Ingatlan

Egy teljesen új, eddig nem látott városközpont van kialakulóban Budapesten

Portfolio
Egyelőre talán még merész gondolatnak tűnik, de nem elképzelhetetlen, hogy szinte új városközpontként működjön a XIV. kerület, új fejlesztésekben és monumentális projektekben ugyanis itt biztos nincs hiány. Számtalan lakópark mintegy ezer lakása, új stadion, irodaházak épülnek, és olyan tervekről is vannak már feljegyzések, amelyek biztosan át fogják alakítani, ha nem is egész Zuglót, de legalább egy-egy olyan forgalmas csomópontot, mint például a Puskás Ferenc Stadion megálló környéke.


Persze mindenhol vannak fejlesztések, hisz a gazdaság és az ingatlanpiac ciklusának éppen egy ilyen szakaszában vagyunk, ugyanakkor vannak Budapestnek olyan részei, amik eddig talán kisebb figyelmet kaptak, a kedvező piaci környezet hatására viszont egy magasra ívelő úton indultak el. Ilyennek látjuk Zuglót is, ami bár egy hosszabb fejlődési folyamat elején jár, a tervezett projektek alapján igenis van benne potenciál. Úgy tűnik ezt sok beruházó is hasonlóan gondolja és számos új épülettel örvendeztetik meg a környéken lakókat.

Mitől válhat egyre felkapottabbá egy környék?

Sok olyan hely van a fővárosban, ami magától vált egy adott funkció ellátásában központtá. Gondolhatunk a VII. kerületre, ami az utóbbi években vált a turisták és a szórakozni vágyók kedvenc célpontjává, ún. bulinegyeddé, vagy a XIII. kerületre, ami korábban az ipari létesítményeiről és a munkásairól volt híres, mostanra pedig az irodisták vették át a hatalmat, ezzel hozzájárulva a Váci úti irodafolyosó kialakulásához. A belvárosról is érdemes szót ejteni, de mindenki számára egyértelmű, hogy a kedvező lokáció, a Duna közelsége és a rengeteg kulturális örökség az, ami igazán kedveltté teszi.


Egy teljesen új, eddig nem látott városközpont van kialakulóban Budapesten

A XIV. kerület bár nem tartozik klasszikusan a belvárosi részek közé, elhelyezkedését tekintve kimondottan jó helyen fekszik a főváros szövetében, egy kapocs a belvárosi és külvárosi életforma között. Itt szinte minden megtalálható, ami a városi élet legfontosabb helyszínei közé tartozik. A kerület egyes részein napi több tízezer főt kiszolgáló közlekedési csomópontok alakultak ki, a szinte egymás melletti Puskás Ferenc Stadion és Papp László Budapest Sportaréna az ország legfontosabb kulturális és sportközpontjaként üzemel, amelyhez szálloda is kapcsolódik. Továbbá régóta a környéken működik a Siemens és pár éve nyitotta meg hatalmas BMW-szalonját a Wallis Motor Pest a Hungária körúton. Az elmúlt időszakban egyre több irodaház építését jelentik be, valamint több, nagy fejlesztők nevével fémjelzett lakópark építése is megvalósult és zajlik jelenleg is a városrészben.

Közlekedési csomópont, irodaházak, szórakoztató központ, sportcsarnok, stadion, szálloda, lakóparkok.

Komoly forgalom összpontosul például a 2-es metró Puskás Ferenc Stadion megállója köré, ami intermodális (többféle közlekedési módot kiszolgáló) funkciójának köszönhetően nagyságrendileg napi 60-70 ezer átszálló utas csomópontja. A metrómegállón körülbelül 150 ezer ember halad át, amihez még hozzájön az 1-es villamos utasainak a száma, valamint Kelet-Magyarország és a fővárost összekötő Stadion buszpályaudvar forgalma. Ha pedig még a kerülethatáron is túlmegyünk, a Keleti pályaudvar is jócskán megdobja ezeket a számokat.


Egy teljesen új, eddig nem látott városközpont van kialakulóban Budapesten
A jelenleg is épülő Új Puskás Ferenc Stadion látványterve ; Forrás: mnsk.hu

Mi minden épül itt?

A jó közlekedés mindent megkönnyít, és ekkora forgalom egyben azt is eredményezheti, hogy rengeteg ember dolgozhat, lakhat, szórakozhat ezen a környéken, ha a fejlődés továbbra is folytatódik. Az új Puskás Stadiont és Papp László Sportarénát valószínűleg nem kell bemutatni, ezek a sporteseményekhez és szórakozási lehetőségekhez bőven elég helyet tudnak biztosítani, de az itt működő vállalatok is egyre több hely közül válogathatnak, illetve jobb körülményeket biztosíthatnak a dolgozóknak. Idén építették például a 6 ezer négyzetméteres Hungária Center irodaházat, illetve alig egy-két hete végezték el a belső átalakításokat a 29 ezer négyzetméteres Arena Corner irodaházban, ami már évek óta teljes kihasználtság mellett üzemel.

