Mi lesz az építőiparral, ha a kormány behúzza a féket?
Ingatlan

Mi lesz az építőiparral, ha a kormány behúzza a féket?

Portfolio
Vasárnap lezajlottak a 2022-es országgyűlési választások, mely a regnáló kormánypártok győzelmével zárult. A régi-új kormánynak rengeteg kihívással kell szembenéznie a következő hónapokban, melyekből az egyik legfontosabb, hogy beférjen az év végére kitűzött hiánycél alá. A kormány ezt, a korábbi intézkedései alapján, többek közt az állami beruházások visszavágásával tervezi elérni. Az állami beruházások legnagyobb kedvezményezettje az építőipar, amely a magyar gazdaság egyik motorjává lépett elő az elmúlt években. A lehetséges beruházáscsökkentéssel kapcsolatban megkerestük az építőipar legfontosabb személyiségeit, hogy adjanak némi betekintést az ő várakozásaikba.

Jelentős visszavágás jöhet

A hétfőn megjelent ÉVOSZ felmérés szerint az ágazat szereplői szerint összességében nehéz helyzetben van az építőipar, melynek bővülését több tényező is hátráltatja. A legfőbb akadály még mindig a szakemberhiány, de az Orosz-Ukrán háború is ellátásproblémákkal fenyeget. Mindezeken túl már abban a felmérésben is jelentős problémaként szerepelt az állami megrendelések visszaesése.

"A Kormány már visszavett a 2021. évhez képest az építéssel együtt járó beruházásaiból mintegy 500 Mrd. forinttal. Azt, hogy az év hátralévő részében milyen lesz a kormány beruházási magatartása nem tudjuk" - nyilatkozta megkeresésünkre Koji László, az ÉVOSZ elnöke. Hozzátette, Orbán Viktor és Varga Mihály legutóbbi vonatkozó nyilatkozata arra irányult, hogy Magyarországon összességében a beruházási rátát szeretnék változatlanul magas szinten tartani, 25 – 27 %-kos nagyságrendben a GDP-hez viszonyítva.

Elmondása szerint az állami építési beruházások csökkenésének negatív és pozitív hatása egyaránt lehet. Negatív hatása akkor van, ha a magán beruházások azt nem ellensúlyozzák. Pozitív hatása, hogy erősödhet a verseny és a magánberuházásokhoz több kivitelezői kapacitás állhat rendelkezésre. 2022-ben az építőipar képes lenne (elegendő megrendelés esetén) 5500 Mrd. forint építés-szerelési tevékenység elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy 5 -7% közötti további növekedéshez van elegendő tervezői és kivitelezői kapacitás. Jelenleg 6%-kal magasabb a rendelésállomány volumene, mint 2021. év hasonló időszakában volt.

A teljesítést 2022. évben elsődlegesen nem a rendelkezésre álló kapacitás fogja befolyásolni, hanem a fizetőképes kereslet, amit az építőanyag árak, forint árfolyam, a háború miatti import nehézségek határoznak meg. Mindezek fényében a hétfői ÉVOSZ jelentés szerint

a szövetség a 2022. évre az év elején még 5-6%-os termelésbővülést prognosztizált, azonban az orosz-ukrán háború tükrében, jelenleg stagnálásra számít.

Április 26-án kerül megrendezésre az Építőipar 2022 konferencia, ahol az ágazat legfontosabb szereplői vitatják meg a szakmát érintő legégetőbb kérdéseket - beleértve az állami megrendelések sorsát. Kattints a további részletekért!

Így látja az állam

"Egyes állami beruházások, így különösen a kritikus infrastruktúrákat érintő, a szociális célú, főképp az egészségügyi intézmények fejlesztését célzó, valamint az elmúlt években indult hadiipari projektek jelentősége, a kialakult helyzet miatt mára felértékelődött. Vannak természetesen bizonyos beruházások, amelyek prioritása jelenleg alacsonyabb, így megvalósításuk időben elcsúsztatható, azonban ez a már a kivitelezési szakaszban lévő projekteket nem érint" - mondta Gyutai Csaba, kormánybiztos, az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója. A kormánybiztos hozzátette, a hazai építőiparban még hatalmas potenciál rejlik, hiszen az elmúlt évek statisztikai adatai alapján a hazai építőipar az ágazat teljes uniós foglalkoztatotti létszámának 3%-át tette ki, ugyanakkor teljesítménye alig haladta meg az 1%-ot - utóbbi terén még bőven van hely a fejlődésre.

