Nagy terek és exkluzív lokáció: ezek az új ingatlantrendek a Balatonnál
Ingatlan

Nagy terek és exkluzív lokáció: ezek az új ingatlantrendek a Balatonnál

Olyan sokan költöztek a fővárosból egy-másfél óra alatt megközelíthető településekre az elmúlt években, hogy lassan itt lesz az ideje újraértelmezni a budapesti agglomeráció fogalmát. A Balaton-parti településeken is egyre kevésbé szezonális az élet, sokan elsődleges vagy másodlagos új otthonukat is itt találják meg, akár egy kisebb családi ház, vagy tágas, kertkapcsolattal rendelkező lakás alternatívájában.

A mindennapi prioritások sokak életében jelentősen átalakultak, akár munkáról, ügyintézésről vagy a szabadidő eltöltésének módjáról van szó, a szokások egyre inkább az online térbe terelődnek, de a lakóhelyről alkotott kép is újraformálódott. Habár továbbra is Pest megye számít a legkeresettebbnek, látványosan elkezdett nőni a Balaton és a körülötte lévő kistelepülések vonzereje, a szezonálisan használt üdülők mellett sokan egész évben is jól használható, ezért energetikailag is kiváló ingatlant preferálnak.

A vásárlók nagyobb része továbbra is saját használatra keres ingatlant vagy befektetési céllal vásárol, ami viszont újdonság, hogy egyre többen életvitelszerűen is odaköltöznek.

A balatoni térségre mindig is jellemző volt a válságállóság, a kereslet még a covid időszakában sem csökkent, sőt, valamennyit erősödött is. A KSH adatai alapján a négyzetméterárak szinte az összes ingatlantípusban emelkedtek, a magyar vásárlók körében pedig leginkább az új vagy újszerű, lehetőleg panorámás ingatlanok számítanak népszerűnek mindamellett, hogy a vásárlók egyre több zöld területet keresnek. 

marksomay_20230324_0940DJI_0429
Az új vagy újszerű ingatlanok kiválasztásánál a közvetlen zöld terület is hangsúlyos szempont

Az ingatlankeresletre és -kínálatra nem csak a karantén, hanem egyéb hatások is befolyással voltak, így a szempontok között megjelent az is, hogy az ingatlan ne csak szezonálisan legyen használható, illetve a működtetése gazdaságosan történjen. Felértékelődött a lehető legalacsonyabb energia-felhasználás tényleges megvalósításának jelentősége, egyre többen keresik azokat az ingatlanokat, amelyek a közel nulla energiaigényű (KNE) épületek osztályába tartoznak. A megújuló energiával üzemelő rendszerek és az adott esetben zéró gázfelhasználás mellett a vásárlók az épületek szigetelését, nyílászáróit és a tető állapotát is kiemelten figyelik.

Mitől lesz jó befektetés egy balatoni ingatlanfejlesztés és mit kíván a piac?

A Balaton környékén nem ritkák az elhagyott területeken álló régi épületek vagy nagyobb üdülők, amelyek elhanyagolt állapotukkal rontják az utcaképet, esetleg ki is takarják a tóra nyíló kilátást. Akár évtizedeken keresztül nem történik velük semmi, pedig ezek fejlesztése a településképre és a környék hangulatára is óriási hatással lehetnek.

A túlzsúfolt és nagy beépítettségű területek helyett a vásárlók a nagyvonalúbb, de emberléptékű környezetet keresik, amely mára a legnagyobb luxus lett.

A tervezés és kivitelezés magas színvonalán kívül, az egyre igényesebb vevőkör számára szinte alapvető elvárás a leghatékonyabb hűtés-fűtés rendszer, a tökéletes hőszigetelés és árnyékolástechnika, a hővisszanyerős szellőztetés, valamint az okos megoldások is. Ezen vezérfonal mentén, valamint nyugat-európai példákat vizsgálva gondolkodott a Terra Residence & Society fejlesztői csapata is, mielőtt megkezdték egy balatonboglári projekt tervezését.

Az adottságokhoz képest szellős beépítettség koncepciója 16 évvel ezelőtt a balatonlellei BL Yachtklub építésekor is megjelent, az építész-vezető tervező Borsay Attila pedig igyekezett átemelni a Terra Residence & Society tervezési folyamatába is az akkori modellből. A háromszintes épületek földszinti lakásaihoz privát kert tartozik, a középső szinteken fedett, jól használható, nagyméretű teraszok, míg legfelül egy penthouse lakás található, amelyet a nagyrészt fedett terasz ölel körbe. 

marksomay_20230324_1051_DSC1183
A nagy beépítettségű területek helyett egyre többen a nagyvonalúbb, de emberléptékű környezetet keresik

Magyarországi fejlesztések többségénél a beépíthetőség maximalizálása a legfőbb szempont, ami minden mást felülír. "Ha az ingatlan kellemesen, harmonikusan simul a környezetébe és illeszkedik mondjuk a Balaton-parti utcaképbe, az sokkal jobban szolgálja a vásárlók és végső soron a település érdekeit. A helyi építési szabályok betartásával mi is elhelyezhettünk volna még egy szintet az épületeinkre, de akkor jelentősen csökkent volna a fejlesztés nagyvonalúsága és a villák lakásaira kevésbé tekinthetnénk egy kisebb családi ház alternatívájaként “– hangsúlyozta Borsay Attila, a Terra Residence építésze-vezető tervezője.

A Terra Residence egy platánsorral szegélyezett út, a balatonboglári villasor mellett helyezkedik el egy bő 7000 m2-es telken, ahol szintén jelentős számú platánfa található.

A villapark épületeinek elhelyezésénél kiemelt szempont volt a meglévő értékes faállomány minél teljesebb megtartása és így az előírtnál nagyobb zöldfelület létrehozása.

A tervezett házak a szomszédos századfordulós villákkal analóg léptékében épülnek, így eredményezve humánus környezetet. “A közvetlen vízpart és csónakkikötő partvédőműve a területen lévő régi üdülővel egy időben, kb. 50 évvel ezelőtt készült, ennek karbantartását is a minimális beavatkozással végeztük el. Nem titkolt célunk, hogy a 2023 nyarán átadásra kerülő projekt egy olyan életminőséget kínáljon, ami eddig nem létezett a Balaton körül és melynek központjában az élet szeretete, valamint minőségi időtöltés áll” – emelte ki Borsay Attila. 

Fejlesztési kihívások, vagyis az árak

A mostani gazdasági környezetben különösen fontos, hogy az építőanyagárak kiszámíthatatlansága miatt ne szálljanak el a költségek, hogy utána ne a minőségből kelljen visszavenni vagy korrigálni a lakások árát. “Minket is kedvezőtlenül érintett az építőanyagok árának 2022-es meredek emelkedése, amelyek egy részét tompítani tudtuk a korai beszerzéseknek köszönhetően, valamint a relatív késői értékesítés is segített a költségek pontosabb meghatározásában. Az ilyen lehetőségeket akkor lehet kihasználni, ha kellően rugalmas a finanszírozás, illetve a menedzsment” – emelték ki a Terra fejlesztői.

Fotók: Somay Márk

A cikk megjelenését a Terra Residence támogatta.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1