koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina
Gazdaság

Komoly utóhatásai vannak a koronavírus-járványnak – Tömegeket érint a Post-COVID szindróma

Portfolio
Hogy pontosan hány embert érint Magyarországon a Post-COVID szindróma, nem tudni. Egyelőre sem az érintettek átlagéletkorára, sem a nemek szerinti eloszlásra nem állnak rendelkezésre adatok, de a tapasztalatok alapján a változó tünetegyüttest produkáló szindróma nem csupán súlyos fertőzés után alakulhat ki, hanem enyhe, akár tünetmentes lefolyás után is felléphet. Dr. Kiss-Dala Noémi, a Dr. Rose Magánkórház infektológusa a Portfolio-nak elmondta, a koronavírus fertőzést követően kialakuló elhúzódó, tartós tünetek jellegében egyelőre nem rajzolódott ki összefüggés a fertőzést okozó vírusvariánssal, és hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy egy új, krónikus betegséggel állunk-e szemben, vagy idővel és megfelelő kezeléssel a tünetek és egészségügyi problémák megszüntethetők és visszafordíthatók-e. Kitért arra is, mely tünetek esetén és mikor érdemes orvoshoz fordulni.

A hivatalos adatok alapján közel 801 ezer ember gyógyult fel a koronavírusból. Ennél azonban jóval többen lehetnek azok, akik átestek a fertőzésen, hiszen a hivatalos adatokba csak a teszttel igazolt fertőzötteket számítják bele. Sokan azonban tünetmentesen vagy csak nagyon enyhe tünetekkel vészelik át a vírust.

A betegség okozta panaszok a legtöbb embernél a gyógyulást követően maradéktalanul megszűnnek, némely esetben azonban tartósan fennállnak, idővel ismét jelentkeznek, vagy korábban nem tapasztalt tünetek léphetnek föl.

Az első tünetek megjelenését követően 3 hónappal is tartósan tapasztalt tünetegyüttest nevezzük Post-COVID szindrómának

– mondta a Portfolio-nak Kiss-Dala Noémi, a Dr. Rose Magánkórház infektológusa.

Azzal kapcsolatos adatok, hogy a változó tünetegyüttest okozó szindróma hány embert érinthet Magyarországon, nem áll rendelkezésre, ahogy azzal kapcsolatos adat sincs egyelőre, hogy mekkora a Post-COVID-ban érintettek átlagéletkora. Amit viszont tudunk, hogy a koronavírus fertőzést követően kialakuló elhúzódó, tartós tünetek jellegében egyelőre nem rajzolódott ki összefüggés a fertőzést okozó vírusvariánssal, bár az infektológus megjegyezte, a jelenleg keringő delta variáns elterjedésétől még nem telt el kellő idő a következtetések levonásához.

Kiss Dala Noémi
Kiss-Dala Noémi, a Dr. Rose Magánkórház infektológusa

„A Post-COVID tünetegyüttes hátterében álló szervezeti elváltozások és folyamatok jelenleg nem kellően felderítettek. Emiatt arra sem lehet válaszolni, hogy egy új, krónikus betegséggel állunk-e szemben, vagy idővel és megfelelő kezeléssel ezek az eltérések megszüntethetők vagy visszafordíthatók” – mondta a doktornő, aki arról is beszélt, a szakirodalom alapján a súlyos fertőzés átvészelését követően nagyobb a Post-COVID tünetegyüttes kialakulásának esélye, és mivel az idősebb korosztály esetében gyakrabban számolhatunk súlyos lefolyású betegséggel, ebben a korosztályban nagyobb arányban alakulhat ki Post-COVID szindróma is.

Ugyanakkor a járóbeteg szakellátásban jellemzően mégis egy fiatalabb korosztály jelentkezik. Ennek oka Kiss-Dala Noémi szerint részben az, hogy

a Post-COVID tünetek jelentős életminőség romlást okozhatnak, mely az aktív, dolgozó, gyermekeket nevelő népesség körében jelentős mindennapi problémákhoz vezethet.

Tartós munkaképtelenséget okozhatnak a tünetek

Nagyon változó, milyen tünetekkel keresik fel a Post-COVID rendelést a páciensek. Van, akinél fáradékonyság, levertség jelentkezik, mások szédülést, álmatlanságot, alvászavart tapasztalnak, sokan vannak, akiknek koncentrációs problémáik vannak, másoknál fülzúgás, légszomj, nehézlégzés, mellkasi- vagy hátfájdalom nehezíti a mindennapokat, jellemző a szag-és ízérzészavar, szájszárazság, émelygés és étvágytalanság is. A tapasztalat azt mutatja, hogy megfelelő rehabilitációval a tartós tünetek is megszüntethetők, vagy legalábbis jelentős részben csökkenthetők.

„Véleményem szerint pont a tünetek sokfélesége miatt a Post-COVID tünetegyüttessel jelentkező betegek kivizsgálásához, kezeléséhez és gondozásához is holisztikus szemlélettel szükséges hozzáállni. A betegek ellátása egyénre szabott kell, hogy legyen, a páciens előzményeit, alapbetegségeit, életkörülményeit, elvárásait, motivációit és lehetőségeit is figyelembe kell venni, a döntéseket pedig a beteggel együtt szükséges meghozni.

Ezt a szemléletmódot képviseljük mi is a Dr. Rose Magánkórházban a betegellátás során” – mondta az infektológus, hozzátéve, amikor valaki kivizsgálásra érkezik, az első lépés, hogy különböző vizsgálatokkal kizárják a szervi megbetegedéseket, a társszakmák – például a kardiológia, fül-orr-gégészet, neurológia, pulmonológia - szoros együttműködésben dolgoznak.

Kiss-Dala Noémi szerint az elmúlt egy évben, ahogy egyre több ember esett át a fertőzésen, egyre gyakoribbá vált a Post-COVID tünetegyüttes előfordulása is, nagyobb figyelmet kaptak az elhúzódó tünetek, és a köztudatban való megjelenéssel párhuzamosan az érintett betegeknek egyre több lehetősége van szakemberhez fordulni a panaszaikkal.

Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha az első covid-19 tünetek megjelenését követően 3 hónappal még mindig panaszokkal küzd valaki.

A cikk megjelenését a Dr. Rose Magánkórház támogatta.

Ukrán gabona
buza
lokomotív
Klekner Péter_Kifli
ipar acél
GettyImages-200136981-009

Holdblog Időgépem, a hitel

"Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el!" (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne mivel nem...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
buza