Egy kisvárosnyi extra mobilforgalmat generálnak a nagyfesztiválok
Gazdaság

Egy kisvárosnyi extra mobilforgalmat generálnak a nagyfesztiválok

Május elején kezdődik a tervezés, majd a fesztivál építésének legelején, az óriáskerékkel együtt érkeznek a Telekom kamionjai és szakemberei, hogy megépítsék azt a hálózatot, amely a mobil adatforgalom stabilitását és folyamatosságát erősíti a 4 napos Balaton Sound alatt a fesztiválózóknak és a rendezvényt kiszolgáló infrastruktúra működtetéséhez, hogy a nagyszínpad előtt az esti fő koncerten is tudjunk videót streamelni vagy a sörcsapoknál fizetni.

A mobil adatforgalom emelkedésén is látható, hogy jóval többen tartózkodnak a Balatonon a nyári időszakban, mint az év többi részében: a tó körül egy szezonon kívüli naphoz képest nyáron 3-4-szer magasabb a mobil adatforgalom. Ahhoz, hogy a megnövekedett adatforgalmi igények ne okozzanak fennakadást, a szolgáltatók folyamatosan fejlesztik a térség mobilhálózatát.

“A hálózatmodernizációs programunkban is kiemelt jelentőségű a balatoni régió, így a korszerűsítést követően lehetővé vált a hálózat frekvenciakészlet szerinti bővítése, hogy szükség esetén további kapacitásokat tudjunk az ügyfeleknek biztosítani” – mondta el a Portfolio-nak Fülöp Zoltán, a Telekom rádióhálózat-optimalizálási szakértője. A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a hálózat szezonon kívül takarékos módban üzemeljen. 

A Balaton Soundhoz hasonló 100 ezer főnél nagyobb összlétszámú rendezvényeken ezen felül szükség van extra bővítésre is, annak mértékében pedig mindig az adott területen egy időben jelen lévő felhasználók száma a mérvadó, ami a nagy fesztiválokon akár 20-30 ezerre tehető.

T5G_campus_sound

"Az igény, ami a fesztivál ideje alatt keletkezik ebben a pár napban, főleg az esti csúcsidőszakokban, megfelel egy akkora város mobilforgalmának, mint maga Zamárdi” – tette hozzá Fülöp Zoltán. “Akik még értelmes távolságban vannak a videókészítéshez, nagyon sokan stream-elik az előadásokat, ilyenkor azért elég jelentős forgalmat kell a hálózatnak elbírnia.”

Annak érdekében, hogy a megnövekedett adatforgalmi igényt ki tudják szolgálni, a Telekom a fesztivál területére több mobilállomást, illetve több ponton fixen telepített mobil mikrocellás állomásokat helyezett ki.

“Ebben az évben főleg a nagyszínpad környékét erősítettük meg, ezt a területet fedjük le négy pozícióból a nagysebességű, 5G-képes hálózattal” - emelte ki Szomolya András, a Telekom hálózatfejlesztő mérnöke, rendezvényes csapatvezető.

Elsőként a helyszínen

Május elején kezdődik a technikai felkészülés a Balaton Soundra, majd ezt követően a hálózattervezők megtervezik a szükséges lefedettséget és kapacitást.

Miután a kamionok a már teljesen megépített fesztivál területén nem férnének el, ezért az óriáskerékkel és az egyéb nagy méretű berendezésekkel együtt ők érkeznek elsőként a helyszínre.

“Idén június 19-én kezdtünk és 8 napig építettünk. Amikor kedden délután megkezdődött a beköltözés, addigra az utolsó állomás is elindult és Telekom teljes ideiglenes hálózata rendelkezésre állt” – tette hozzá Szomolya András. A fesztiválon 10 ponton vannak jelen, amely összesen 456 amper energiaigényt jelent. A hálózati pontokhoz akkumulátorok is kapcsolódnak arra az esetre, ha például egy zárlatos hűtőt vagy sörcsapot csatlakoztatnak az áramforráshoz, ami lecsapja a villanyt.

Dedikált adatkapcsolatot az online fizetés számára

A nyilvános hálózatoknál még zártabb és védettebb privát, dedikált mobilhálózatnak köszönhető a terminálokon történő gördülékeny, azonnali fizetés. 2022 volt a tesztidőszak, idén pedig már a Campus Network privát hálózaton zajlik a teljes fizetési rendszer kiszolgálásának bázisa a Balaton Soundon. Az ún. Campus Network egy olyan megoldás, ahol a publikus hálózat egy bizonyos százalékos erőforrását el lehet határolni meghatározott igénnyel rendelkező egyedi ügyfelek számára, jelen esetben a fesztiválon történő online fizetés hálózati támogatására. Mivel a Campus Network hálózaton garantált a sávszélesség, a sörcsapoktól még akkor is fognak menni az azonnali fizetési üzenetek, amikor a sztárfellépő ad koncertet és nem kell hosszan várakozni a terminál szerverhez való csatlakozására sem.

A Campus ebben az évben két nagyfesztiválon, a Balaton Soundon és a Szigeten jelenik meg. A műszaki megoldás több fázisból épül fel: az adott területen lévő publikus hálózatról leválasztják a Campus Network számára dedikált, kapacitást, majd létrehozzák azt a biztonságos privát hálózatot, amelybe a dedikált SIM-kártyák tartoznak. Eközben a speciális SIM-kártyákkal működő eszközöket is aktiválni kell, hogy tudjanak csatlakozni ehhez a hálózathoz.

A privát hálózatot kizárólag meghatározott eszközök/SIM-ek vehetik igénybe, más hálózatokban regisztrált eszközök nem tudják használni, így azt nem terhelik plusz forgalommal.

“A berendezések kialakítása is redundáns, egyszerre több frekvencia layeren szolgáljuk ki azokat, hogy ha valamelyik adóvevő berendezés esetleg megsérülne, a forgalmat a másik frekvencia el tudja vinni” – tette hozzá Szomolya András. Emellett állandó helyszíni felügyelet biztosítja, hogy ha a fizetési rendszer működése során bármilyen meghibásodás történne, azonnal be tudjanak avatkozni és nem állnak le a terminálok. 

Augusztus végéig bekapcsolva marad az 5G

Az 5G-re tekinthetünk úgy, mint egy igen jó minőségű és értékes kapacitástartalékra, amely használata látványos iramban növekszik; már számos Balaton-parti településen elérhető az 5G lefedettség. A Telekom 5G technológiája 700 MHz-en, 2100 MHz-en és 3600 MHz-en érhető el, az 5G a mostani fejlesztéssel jellemzően a 700 MHz-es frekvencián kerül kiterjesztésre.

“Azzal, hogy minden 5G-képes mobil számára elérhetővé tettük az 5G hálózatot augusztus 31-ig, valós kapacitásában és igényekkel terheljük a hálózatot” – mondta Szomolya András. Idén először pedig az 55. Kékszalag vitorlásverseny élőben lesz követhető a Telekom 5G Campus Network hálózatán.

Képek: Telekom, Balaton Sound

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
hőhullám