Saját bőrükön érezhetik a környékbeliek a Liget projekt kedvező hatását

Saját bőrükön érezhetik a környékbeliek a Liget projekt kedvező hatását

A pandémia alatt, valamint a nehézségekkel átszőtt építőipari környezetben sem állhatott meg a Liget Budapest projekt fejlesztése, hamarosan két újabb, egészen egyedi formájú épületet adnak át: a Magyar Zene Háza, és a fordított kaput formáló Néprajzi Múzeum is jövő év elejére lesz látogatható a nagyközönség számára. A környék folyamatos átalakulása a befektetők mellett az iroda-, hotel-, és lakópark-fejlesztőket is odavonzotta, így számos új, értéknövelő beruházás kezdődött a közpark közelében. A projekt alakulásáról, az elmúlt időszak tapasztalatairól, valamint a Városliget környékének átalakulásáról kérdeztük Gyorgyevics Benedeket, a Városliget Zrt. vezérigazgatóját.

Egy nehéz időszak után, életre keltek a Városliget tervei

Egy nehéz időszak után, életre keltek a Városliget tervei

Pont 5 évvel ezelőtt mutatkozott be, akkor még csak tervek szintjén, a Liget Budapest projekt a Portfolio ingatlanpiaci konferenciáján. Azóta számos nehézséget küzdött le az éveken átívelő városfejlesztés, sorra készültek el a Liget újabb és újabb beruházásai, és kelt életre ezáltal az új Városliget. Ma már látogatható többek között a Millennium Háza, a sportolási és szórakozási lehetőséget kínáló sportcentrum, valamint a Nagyjátszótér, illetve olyan kulturális intézmények építése van még most is folyamatban, mint a Magyar Zene Háza, vagy a Néprajzi Múzeum. A 2021-es Property Investment Forumon kérdeztük Gyorgyevics Benedeket, a Városliget Zrt. vezérigazgatóját a projekt előrehaladásáról.

Címlapkép forrása: Liget Budapest

A cikk megjelenését a Városliget Zrt. támogatta.

Így halad a Magyar Zene Háza építése (képek)

Így halad a Magyar Zene Háza építése (képek)

Folytatódik a Városliget történelmi léptékű megújítása 2021-ben is, az idei év végére készül el a Magyar Zene Háza. A Városliget épületét a japán építész, Sou Fujimoto tervezte, és három fő funkciót fog betölteni: kiállítási, előadóművészeti és oktatási célokra is használják majd.

Képeken mutatjuk Budapest gigaberuházásának már elkészült részeit

Képeken mutatjuk Budapest gigaberuházásának már elkészült részeit

Tavaly birtokba vehette a közönség a Városligeti Sportcentrumot, a két kilométeres Futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet és egy újabb Kutyás Élményparkkal is gazdagodott a Liget. Ezzel 150 000 négyzetméter zöldfelület újult meg a parkban, de ezen kívül átadták a Dózsa Györgyi úti Múzeum Mélygarázst, melynek felszínén a Városligeti Promenád kapott helyet. A felújítások 2021-ben is folytatódnak, év végére megnyílik a Magyar Zene Háza, a parkrehabilitáció következő ütemében pedig megújul a park egykori történeti bejárata, a Rondó, illetve új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, visszatér a Ballon kilátó, valamint az új Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik. 2021 őszén egy kiállítással nyílik meg a Liget projekt keretében megvalósuló komáromi Csillagerőd.

Milyen hatások érik az állam második legnagyobb magasépítési projektjét?

Milyen hatások érik az állam második legnagyobb magasépítési projektjét?

A Városligeti Nagyjátszótérnek közel 400 ezer látogatója volt a megnyitása óta, majdnem 100 ezer ember járt a Millennium Házában, és több mint félmillióan jártak már a kutyás élményparkban. Több kulturális intézménynél folyik az építkezés, az elmúlt hetekben nyitotta meg a kapuit a 800 férőhelyes Dózsa György úti Múzeum Mélygarázst és befejeződött a parkfejlesztés második üteme is. Van azonban 3 olyan része a teljes beruházásnak - köztük az új Nemzeti Galéria megépítése -, ami körül politikai viták zajlanak és egyelőre kérdéses, hogy egyáltalán megvalósulhatnak-e. Gyorgyevics Benedekkel, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk a kialakult helyzetről.

Elkészült a 800 férőhelyes budapesti Múzeum Mélygarázs (képek)

Elkészült a 800 férőhelyes budapesti Múzeum Mélygarázs (képek)

A Dózsa György úti felszíni parkolók megszüntetése után elkészült a felszínen növénykkel fedett 800 férőhelyes Múzeum Mélygarázs a Liget Projekt keretében. A belső része eltér a tipikus szürke garázs hangulattól, a falakat ugyanis híres magyar festők képeivel díszitették. Ebből válogattunk össze néhányat.

Csütörtökön nyílik a Városligeti Sportcentrum (képek)

Csütörtökön nyílik a Városligeti Sportcentrum (képek)

Csütörtöktől veheti birtokba a közönség az új Városligeti Sportcentrumot, amely a Liget Budapest program keretében az Ajtósi Dürer sor - Dózsa György út kereszteződéséhez közeli 3,5 hektáros parkrészen épült meg.

Ősztől újabb műemléki épületet adnak át a Ligetben

A Liget Budapest Projekt keretében a végéhez közelít a volt Olof Palme Ház, a Városliget legrégibb és egyik legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója. A régi pompájában felújított épület Millennium Házaként, még ez év őszén megnyitja kapuit a látogatók előtt - jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Így halad az építkezés a főváros legnagyobb projektjénél (képek)

Jövő év közepéig az összes nagy beruházás elkezdődik a Városligetben, a fejlesztések kétharmada pedig már most épül, vagy elkészült, a Liget Budapest Projekt munkálatai jól haladnak, várhatóan 2022-re valamennyi új épület állni fog - jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Videón a megújuló Városliget - Ez történt eddig a grandiózus beruházással

Budapest múltja, jelene és jövője is tetten érhető a Városliget 2019-2022 között történő megújulásában. Hosszú idő után végre újra nemzetközi tervpályázatokat írhattunk ki közintézményekre, és a projekt jó példa a főváros és a kormány közti együttműködésre. A 99 hektáros terület átalakulása városépítészeti léptékkel mérhető, így óriási felelősség a környező területek infrastrukturális fejlesztése is - mondta el a Budapest 2030 konferencián Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Grandiózus projektek: így alakul át Budapest

Pár éven belül nagyobbnál nagyobb irodaházak, lakóépületek, kulturális intézmények, vagy akár plázák nőhetnek ki a földből Budapest szinte egészét lefedve. Néhol ezek a projektek olyan nagy volumenűek, grandiózusak, hogy egy egész városrész átalakulását jelentik, ezek közül 3-at mutattak be a Property Investment Forum 2018 keretében a projektekért felelős vezetők.

Amit eddig még nem láttunk: így halad a Liget felújítása (videó)

Folyamatban van a Városliget átalakítása, a park megújításának első üteme a végéhez közeledik, míg a Néprajzi Múzeum és az Állatkert bővítéseként megvalósuló Pannon Park jó ütemben épül. A Szépművészeti Múzeum most októberben, a felújított Olof Palme Ház helyén létrejövő Millennium Háza pedig a jövő év közepén nyitja meg kapuit a látogatók előtt - szerepel a Liget Budapest közleményében.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.