Ingatlan

Sosem gondolná, hogy mit néznek a neten a magyar vonatozók

Portfolio
Két év alatt több mint tízmilliószor csatlakoztak az utasok a vonatokon kiépített ingyenes fedélzeti wifi interneteléréshez. A 2013 márciusától bevezetett, egyre népszerűbb díjmentes szolgáltatás már 770 kocsiban működik, elővárosi és egyes távolsági, valamint InterCity járatokon - áll a MÁV-START közleményében.
A MÁV-START 2013 márciusa óta hétszázhetven kocsiját szerelte fel wifi routerrel annak érdekében, hogy az elővárosi, távolsági és InterCity közlekedésben internetezési lehetőséget biztosítson utasainak. A díjmentes wifi kapcsolatot egyre többen használják a vonatokon: a bevezetés óta eltelt kevesebb mint két év alatt a csatlakozások száma dinamikusan növekedett, és már átlépte a tízmilliót. Az adatok szerint havonta 600-700 ezerszer lépnek fel az internetre a vonaton utazók. A legerősebb hónap 2014 októbere volt, 745 ezer csatlakozással. A legtöbben péntekenként neteznek a wifi hálózatot igénybe véve, ilyenkor akár a napi 400 gigabyte-ot is meghaladhatja a teljes adatmennyiség.

Sosem gondolná, hogy mit néznek a neten a magyar vonatozók
A beszámoló csatolmányában a fenti képpel illusztrálja az ingyen wifi népszerűségét a MÁV-START, melyen egy utas BlackBerry készülékén internetezik, a leggyakrabban látogatott oldalak között pedig szerepel az iWiW. Öröm látni, hogy a vasúttársaság nem csak járműállománya megújításával, hanem a kommunikáció terén is lépést tart a korral.
A fedélzeti, vezeték nélküli internetet minden erre előkészített járműben ingyenesen vehetik igénybe az utazók, a hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps. Így egyidejűleg akár 10-15 fő csatlakozhat internetre egy-egy kocsiban. Az igénybe vehető sávszélesség a hírportálok, közösségi oldalak, levelező rendszerek megtekintését teszi lehetővé, elősegítve a kikapcsolódást, a tájékozódást, vagy éppen a tanulást, munkavégzést.

A vonatokra kiépített ingyenes wifi szolgáltatásával a MÁV-START elnyerte az "Év projektje" díjat a T-Systems Magyarország Symposiumán, tavaly novemberben. A rangos elismerést azért kapta a fejlesztés, mert nem csupán értéke vagy volumene tekintetében számít az átlagosnál jelentősebbnek, hanem szakmailag is valódi kihívást jelentett az infokommunikációs vállalat számára. A vasúttársaság fejlesztése európai szinten is figyelemre méltó, a routerekkel ellátott kocsik darabszáma és a teljes díjmentesség is kiemelkedőnek számít.

Sosem gondolná, hogy mit néznek a neten a magyar vonatozók
Az utasok nem csak a vonatokon, hanem hét vasútállomáson is használhatják a díjmentes internet szolgáltatást. A három budapesti fejpályaudvaron - a Déliben, a Keletiben és a Nyugatiban -, valamint négy vidéki vasútállomáson: Debrecenben, Szegeden, Zamárdiban és Keszthelyen is elérhetővé tette a MÁV a "wifizést". Miskolcon február végére épülhet ki a működéshez szükséges hálózat. A kelenföldi pályaudvaron a közeljövőben, Pécsett pedig idén nyáron, az újjáépülő állomási főépület átadását követően lesz ingyenes wifi.
koronavírus vakcina oltás getty stock

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
06_Park Atrium cooling replacement