Ecuadorban, a világ egyik legnagyobb rózsatermelő országában jártunk, ahol a garnéla, kakaó és banán mellett fontos exportcikk a vágott virág is. Az ecuadori növények fő piaca az Egyesült Államok, de exportálnak Európába is; igaz, ez a jelentős távolságok miatt egy kicsit körülményesebb.
A fő probléma az, hogy mire Európába érnek az ecuadori virágok, már jónéhány nap eltelik a vágástól számítva, így nem biztos, hogy sokáig gyönyörködhetünk bennük, hiába próbáljuk őket vázában tartani, vízzel táplálni.
Az ecuadori virágtermelők tisztában vannak a problémával: éppen ezért nemrég feltaláltak egy speciális eljárásmódot, mellyel sokkal tovább kinyújtják azt az időtartamot, amíg a rózsák szépek maradnak.
Az így keletkezett virágnak az Örökrózsa (Rosas Eternizadas) nevet adták.
Magáról az eljárásmódról nem sok részletet tudtunk meg, azon kívül, hogy a rózsákat vágás után vetik alá a kezelésnek, egy kicsit szárítják, majd alkoholt tartalmazó anyaggal kezelik. Az így keletkezett virág, bár egy kicsit talán szárazabbnak tűnik az eredetinél, körülbelül fél évig nem hervad el.
Még érdekes az ecuadori virágtermeléssel kapcsolatosan, hogy amellett, hogy hatalmas farmok működnek az ország hegyes területein, vannak olyan vállalkozások is, melyek teljesen új rózsa-alfajok kitenyésztésén dolgoznak.
Ilyen vállalkozás például a Plantec, ahol számos, Ecuadorban jelenleg termelt rózsafajtát tenyésztettek ki és védettek le. Ez a cég teljes mértékben abból szerzi bevételét, hogy újfajta rózsafajták szabadalmait értékesíti termelőcégeknek.
Az OEC legfrissebb, 2021-es adatai szerint Ecuador a világ második legnagyobb rózsaexportrőre, ebben az évben 700 millió dollárnyi rózsát értékesítettek a nemzetközi piacokon. A latin-amerikai országot egyedül Hollandia előzi meg nemzetközi forgalomban, ők ebben az évben 1,1 milliárd dollárnyi rózsát exportáltak.
Címlapkép: Portfolio