Feltalálták a rózsát, amely fél éven át nem hervad el
Globál

Feltalálták a rózsát, amely fél éven át nem hervad el

Biztosan mindenki szembesült már azzal a problémával, hogy meg akarja lepni kedvesét egy szép rózsával, de a gyönyörű virág két nap elteltével már aszott kóróként hervadozik a vázában. Ecuadorban, a világ egyik rózsatermelő országában feltaláltak egy olyan különleges eljárást, melynek köszönhetően a vágott rózsa fél éven át nem hervad el.

Ecuadorban, a világ egyik legnagyobb rózsatermelő országában jártunk, ahol a garnéla, kakaó és banán mellett fontos exportcikk a vágott virág is. Az ecuadori növények fő piaca az Egyesült Államok, de exportálnak Európába is; igaz, ez a jelentős távolságok miatt egy kicsit körülményesebb.

IMG_20230512_125010
Virágcsokrokat készítenek fel exportra az ecuadori Utopia virágfarmon. Fotó: Portfolio

A fő probléma az, hogy mire Európába érnek az ecuadori virágok, már jónéhány nap eltelik a vágástól számítva, így nem biztos, hogy sokáig gyönyörködhetünk bennük, hiába próbáljuk őket vázában tartani, vízzel táplálni.

Az ecuadori virágtermelők tisztában vannak a problémával: éppen ezért nemrég feltaláltak egy speciális eljárásmódot, mellyel sokkal tovább kinyújtják azt az időtartamot, amíg a rózsák szépek maradnak.

Az így keletkezett virágnak az Örökrózsa (Rosas Eternizadas) nevet adták.

IMG_20230511_092742
Ecuadori örökrózsa. Fotó: Portfolio

Magáról az eljárásmódról nem sok részletet tudtunk meg, azon kívül, hogy a rózsákat vágás után vetik alá a kezelésnek, egy kicsit szárítják, majd alkoholt tartalmazó anyaggal kezelik. Az így keletkezett virág, bár egy kicsit talán szárazabbnak tűnik az eredetinél, körülbelül fél évig nem hervad el.

Még érdekes az ecuadori virágtermeléssel kapcsolatosan, hogy amellett, hogy hatalmas farmok működnek az ország hegyes területein, vannak olyan vállalkozások is, melyek teljesen új rózsa-alfajok kitenyésztésén dolgoznak.

IMG_20230512_144634
Újfajta rózsa-variáns a Plantec tenyészetén. Fotó: Portfolio

Ilyen vállalkozás például a Plantec, ahol számos, Ecuadorban jelenleg termelt rózsafajtát tenyésztettek ki és védettek le. Ez a cég teljes mértékben abból szerzi bevételét, hogy újfajta rózsafajták szabadalmait értékesíti termelőcégeknek.

IMG_20230512_145038
Újfajta rózsa-variánsok a Plantec tenyészetén. Fotó: Portfolio

Az OEC legfrissebb, 2021-es adatai szerint Ecuador a világ második legnagyobb rózsaexportrőre, ebben az évben 700 millió dollárnyi rózsát értékesítettek a nemzetközi piacokon. A latin-amerikai országot egyedül Hollandia előzi meg nemzetközi forgalomban, ők ebben az évben 1,1 milliárd dollárnyi rózsát exportáltak.

Címlapkép: Portfolio

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
B-1 Lancer nehézbombázó repülőgép