A koronavírus-járvány váratlan hatása: sok vállalat iskolázta be a munkavállalókat
Gazdaság

A koronavírus-járvány váratlan hatása: sok vállalat iskolázta be a munkavállalókat

Portfolio
„Amit a koronavírus okozta gazdasági válságból tanultunk többek között az az, hogy senki sem ülhet nyugodtan a babérjain, alkalmazkodni kell a folyamatosan változó környezethez” – mondta a Portfolio-nak Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Executive programokért és szakirányú továbbképzésekért felelős dékánja. A szakember kitért arra is, hogy nagyon sok cég meglátta a lehetőséget a nehéz helyzetben, tavaly ősszel például jelentősen nőtt a szakirányú továbbképzésre jelentkezők száma: Fehér szerint sok munkaadó döntött úgy, hogy beiskolázza a munkavállalókat, hiszen ez béren kívüli juttatásként is felfogható, ráadásul a cég és a dolgozó is profitál belőle.

A koronavírus okozta válság gazdasági hatása iparáganként és vállalatonként változó és több tényezőtől függ. Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Executive programokért és szakirányú továbbképzésekért felelős dékánja szerint azok a cégek tudnak a leggyorsabban talpra állni, akik nagyon gyorsan reagáltak a helyzetre, nem a kivárásra, túlélésre játszottak, hanem cselekedtek: fejlesztésbe kezdtek, nagy hangsúlyt fektettek a digitalizációra, nem elbocsátottak, hanem motiválták a munkavállalókat.

Amire a Covid-19 rávilágított, hogy senki sem üldögélhet a babérjain, én, mint oktató sem, de a diákok, munkavállalók, munkaadók sem

– mondta, hozzátéve, nagyon gyorsan változik minden, és aki talpon akar maradni, annak tartani kell a lépést. Fehér szerint a mostani válsághoz hasonlót még senki sem tapasztalt, a koronavírus okozta gazdasági krízis egész más természetű, mint a 2008-as világválság.

"Óriási piaci átrendeződésnek vagyunk most a szemtanúi: azok a cégek, amelyek már a járványhelyzet előtt is sokat fektettek a digitalizációba, most elveszítették korábbi versenyelőnyüket, hiszen a vállalatok többsége kényszerből ugyan, de 2020-ban behozta a lemaradását" – jegyezte meg a dékán, hozzátéve, a vállalatok jelentős része fektetett a munkavállalók képzésébe is, ezt a Corvinus is tapasztalta, 2020-ban ugyanis nőtt a szakirányú továbbképzésre jelentkezők száma.

Szüksége van a cégeknek naprakész, gyorsan hasznosítható tudásra

Fehér Péter szerint a megnövekedett jelentkezőszám egyik magyarázata az lehet, hogy sok cég afféle béren kívüli juttatásként iskolázta be a munkavállalókat. A Budapesti Corvinus Egyetemen a szakirányú továbbképzésen részt vevő hallgatók aránya jelentősen nem változott, 2020-ban is nagyjából 50 százalékuknak a munkahelye finanszírozta a képzés költségeit. Fehér szerint

a szakirányú továbbképzés jó befektetés: minden egyes szakirányon azonnal reagálnak a piacot érintő változásokra, és gyorsan alkalmazható megoldásokat kínálnak.

"A hallgatók gyakorlatilag mind szakmabeliek, egy erős szakmai közösségről van szó, akik valós problémákra keresnek megoldást, és a tanultakat akár a következő héten ki tudják próbálni a munkahelyükön, a következő képzési alkalom során pedig már be tudnak számolni a tapasztalatokról”- magyarázta a dékán.

A képzési idő legalább 2, legfeljebb 4 félév,  legalább alapfokozatú diplomával, illetve a korábbi rendszer szerinti főiskolai vagy egyetemi szintű végzettséggel lehet jelentkezni, és tulajdonképpen a korábbi tanulmányokra épülő, gyakorlatorientált specializációt nyújt.

Markánsan megjelentek a Covid okozta változások a képzés során

2020 őszén indult a vállalati belső és vezetői coach képzés, amit óriási érdeklődés övezett, magas a túljelentkezés. Fehér szerint ennek hátterében az állhat, hogy a járványhelyzet következtében nagyon átalakult a vezetők szerepe, nagyon meghatározóak lettek a szervezetet érintő humánkérdések.

Szintén nagyon keresett a kutatási és innovációs menedzser/szakközgazdász képzés, aminek oka részben az lehet, hogy a cégek egy része felismerte, hogy a gazdasági nehézségek közepette sem szabad elhanyagolni az innovációt, a fejlesztést.

Ha egy vállalat életben akar maradni, sőt, versenyelőnyre szeretne szert tenni, akkor most kell felkészülnie arra, hogy mit fog másképp csinálni a válságidőszak után, ebben ez a képzés segítséget tud nyújtani

– mondta Fehér Péter. Reagálva az aktuális piaci helyzetre, 2021. őszén indul az adatvezérelt ellátásilánc-menedzsment képzés.

Kiderült az elmúlt másfél év során, hogy nézőpontváltásra van szükség. Az ellátásilánc-menedzsment akkor sikeres, ha a legfrissebb technológiákkal és megfelelő adatbázisokkal dolgozik, bizonyos esetekben az adatokra támaszkodva szükséges döntéseket hozni, ami sok vállalatnál még nem jellemző, de ezen dolgozni kell” – mondta Fehér Péter.

Szeptemberben indul először a nemzetközi projektmenedzser képzés is, amelynek célja a Project Management Institute nonprofit szervezet együttműködésével olyan projektmenedzserek képzése, akik képesek a XXI. századi kihívásoknak megfelelve nemzetközi hagyományos és virtuális közegben közepes komplexitású projekteket önállóan vezetni.

A képzés során a hallgatók gyakorló szakemberektől tanulhatnak, a tanult ismereteket ők maguk is nagyon gyorsan tudják alkalmazni

– jegyezte meg a dékán, hozzátéve, ez a képzés angol nyelven indul, hiszen nagyon sok olyan középvállalat van, amelyek egyre aktívabbak a környező országokban is, jelentős nemzetközi üzleti kapcsolattal rendelkeznek, ezért egyre fontosabb, hogy a munkatársaiknak se legyen idegen a nemzetközi környezet.

A koronavírus-járványt a turisztikai és vendéglátószektor nagyon megszenvedte. A turisztikai fejlesztési menedzser/szakközgazdász képzés során nagy hangsúlyt kap majd, hogyan lehet a szektort újraindítani, mit lehetett tanulni az elmúlt másfél évből, mit lehetne máshogy csinálni, modern, piacképes és globálisan használható tudást nyújtanak majd a hallgatóknak.

A cikk megjelenését a Budapesti Corvinus Egyetem támogatta.

Címlapkép: Budapesti Corvinus Egyetem

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet