anyamaszkbaba
KRTK blog

Ők a magyar koronavírus-járvány legnagyobb elszenvedői: a munkahelyük is ráment

Szabó-Morvai Ágnes, KRTK
|
Vonnák Dzsamila, KRTK
A COVID időszak mindenkit megviselt, de a távoktatás különösen megnövelte a kisgyermekes nők terheit. A kisgyermekek felügyelete és oktatása plusz munkát követelt meg a lezárások időszaka alatt, s ez nyomot hagyott a kisgyermekes nők munkapiaci helyzetén. Sokan visszaléptek a munkakereséstől, mások elvesztették állásukat, és a munkapiaci helyzetük 2021 tavaszáig nem tudott rendeződni.

A 2020 márciusában kitört koronavírus világjárvány sok tekintetben megviselte a családokat. A lezárások és a bezártság okozta mentális megterhelés, a munkahelyek megszűnése, a megbetegedés vagy hozzátartozók elvesztése mind plusz terhet jelentettek, megnehezítve a családok mindennapjait. Mivel az óvodák és az iskolák is hónapokon át zárva voltak, a kisgyermekes családok számára külön kihívást jelentett a kisgyermekek nappali felügyelete, illetve az otthoni iskoláztatás megoldása. Az iskolák által támasztott elvárások sokszor egy teljes ember munkáját követelték meg nap mint nap a szülőktől, miközben az otthonra kiadott feladatok megoldásában segítettek a kisebb gyermekeknek.

A járvány során többször is bezártak az óvodák és az iskolák. Legelőször 2020. március 16-tól egészen május végéig (illetve Budapesten június elejéig) zárva maradtak a bölcsődék és az óvodák, az iskolák pedig egészen a tanév végéig nem nyitották meg újra a kapuikat. 2020 őszén az óvodák és az általános iskolák a helyi járványhelyzetnek megfelelően, alkalomszerűen zártak majd nyitottak újra, 2021 márciusában és áprilisában viszont országszerte ismét lezárták az óvodákat és általános iskolákat.

Magyarországon a legtöbb családban a tradicionális családi munkamegosztás a jellemző, vagyis általában a nők foglalkoznak többet a gyermekekkel, a férfiak pedig pénzkereső tevékenységgel. Emiatt az iskolai szünetek a kisgyermekes a családokban leginkább az anyák munkapiaci helyzetét rontották. A kisgyermekes anyák helyzetét a KSH Munkaerőfelvétel adatain vizsgáltuk a Munkaerőpiaci Tükör 2020 kiadvány egyik tanulmányában. Az 1. ábra azt mutatja, hogy a 4 és 10 év közötti kisgyermeket nevelő, 25 és 45 év közötti nők munkaerőpiaci aktivitása (foglalkoztatott vagy álláskereső) hogyan alakult a koronavírus hónapjaiban a többi 25 és 45 év közötti emberhez képest.

A járvány kitörésekor, az első lezárások alatt a kisgyermekes nők munkaerőpiaci jelenléte látványosan zuhant a többi csoporthoz képest.

Ez a részvétel csökkenés jelzi, hogy a munkát kereső, illetve a már dolgozó nők egy része valószínűleg az otthon maradó gyermek ellátása érdekében ideiglenesen vagy hosszabb időre visszavonult a fizetett munkavégzéstől.

Míg a másik csoport aktivitása a lezárások után visszaállt a COVID előtti időszak szintjére, addig a kisgyermekes nők aktivitása még 2021 második negyedévében is jelentősen alatta maradt a COVID előtti időszak szintjének. Ez arra utal, hogy sok nő valószínűleg nem látta értelmét addig visszatérni a fizetett munka világába, amíg le nem zárul az a bizonytalan időszak, amikor bármelyik héten előfordulhat, hogy ismét otthoni iskolai üzemmódra kell átállni.

A második ábra azt mutatja meg, hogy mekkora az álláskeresők aránya a munkapiacon aktívak (foglalkoztatottak + álláskeresők) között. A járvány hatására a kisgyermekes anyák és a többi 25-45 éves csoportjában is megnőtt a munkanélküliségi ráta.

A 2020 tavaszi lezárások alatt a kisgyermekes nők körében (egyébként statisztikailag nem kimutathatóan) csökkent a munkanélküliségi ráta, ami azt sugallja, hogy leginkább azok a nők tettek le a fizetett munkáról, akik még egyébként is csupán álláskeresők és nem foglalkoztatottak voltak. Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta a későbbi időszakban jelentősen növekedett, magasabbra, mint a másik csoport esetében. Ez, és az aktivitási ráta alacsony szinten maradása azt sugallja, hogy

a cégek leginkább a kisgyermekes nőktől váltak meg a válság időszakában, akik később egyre nagyobb arányban jelentek meg álláskeresőként a munkaerőpiacon.

A kisgyermekes nők így a járvány egyik legnagyobb vesztesei lettek munkaerőpiaci szempontból. Mind a munkaerőpiaci részvételük, mind pedig a foglalkoztatásuk lemaradt a többi csoporttól, ami arra utal, hogy a saját vagy családi döntés és a munkáltató által meghozott döntések együttesen vezettek a kisgyermekes nők helyzetének romlásához.

Szabó-Morvai Ágnest a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (FK131422), valamint a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programja (LP2018-2/2018) is támogatta.

Szabó-Morvai Ágnes az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaság Közgazdaságtudományi Intézetének (KTI) tudományos főmunkatársa és a Debreceni Egyetem adjunktusa,

Vonnák Dzsamila a KRTK KTI tudományos munkatársa

A cikk a szerzők véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

Címlapkép: Getty Images

tank harckocsi bahmut ukrajna orosz ukrán háború percről percre tudósítás
szu-35sz orosz légierő ukrajna háború stock
m6-os autópálya épül
putyin lukasenko
feldman zsolt
Díjmentes online előadás
Kezdő lépések, alaptechnikák az aktuális tőzsdei árfolyamgrafikonokon.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
családi cég