Előfizetői tartalom

Ismered a dalt, amely a nándorfehérvári diadalról szól? – Ők énekelték meg Magyarország történetét

“Mi egyesíti az embereket? Hadseregek? Az arany? Zászlók? Történetek. Nincs erősebb dolog a világon egy jó történetnél. Semmi sem állíthatja meg. Nincs ellenség, aki legyőzhetné.” – mondta egy jól ismert történet szereplője, Tyrion Lannister. Magyarország történetének dicső és vészterhes időszakait több ismert és ismeretlen szerző is megénekelte, amelyek által nemcsak őket és korukat, hanem országunkat, mai világunkat és az emberi természet változatlan részeit is jobban megismerhetjük.

Ismeretlen költők ismert énekei Szent Lászlóról és Hunyadi Mátyásról

Nem ismert annak a Szent László királyról szóló éneknek a szerzője, amely az 1526-os Peer-kódexben maradt fenn. A hatvankét sorból álló költemény szövege 1470 körül, Hunyadi Mátyás király korában keletkezett. A mohácsi csata évében megjelent Peer-kódex mellett a szintén 16. század eleji Gyöngyösi-kódexben is ránk maradt egy tizenháromsoros töredék. Az kérdéses, hogy a dal szövegét magyarról fordították latinra vagy latinról magyarra A magyar szöveg így néz ki:

Idwezleg kegelmes zenth lazlo keral’
magyarorsagnak edes oltalma
zent keral’ok közth dragalatws göng
cyllagok közöth fenesseges cyllagh

Mai átirattal:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés