat, ezzel az AVAZ a beszédzavarral küzdők online oktatásában is alkalmazható lesz.

Az AVAZ a fejlesztés első fázisában iOS-en, iPaden érhető el az AppStore-ban, és január 2-ig bevezető áron, 17 990 forintért tölthető le. Az iPhone-os, valamint Androidra elérhető verzió várhatóan tavasszal lesz elérhető.

A cikk megjelenését a Telenor támogatta. Az applikációról ide kattintva kaphat bővebb információt

A címlapképen Vince látható, ahogy a program segítségével kommunikál Forrás: Telenor

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
astrazeneca vakcina doboz