Ingatlan

BMW-gyár nyílik Debrecenben - Most rohanjunk lakást venni?

Portfolio
Nemrég jött a bejelentés, miszerint a BMW német autógyártó vállalat Debrecenben építi fel legújabb gyárát, melynek maximális kapacitása 150 ezer autó lesz évente, legalább 1000 új munkahelyet teremtve ezzel. Egy ilyen beruházás - Kecskemét és Győr példájából kiindulva - a város ingatlanpiacát is alaposan felforgathatja, így megnéztük, hogy mennyire érdemes most befektetőként Debrecenben lakást vásárolni.
November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most extra early bird áron!


Egy új üzem megnyitása a város munkaerőpiacától kezdve a lakosság vásárlóerején át az ingatlanpiacig szinte minden területre hatással van különösen akkor, ha egy olyan méretű autógyár létesül, melynek következtében ezres nagyságrendben jönnek létre új munkahelyek. Jól mutatja ezt, hogy Győr évek óta a legdrágább megyeszékhely Magyarországon, jóllehet az ő esetben az Audi-gyár mellett az Ausztriához való közelség és a jó közlekedési kapcsolatok is szerepet játszanak. Érdekesebb viszont Kecskemét helyzete, ami egyértelműen a Mercedes-gyár megjelenésének köszönheti, hogy 2011 óta a megyeszékhelyek közül a 3. legnagyobb ütemű áremelkedés ott ment végbe.

BMW-gyár nyílik Debrecenben - Most rohanjunk lakást venni?
Debrecennek már a válság előtt és alatt is stabil volt a lakáspiaca, 270 ezres átlagos négyzetméterárával tavaly a második legdrágább megyeszékhelynek számított. Mielőtt azonban a bejelentés hírére úgy döntenénk, hogy befektetési céllal lakást vennénk a városban nem árt tudni, hogy az új üzem megnyitása több év múlva fog csak megtörténni. A kijelölt 400 hektáros telek jövőre kerül a cég tulajdonába, és csak azután kezdik el felépíteni magát az üzemet. Kecskeméten szinte pontosan 10 éve, 2008 nyarán jelentették be a Mercedes-gyár tervét, az első autó viszont csak 2012-ben gördült ki a gyárkapun. Ez alapján hasonló átfutási idővel lehet számolni a BMW-gyárnál is. Bár még nem lehet tudni, hogy pontosan hol lesz majd az üzem, logisztikai szempontból az autópálya és a reptér környéke tűnik logikus döntésnek.

"Egy-egy nagyberuházás megjelenése nagyot lendíthet egy település ingatlanpiacán. Mivel önmagában a gyárban is ezres nagyságrendű dolgozót foglalkoztat majd a BMW, ami a beszállítói hálózat további hasonló volumenű foglalkoztatás-bővülését vonhatja maga után, a piacélénkítő hatás egy olyan - hazai léptékkel mérve - nagyvároson is nyomot hagy, mint Debrecen. A város lakáspiaca eddig is igen élénk volt, látványos áremelkedés zajlott le az elmúlt években, és sok új lakásprojekt épült. Ennek ellenére a befektetési / kiadási célú vásárlás további lendületet kaphat már most, a gyárépítés kezdete előtti egy-két évben is. Emellett - csakúgy, ahogy Kecskeméten történt néhány éve - direkt a gyárban dolgozókat és családjukat célzó lakásfejlesztések is várhatók, akár a BMW saját beruházásában, vagy magánvállalkozók által. Ez a pozitív hatás a környező, a leendő gyár közelében fekvő településkörre is kihathat majd." - mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

BMW-gyár nyílik Debrecenben - Most rohanjunk lakást venni?

Felcsillanhat a lakásfejlesztők szeme?

Ami az új építésű lakásokat illeti, Debrecenben az ingatlan.com adatai szerint jelenleg mindössze 58 új lakást kínálnak eladásra, jellemzően 350 és 500 ezer forint közötti négyzetméteráron. A legolcsóbb új lakás egy 14 millió forintos garzon, az átlagos új lakások pedig 55-60 négyzetméteresek, 2-3 szobásak és nagyjából 25 millió forintba kerülnek. Az autógyár megjelenésével viszont a lakásfejlesztők figyelme is jobban a városra irányulhat, a gyár magasabb pozícióiban dolgozó alkalmazottai ugyanis erősíthetik a keresletet az új lakások iránt.

Itt az idő lakást venni?

Befektetőként az egyik kérdés, hogy a város eleve magas árszintje fog-e tovább emelkedni, valamint az, hogy a gyár alkalmazottai milyen mértékű többlet-keresletet fognak generálni akár az eladó, akár a kiadó lakások iránt. Abban az esetben lehet ez erősebb, ha a leendő munkavállalók többsége nem debreceni lakos lesz, sőt akár külföldiek is lesznek közöttük. Ők inkább dönthetnek úgy, hogy bérelt lakásban fognak lakni, ami egyértelműen élénkítheti a város bérlakás-piacát.

Noha egy ilyen volumenű beruházás nagyon fontos a város életében, a lakásárak esetében mégsem valószínű, hogy hirtelen ugrással megelőznék például a győrit. Az viszont, hogy Kelet-Magyarország gazdasági központja továbbra is Debrecen marad mostanra egyértelmű, ezért ahogy eddig, úgy ezután is érdemes lehet befektetési célú lakásvásárláson gondolkodni, de lakáspiaci csodát és hirtelen bekövetkező árrobbanást azért továbbra sem szabad várni.

BMW-gyár nyílik Debrecenben - Most rohanjunk lakást venni?
Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
házépítés felújítás