Ingatlan

A budapesti luxus máshol csak a belépő szint

Portfolio
A valódi luxuslakásokat kevesen engedhetik meg maguknak, éppen ezért bele sem gondolunk sokszor, hogy luxus és luxus között is hatalmas különbségek lehetnek az országok közti lakáspiacokon. A statista.com megnézte, hogy mire elég 1 millió dollár - kb. 290 millió forint -, ha a különböző városok luxuslakásai közül szeretnénk kiválasztani leendő otthonunkat.

A Portfolio által szervezett Lakás Konferencia 2017 egyik kiemelt témájaként a hazai lakáspiac és az új építésű lakóparkok előtt álló lehetőségekkel és kihívásokkal foglalkozunk, részletezve az árak, a támogatások, a hitelek, a műszaki fejlődés lehetőségeit és irányait, illetve a szektort komolyan érintő munkaerőpiaci kihívásokat. A Portfolio LAKÁS 2017 kiállítás és vásár kísérőrendezvénye március 24-én kerül megrendezésre.

Mit jelent a luxus?

Hogy mi számít luxuslakásnak arra nincs egységes definíció, de szinte minden világvárosnak vannak olyan negyedei, ahol többségében a tehetősebb lakosság él. A legdrágább környékeken belül figyelembe kell venni az adott ingatlan kivitelezését, a felhasznált anyagokat és a műszaki tartalmakat, amik mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy lakást valóban luxuslakásnak lehessen nevezni.

A fent említett egymillió dollár az az összeg, amiből még a legdrágább országokban is lehet lakást venni, de az olcsóbb lakáspiacokon is találunk ennyiért ingatlanokat. A méretbeli különbségek azonban jelentősek, Brazíliában ebből az összegből például hétszer akkora luxuslakást lehet vásárolni, mint New Yorkban, de más városok között is hatalmas eltérések láthatók. A vizsgálatba bevont 20 várost kiegészítettük Budapesttel, hogy jobban összehasonlíthatóvá váljanak a különbségek.

A budapesti luxus, máshol csak egy garzon

A világ legdrágább városa Monaco, ahol, ha a prémium szegmensben kezdünk nézelődni, 290 millió forint mindössze egy 17 négyzetméteres lakásra lenne elég. Ugyancsak az élmezőnybe tartozik Hongkong, New York és London, ahol az említett összegből - a prémiumkategóriához ragaszkodva - szintén csak egy garzonlakás érhető el. Ezt követi Svájc, majd olyan távol-keleti városok, mint Szingapúr vagy Shanghai, illetve a drágább európai és észak-amerikai nagyvárosok.

A budapesti luxus máshol csak a belépő szint
Fajlagosan ez azt jelenti, hogy Monacoban egy legfelső kategóriás lakásnak 17 millió forintba kerül négyzetmétere, de Hongkongban is 14,5 millió forintot kell fizetni érte. London és New York esetében 10-11 millió forintos négyzetméterárakról beszélhetünk, majd egy kisebb eséssel elérjük a 4-7 milliós szinteket.

Érdemes azonban azt is megnézni, hogy az adott város lakáspiacán mekkorák átlagosan a luxuslakások méretei. Ez alapján ugyanis hiába Monacoban a legdrágább egy négyzetméter, elképzelhető, hogy más városokban nagyobbak a lakásméretek, így valójában többet kell fizetni egy luxuslakásért. A különböző igényszintek sokféleségére jó példa a közelmúltban felépült New York-i 432 Park Avenue nevű lakóház, ahol a 33-tól a 370 négyzetméteresig minden lakásméret elérhető.

A budapesti luxus máshol csak a belépő szint
Forrás: 432parkavenue.com
Budapesten 1,6 millió forintos prémium négyzetméterárral számoltunk. Ezért az árért jelenleg néhány tucat belvárosi, illetve egy-két hegyvidéki lakást kínálnak. A magyar fővárosban tehát az 1 millió dollár 181 négyzetméternyi luxuslakásra lenne elég, ami Brazília legnépesebb városának - Sao Paulo - áraihoz hasonlít leginkább.

Magyarországon azonban már ez is kiugrónak számít, amit jól mutat, hogy az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban 600 ezer forint körül alakul.

A budapesti luxus máshol csak a belépő szint
A luxus tehát relatív, így hiába tűnik rengeteg pénznek az említett egymillió dollár vagy 290 millió forint Magyarországon, elképzelhető, hogy egy budapesti villa tulajdonosa a világ más részein egy közepes méretű lakást sem tudna vásárolni magának.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Kiszámoló

DINK: gyerek nélkül, szabadon

Új mozgalom hódít az Egyesült Államokban, a DINK (Dual Income, No Kids). Az ide tartozó párok tudatosan nem vállalnak gyereket, az így felszabadult pénzt és időt inkább magukra fordítják. (B

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
usa new york empire state