Acélszerkezettel kezdték, most tőzsdére mehet a magyar generálkivitelező
Gazdaság

Acélszerkezettel kezdték, most tőzsdére mehet a magyar generálkivitelező

Portfolio
Az Épduferr Zrt. a kezdetektől fogva a multinacionális ügyfélkört célozta meg. A tervezett tőzsdei megjelenés jó ajánlólevél a hasonló környezetben dolgozó nemzetközi vállalatok felé.

A cikk a 2021-es BÉT50 kiadványban jelent meg. A kiadvány médiatámogatója a Portfolio.

A vállalkozás 2004-ben indult kft.-ként, 2006 októberében csatlakozott az azóta már zrt.-vé vált céghez Palkovics Milán, az igazgatóság elnöke. Kezdetben acélszerkezet gyártással foglalkoztak, majd 2007-ben váltak generálkivitelezővé.

A vállalat már a kezdetektől multinacionális cégeket célzott meg termékeivel és szolgáltatásaival, első komolyabb megrendelőjük a Tesco volt.

Ez stabilitást és kiszámíthatóságot hozott az árbevétel szempontjából, minimalizálta a kockázatot és jó referenciát jelent a piacon – ez fontos az építőiparban. Eleinte áruházakat építettek át, a kisebb boltok több mint a felét az Épduferr alakította át. Később bekerültek a Molhoz, majd fokozatosan elkezdték építeni a cég azon divízióit, amelyek a kereskedelmi és az ipari környezetben folyamatos megbízásokat voltak képesek elnyerni. 2012-ben alakultak át zrt.-vé, 2013-ban kezdték el az építőanyag kereskedelmi tevékenységet. Foglalkoztak teljesen más üzletekkel is – rádió, kávézó, bányászati cég –, de rájöttek, hogy ezek csak elvonják a figyelmet a főtevékenységről, így megszabadultak tőlük.

A kezdetekkor négyen voltak tulajdonosok, azóta ketten kiváltak a cégből. Központi telephelyük egy 300 négyzetméter körüli irodából és egy csaknem 700 négyzetméteres gyártócsarnokból áll – itt készítik az acélszerkezeteket. A létszám 45 fő körüli, folyamatosan vesznek fel embereket, ebben szerepe van annak is, hogy elindították az acélkereskedelmi, illetve feldolgozási tevékenységet. A generálkivitelezés során a saját létszám mellett alvállalkozókat vonnak be, a tervezést igény esetén saját maguk is el tudják végezni. Az Épduferr Zrt. az acél kereskedelmet és feldolgozást hazai és export piacon kívánja folytatni, mely megalapozza a külföldi terjeszkedés lehetőségét. Célja, hogy ezen tevékenységeit nemzetközi piacokon is eredményesen tudja működtetni.

A pandémia nem különösebben akasztotta meg az Épduferr üzletmenetét, az építőipar igyekezett folyamatos üzemmódban dolgozni.

Inkább azoknál a cégeknél látok ebből a szempontból problémát, amelyek sok külföldi munkavállalót foglalkoztatnak – ilyen például a szerkezetépítés

- mondta Palkovics Milán, az igazgatóság elnöke. A globális építőanyag áremelkedés az Épduferre is hatással volt.

“Van olyan vevőnk, aki 5 százaléknál nagyobb áremelkedés esetén kompenzálja az áremelkedést, a legutóbbi szerződéseket már meg tudtam így kötni. Viszont ehhez kell egy olyan megrendelő is, aki pontosan látja, hogy mi zajlik a piacon, nekik fontosabb a határidő betartása és a minőség” - jegyezte meg Palkovics.

Ilyen mértékű kockázatot amúgy sem célszerű teljes mértékben a kivitelezőre hárítani, ezt a rizikót a megrendelőnek kell vállalnia, nem a generálkivitelezőnek. A piacon nagyon erős az építőanyagok iránti kereslet, a fa-, és acéltermékekre naponta határozunk meg árakat. A festékárak pár hónap alatt a duplájukra emelkedtek. (Az interjú 2021 augusztusában készült – a szerk.)

Személyes véleményem szerint ilyen áraknál lesz egy megtorpanás elsősorban a ház és lakásépítési piacon, ilyen árak mellett elgondolkodnak már az építtetők, hogy belevágjanak-e egy-egy projektbe. Jövő tavasszal már tisztábban lehet majd látni ebben a kérdésben

- tette hozzá az igazgatóság elnöke. Ilyenkor mutatkozik meg az Épduferr stratégiájának hatékonysága, a multinacionális cégeknél az építési árakon túl más, adott esetben fontosabb szempontok is vannak. A tervek között szerepel az ingatlanfejlesztési tevékenység is.