A háború hatásait firtatva Gyutai Csaba hozzátette, hogy a háború-sújtotta övezetből származó anyagok körében - például az acél és fémipari termékek területén - már most is ellátási nehézségéket tapasztalhat a piac. Hosszabb távon, az egész kontinensen az építőanyagok árának növekedésére lehet számítani. Emellett, az elmúlt időszakban növekvő, majd várhatóan mérséklődő inflációra szükségszerű válaszként hozott szigorú monetáris politika értelemszerűen megemeli a kamatkörnyezetet. A kamatemelkedés pedig átrendezheti a keresleti struktúrát - a már meglévő épületek felújítási és korszerűsítési projektjei előtérbe kerülhetnek.

Véget ért egy ciklus, hatalmas a bizonytalanság

Mivel 2022 a választás éve Magyarországon, és a választások mindig egy beruházási ciklus végét is jelentik, így a piaci bizonytalanságokon túl, csupán ezen tény alapján is valószínűsíthető az állami beruházások csökkenése, mely akár a 20-30%-ot is elérheti

- válaszolta megkeresésünkre Derczó István, a Weinberg 93 Építő Kft. ügyvezető igazgatója. "A Covid járvány alatt bevezetett, az építőipari ágazat támogatását is célzó állami beruházások is lezárulnak, a családok beruházásait segítő támogatási időszak is a végéhez közeledik" - magyarázta.

"2022 tavaszáig, szinte biztosnak tűnt, ahogy a magánszektor növekvő beruházási kedve a járványhelyzet enyhülésével karöltve azt eredményezi majd, hogy az építőipar növekedése nemhogy nem fog megtorpanni, hanem további közel két számjegyű növekedés elé néz. Már a covid járvány idején számos beruházó az előremenekülés stratégiáját választotta, és nem állította le a tervezett építőipari beruházásait, a 2022-es év elején pedig határozottan érezhető volt a beruházási kedv pozitív változása, annak ellenére, hogy az árszintek 2021-ben várt visszarendeződése nem történt meg, sőt további növekedés volt tapasztalható. Az Orosz-Ukrán háború azonban erőteljesen megingatta ezt a pozitív jövőképet.

"Olyan bizonytalanság tapasztalható a beruházói és a beszállítói piacokon is, melyek megnehezítenek bármilyen prognózist. A piaci helyzet szinte napról-napra változik, növekvő alapanyaghiánnyal kell számolnunk, nem csak az európai, de a világpiacon is, ráadásul a szakemberhiány is nehezíti a kivitelezők helyzetét" - vázolta Derczó István a nem túl rózsás helyzetet. Az ilyen minden fronton bizonytalan helyzetben óhatatlanul a beruházói kedv csökkenéséhez vezet, a beruházói döntések meghozatala nehézkessé válik, jelentős időbeli csúszások várhatóak.

De lehet ok az optimizmusra is

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója szerint a folyamatban lévő állami beruházások észszerűen folytatódni fognak, az újak majd maximum nem indulnak el. Ezek helyére azonban be tud lépni a nagy megrendeléseket biztosító iparosítás - főleg olyan szereplőkön keresztül, akik épp Ukrajnából vagy Oroszországból költöznek ki és szeretnék gyorsan megtalálni a biztonságos helyüket és pozíciójukat.

A piaci kapacitások kapcsán elmondta, hogy a legfontosabb kérdés, hogy lesz-e bővülés egyáltalán. Ha lesz, akkor elképzelhető, hogy a piaci kapacitások elegek legyenek, hiszen a piaci szereplők eddig is gondoskodtak magukról többek közt magyar vagy külföldi munkavállalók igénybevételével, hatékonyságjavítással vagy előregyártott megoldások felhasználásával.

A piaci kapacitásokat azonban jelentősen hátráltatja az emelkedő kamatkörnyezet és az alapanyagárak továbbra is drasztikus emelkedése. A helyzet bizonytalanná teszi a bekerülési költségeket - és ez nem csak a beruházókat érinti, hanem a teljes építőipart is. Scheer Sándor szerin könnyen elképzelhető, hogy amíg a mostani helyzet nem konszolidálódik, nem válik kiszámíthatóvá, addig emiatt bizonyos beruházások lelassulnak, leállnak, vagy egyenesen el sem indulnak.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1