A leendő projektekre is bőven van példa. Szintén a Hungária körúton kezdődhet el még idén az Arena Business Campus, egy összesen 72 ezer négyzetméteres négy épületből álló irodaparknak az építése, amelyből az első irodaházat már 2019 végén át is adhatják. De nagy tervek vannak a kiállítás, rendezvény és konferencia vonalon is, hiszen várhatóan mind a Hungexpo területe, mind a szebb időket látott Syma csarnok felújításra kerülhet a közeljövőben. A Hungexpo Budapesti Vásárközpont fejlesztésére mintegy 1,5 milliárd forintot hagytak jóvá, hogy 2020-ban megfelelő környezetben és minőségben fogadhassa az Eucharisztikus Világkongresszust és 2021-ben a Vadászati Világkiállítást.

Egy teljesen új, eddig nem látott városközpont van kialakulóban Budapesten
Kép forrása: Atenor
Sőt, úgy tűnik, hogy közvetlenül a 2-es metró Puskás Ferenc Stadion megállója feletti telekre tervezett iroda és üzletközpont létrehozásáról is pozitívan döntött a XIV. Kerületi Önkormányzat. A kiemelt beruházás (ismerve a beépíthetőségi adatokat) mintegy bruttó 38-39 ezer négyzetméteren nyújthat majd irodahelyiségeket, az átszálló utasokat és a sportközpontok látogatóit kiszolgáló kiskereskedelmi és szolgáltató egységeket, továbbá pár száz parkolót. A zuglói képviselő testület idén júniusban városrendezési tervet fogadott el a Hungária körút - Kerepesi út - Ifjúság útja - Stefánia út által határolt területre. Az ebben a tervben szereplő új szabályozás teszi lehetővé a metrómegálló felett lévő kétszintes, a Kerepesi út és a Papp László Sportaréna közötti használaton kívüli irodaház elbontását követően az 5-6 emeletes új iroda és szolgáltatóépület fejlesztését.

A képeken a szabályozási terv módosításához készült koncepció terv (vagyis nem végleges építészeti terv!) látható a metró feletti területre.

Egy teljesen új, eddig nem látott városközpont van kialakulóban Budapesten


Egy teljesen új, eddig nem látott városközpont van kialakulóban Budapesten
Forrás: Képtér Építésziroda Kft.
A szabályozás értelmében a terület nagy része kizárólag közlekedési rendeltetés, kereskedelmi egységek, vendéglátói, kulturális és közösségi szórakoztató intézmények számára beépíthető, némelyiknél számokkal is korlátoznak, például kereskedelem és szolgáltatás legfeljebb bruttó 6 ezer négyzetméteren létesíthető. Látszik tehát, hogy már konkrét elképzelések is vannak arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne életet vinni az elhanyagolt területre. Ez a fejlesztési vonal egyébként egy külföldön (pl. London King's Cross, vagy Bécs és Berlin) és már itthon (pl. a Nyugati pályudvar és a Westend páros vagy az Etele tér és környéke) is egyre népszerűbb irány. A nagy átmenő forgalmat bonyolító tömegközlekedési csomópontok fejlesztése és hasznos funkciókkal való megtöltése mindig akkor működik jól, ha egyszerre szolgálja a közlekedést használók kényelmét, növeli a hatékonyságot és a színvonalat (pl. több működő mozgólépcső) és ad lehetőséget kulturált módon szabadidő eltöltésére, találkozásra, napi élelmiszerek megvásárlására. A Puskás Ferenc Stadion állomás feletti területen az új fejlesztés várhatóan kiváltja majd a most alacsony minőségben működő vendéglátást, kiskereskedelmet és szolgáltatást.

Hungária körút, Kerepesi út, Ifjúság útja és Stefánia út által határolt terület

Egy teljesen új, eddig nem látott városközpont van kialakulóban Budapesten
Ez az egyelőre még csak feltételezhető átalakulás az épülő új Puskás Ferenc Stadionnal együtt teljesen új formát és funkciót adhat a metrómegálló környékének. A stadionban megrendezett sportesemények, vagy a Sportaréna programjai miatt akár a turizmus terén is lehet előrehaladás. Mivel ezek közvetlen közelében áll a Danubius Hotel Aréna, (korábban Hotel Stadion) az ideérkező vendégek szálláslehetősége is megoldható.

Az épülő lakóprojektekről még nem esett szó, pedig ezekből is rengeteg van Zuglóban. Legalább 30 lakóprojektről lehet tudni, amelyek közül ugyan csak öt olyan van, amiben az épülő lakások száma megközelíti, vagy meghaladja a 100-at, de még így is több mint 1300 épülő új lakóingatlanról beszélhetünk. Ezzel Zugló bekerülhetne az öt legnagyobb kínálattal rendelkező kerületek listájába.

Egy teljesen új, eddig nem látott városközpont van kialakulóban Budapesten
Thermal Zugló 3 - további információért kattints a képre!
A Stadion metrómegállótól valamivel távolabb esik, de a méretét tekintve nem hagyható ki a Liget Budapest projekt sem, ha már a kerület átalakulásáról és fejlődéséről van szó. A felújított múzeumok, a park- és tájépítészeti munkálatok és az új városnegyed jelleg miatt, a turizmusban, a további beruházási kedvben és az idetelepülő vállalatok számában is vélhetően érezhető lesz a projekt hatása.
budapest villamos nő_getty stock
szpecnaz orosz különleges erők stock
kismama_varandos_oltas
Levegőhöz jutott a forint, messzebb a 320-as szint
giorgio napolitano

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
4-es 6-os villamos