FONTOS Rendkívül fontos döntés jelent meg a napelemekről!
Jobbágy Dénes Széchenyi Alapok
Gazdaság

Tízmilliárdot kaphatnak a startupok legjobb mentorai

Portfolio
A kellő tapasztalattal és már felmutatható sikeres befektetésekkel rendelkező inkubátorokat és akcelerátorokat tőkésítené fel tízmilliárd forintból a Széchenyi Alapok azzal a céllal, hogy a startupokat ne csak tőkével, hanem hosszútávú partnerséggel, tudással is támogathassák – mondta el a Portfolio-nak Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója. A programban akár 1,5 milliárdot is kaphatnak a sikeres pályázók, ha kellő szaktudást, piacismeretet és befektetői tapasztalatot tudnak felmutatni. Előnyt jelent a fenntarthatósági szemlélet megjelenése, valamint, ha maguk is anyagi kockázatot vállalnak.

Nemrég jelentették be, hogy inkubátorokkal és akcelerátorokkal indít startup programot a Széchenyi Alapok. Milyen inkubátorokat és akcelerátorokat keresnek, milyen kritériumoknak kell megfelelnie a jelentkezőknek?

A Széchenyi Alapok az elmúlt időszakban finomhangolta a stratégiáját és számos új befektetési terméket fejlesztett ki. A korai fázisú startup finanszírozások területén két fontos hiányosságot látunk, melyekre megoldást szeretnénk adni a most induló programunkkal. Az egyik, hogy az inkubátorokban és akcelerátorokban – ahol a korai fázisú startupokat nem pusztán tőkével, hanem „smart money”-val, azaz szakértelemmel és mentorálással is segítik –  jelentős a tőkehiány. A másik probléma, hogy ezen szereplők eddigi működése döntően rövid távra elegendő, nem túl nagyösszegű, így hosszabb távú stabilitást nem biztosító, ad-hoc, vissza nem térítendő támogatásoktól függött. Ezt szeretnénk sokkal kiszámíthatóbbá tenni, amihez a forrást és a támogatást is a Pénzügyminisztériumtól, tulajdonosi joggyakorlónktól kapjuk.

A felhívással a tapasztalt, akár saját pénzüket is kockáztatni merő inkubátorokat és akcelerátorokat célozzuk meg.

Jobbágy Dénes Széchenyi Alapok

A programban tízmilliárd forintot szánnak a feltőkésítésre. Ez – figyelembe véve a magyar, illetve régiós piacot – mennyire számít nagy összegnek? És mekkora összeg ez a Széchenyi Alapok működésében?

Ezzel az eddigi legnagyobb magyar startup programot indítjuk inkubátorok és akcelerátorok számára. Egy pre-seed fázisú befektetés tipikus összege Magyarországon 10-100 millió forint. Ehhez képest az állami támogatások nagyságrendje az elmúlt pár évben 300-600 millió forint között mozgott inkubátoronként. Mi úgy látjuk, hogy az inkubátoronként, illetve akcelerátoronként elérhető akár másfél milliárd forintnyi tőkejuttatás hosszabb ideig fedezi a befektetési igényt és megalapozhatja egy kiszámítható, piaci működés létrejöttét, ezáltal lehetőségük nyílik a hosszútávú gondolkodásra. Bízunk abban, hogy komoly érdeklődésre számíthatunk, amint abban is, hogy a programmal sok új startup vállalkozást tudunk pályára állítani. Ha az élet ezt igazolja, úgy a program meghosszabbítását és a keret növelését tervezzük.

Széchenyi Alapok

A kiválasztás során a Széchenyi Alapok milyen szempontokat vesz figyelembe?

A legfontosabb a kiemelkedő eredményeket elért, jó reputációjú csapat, amelyben minden résztvevő egyéni teljesítménye számít.

Értékként tekintünk majd arra, ha egy jelentkező csapat a piac egy bizonyos részét, például egy iparágat nagyon jól ismer.

Nagyon fontos, hogy legyen magyar vonatkozása a projektnek, beleértve a határon túli állampolgárainkat is. De természetesen azt előnyként fogjuk értékelni, ha az elképzelés várhatóan a külföldi piacokon is megállja majd a helyét. Kedvezően tekintünk az ESG szempontok megjelenésére és a saját hozzájárulásra, azaz az üzleti kockázatvállalásra is.

Mire érdemes figyelniük a jelentkezőknek? Mi az, amin elcsúszhat egy érdeklődő?

Olyan partnereket keresünk, akik az inkubációs vagy akcelerációs piacon már nevet szereztek és számos jól zárult befektetéssel büszkélkedhetnek. Nem pénzügyi befektetőket, alapkezelőket keresünk, hiszen azok vagyunk magunk is, hanem olyan csapatokat, akik a befektetésen túl érdemben járulnak hozzá a startupok sikeréhez tapasztalatukkal, kapcsolatrendszerükkel és szaktudásukkal. Szintén fontos, hogy eljövendő partnereink a hosszú távú sikerben legyenek velünk közösen érdekeltek, a működési költségek minimalizálása mellett.

Azaz azt szeretnénk, hogy ne a napi működésükből, hanem hosszabb távon a sikeres befektetéseikből realizáljanak hasznot.

A befektetések 300 millió és 1,5 milliárd forint között lehetnek: ez mennyire jelenti azt, hogy a legkisebb startupokat kihagyják a programból? És milyen pályázó kaphat 1,5 milliárdot?

A félreértések elkerülése végett: a program nem startupoknak, hanem az őket felkaroló és növekedésüket segítő inkubátoroknak és akcelerátoroknak szól. Ők határozzák meg azt, hogy milyen méretű és mely szegmensekben tevékenykedő startupokkal terveznek foglalkozni. Akik a legkisebbekkel, azok várhatóan 300 millió forint körüli tőkeemelést szeretnének majd tőlünk, míg az érettebb, működő startupokkal együttműködők inkább a felső értékhatárt fogják megcélozni.

A klímavédelem kiemelt szempontként szerepel: milyen környezetvédelmi szempontokat mérlegelnek? Vannak kiemelt témák vagy területek, amelyeket keresnek? Mennyire Magyarország-specifikus ez a lába a projektnek?

Nem előírás, hogy egy inkubátor vagy akcelerátor kizárólag klímavédelmi vonatkozású startupokba fektessen vagy akárcsak kiemelten vegye figyelembe az ESG szempontokat. Ennek ellenére figyelembe vesszük, ha partnereink ezt fontosnak tartják, mind társadalmi, mind üzleti szempontból. Amennyiben egy jelentkező információs anyaga tartalmaz ilyen elemeket, értékelésükhöz a fenntarthatósági igazgatóságunk mellett a Kék Bolygó Alapítvány szakembereinek segítségét vesszük igénybe. Az alapkezelő idén augusztus 31-ig várja a szakmai partnerek jelentkezését.

A cikk megjelenését a Széchenyi Alapok támogatta, részletek az szta.hu/felhivas oldalon

Fotó: Széchenyi Alapok

napelem a háztetőn
csányi sándor novák katalin
tank harckocsi bahmut ukrajna orosz ukrán háború percről percre tudósítás
ukrajna háború
szu-35sz orosz légierő ukrajna háború stock
m6-os autópálya épül
Tematikus PR cikk
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Kezdő lépések, alaptechnikák az aktuális tőzsdei árfolyamgrafikonokon.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
napelem a háztetőn