“Egy klasszikus ingatlanfejlesztő ül az irodában és terveket készít. Nekünk azonban van építőanyag kereskedésünk és értünk a generálkivitelezéshez, a tervezéshez, kiterjedt beszállítói kapcsolatokkal rendelkezünk, vagyis sokkal nagyobb biztonsággal és hatékonysággal tudunk belevágni egy projektbe, nagyobbak a tartalékaink és nagyobb eredményt is tudnánk kihozni belőle”.

Epduffer bét50

Az Épduferr egy éve döntött egy intenzív fejlesztési szakasz elindításáról, szeretnék diverzifikálni a tevékenységet, ennek része az acélkereskedelem és a lemezfeldolgozás. A fejlesztéseknél fontos, hogy az új üzletágak exportra is termeljenek. Az építőanyag kereskedelem jellegénél fogva területileg behatárolt, a szállítási költségek nem engedik meg a lokáción kívüli értékesítést, csak értékesítési hálózat bővítésével érhető el a terjeszkedés. A generálkivitelezés lefedettsége viszont országos, Magyarország számos pontján vannak projektjeik. A kereskedelem és a lemezfeldolgozás (félkész, vagy kész alkatrész gyártás) célja olyan hazai és külföldi vevők megtalálása, akiknek kis, illetve közepes mennyiségű sorozatokat tudnak szállítani, mint például gép és jármű ipar, elektronika.

A fejlesztésekhez tőkére van szükség, amelyet részben külső befektetőktől terveznek összegyűjteni és a cég részvényeit bevezetnék a BÉT Xtend piacára.

A tőzsdei megjelenésnek számos előnye van, például ad egy olyan nyilvánosságot, amely pozitív a vevők, például nagyon szabályozott környezetben dolgozó multik számára

- jegyezte meg Palkovics. Egy multinacionális cég számára vonzóak az olyan partnerek, amelyek ismerik a franchise szellemiséget, képviselik a környezetvédelmi szempontokat, hasonló szabályok és elvárások szerint dolgoznak, mint ők.

“Arra számítunk, hogy a tőzsdei megjelenés révén új partnerekre találunk, akik segítik a fejlődésünket, továbbá könnyen elérhető, alacsonyabb költségű forrásokhoz tudunk hozzájutni. Könnyebben és gyorsabban tudunk növekedni” - tette hozzá az igazgatóság elnöke.

Öt éves távon a cégvezető Magyarország egyik meghatározó vállalatává szeretné tenni az Épduferrt, stabil, több lábon álló vállalattá, amelynek árbevétele ennek szellemében emelkedik. A cégnél idén fejeződik be egy szoftver alapú vállalatirányítási rendszer telepítése, valamint a szervezet átalakítása.

Ha vissza lehetne menni az időben, többet hallgatnék a megérzéseimre – általában bejönnek

– mondja Palkovics Milán. Az üzleti szektorban többnyire a tudatosságot, a racionális hozzáállást szokás hangsúlyozni. E mellett azonban fontos az is, hogy a cég működését, jövőjét érintő gondolatok, érzések ki legyenek mondva. A Társaság több lépést is tett annak érdekében, hogy egy esetleges tőzsdei jelenlétnek meg tudjanak felelni. Ilyen például az, hogy 2017-ben áttértek az IFRS standard szerinti könyvelésre. A vállalkozóvá válásban, a sikerben nagy szerepet játszott, hogy szülei is vállalkozók voltak.

“Beleszületni egy ilyen környezetbe adott egy erős tartást, elkötelezettséget a munka iránt” - mondta.

Címlapkép: Bét50

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

Paypal - kereskedés

Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 2022.08.16-a óta. Most megint itt egy update, mert azt látom, hogy az ED jó ötlet volt, de még m

Kiszámoló

Jön a QR kódos fizetés szeptembertől

Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből és egyből az akkor modernnek számító bankkártyás fizetés korszakába lépett be. (A kilencve

Holdblog

Megválnak az Nvidiától a fedezeti alapok

Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik részesedésüket a vállalatban. Az ábra azt mutatja, hogy mely... The post Megválnak az Nvidiától a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az EU kirakta a fegyvereket az asztalra, kereszttűzbe kerülhet Magyarország

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
magyar - skót