Milyen hatással van az 5%-os áfa a lakáspiacra? Szavazz!
Ingatlan

Milyen hatással van az 5%-os áfa a lakáspiacra? Szavazz!

Portfolio
2021. január 1-jétől 2026. december 31-éig 5 százalék a vásárolt vagy kivitelezővel építtetett új lakóingatlanok áfája. Ezt a lépést régóta szorgalmazták a beruházók, ugyanakkor a forgalmi adó csökkenése több kérdést is felvet. Természetesen olvasóink véleményére is kíváncsiak vagyunk!

Jelenleg a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát kell alkalmazni az új ingatlanoknál a bruttó vételárak megállapítása során, sőt, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény felvétele esetén az idei évtől az áfa is visszaigényelhető. A 2016-os áfacsökkentésnél tapasztalt kínálati berobbanás ugyanakkor egyelőre várat magára, a fejlesztők vélhetően a pandémia miatt nem indítottak tömegével új projekteket. Az idei év elején négy, legalább 100 lakásos társasház projektben kezdődött meg az új lakások értékesítése.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 972 ezer forint volt 2021 elején Budapesten, ami azt jelenti, hogy egy év alatt közel 3 százalékos drágulás volt érzékelhető a piacon.Persze kérdés, hogy bírni fogja-e a tempót a hazai építőipar: elemzők szerint az áfacsökkentés hatására 2021-től dúskálni fognak a megrendelésekben az építőipari cégek, ráadásul elindult a kormány lakásfelújítási programja is, ami szintén az építőipari vállalkozásoknak ad munkát. Egyelőre csak bízni lehet abban, hogy lesz elég kivitelező a megnövekedett igények kiszolgálására.

Ugyanakkor egyes becslések szerint az ingatlanberuházási kedv és az eddig elindult építések akár több mint 100 ezer új lakóingatlant is jelenhetnek országszerte a következő 5-6 évben.

Az persze még kérdéses, hogy hogyan befolyásolja az árakat hosszútávon az 5%-os forgalmi adó, de a lakossági várakozásokból az szűrhető le, hogy optimisták a vevők, és egyértelmű csökkenést várnak – tudtuk meg a hitelintézettől. Ezt az optimizmust jelzi az is, hogy a fővárosban 2020. december és 2021. február között több, mint 1600 új építésű lakást adtak el a fejlesztők, ami körülbelül megegyezik a 2019 őszi értékesítési számokkal.

Összehasonlításképp, 2020-ban, amikor a lakások egy részét még 27 százalékos áfával lehetett értékesíteni, összesen 3500 új építésű ingatlant vásároltak meg Budapesten, így az idei első negyedév biztatóan indult a fejlesztők számára.

A kedvezményes lakásáfa visszavezetésével a kínálati oldalról eltűnt a legnagyobb kockázati tényező.2021-től tehát sok új projektre számít a piac. A pénzintézetek is egyértelműen érzékelik a megnövekedett érdeklődést. Az OTP Bank a Portfolio-t arról tájékoztatta, hogy online, vagy bankfiókban sok az érdeklődő ügyfél, akik keresik az 5%-os áfával megvásárolható ingatlanokat – és természetesen a szintén nemrég indult lakásfelújítási támogatást is -, és sokan igénylik a szakmai tanácsadást ahhoz, hogy eligazodjanak a részletekben, ezért veszik igénybe banki szakértők segítségét is.

De milyen hatással lesz az áfacsökkentés? Szavazz!

Mennyire ösztönöz téged lakásvásárlásra az, hogy 5%-ra csökkent az új ingatlanok áfája?
    Milyen hatással lehet az áfacsökkentés a lakásárakra?
      Hol érvényesülhet a vételárakban jobban az áfacsökkentés?
        Milyen ingatlantípusoknál érvényesülhet jobban az áfacsökkentés?

          A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

          Címlapkép: Getty Images

          RSM Blog

          A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

          A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

          Holdblog

          Vége a luxusóra-őrületnek?

          A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

          Kiszámoló

          Ez történt a héten 0421

          A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

          Holdblog

          Félrealkalmazkodunk

          Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

          ChikansPlanet

          Gyakoribbak lesznek a tornádók?

          A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

          FRISS HÍREK
          NÉPSZERŰ
          Összes friss hír
          Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
          Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
          2024. május 8.
          AI in Business 2024
          2024. április 23.
          Balaton Konferencia 2024
          2024. május 2.
          Portfolio Agrofuture 2024
          2024. május 23.
          Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
          Portfolio hírlevél

          Ne maradjon le a friss hírekről!

          Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

          Infostart.hu

          Eladó új építésű lakások

          Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

          Tőzsdetanfolyam

          Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

          22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

          Díjmentes előadás

          Tőzsdei megbízások helyes használata

          Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

          Ez is érdekelhet
          B_RKL20201208001 (1)