Az élelmiszeriparban és a termékfejlesztésben alapvető fontosságú, hogy a fogyasztói visszajelzések valóban tükrözzék a fogyasztók igényeit. A kutatások általában azt vizsgálják, mennyire következetesen értékelik a fogyasztók a termékeket, hiszen a konzisztens értékelések segítik a megbízható döntéshozatalt, míg az inkonzisztens, látszólag véletlenszerű válaszok torzíthatják az összképet. Ezen kérdés megválaszolására többféle értékelési módszert alkalmaznak, és az is fontos, hogy a teszteket úgy alakítsák ki, hogy az adatok mögött olyan fogyasztói csoportok legyenek, melyek tudatosan és következetesen adják meg a válaszaikat.
Kutatásunk során kétféle értékelési skálát alkalmaztunk.
- Az egyik skálán a fogyasztók egy növekvő kilencfokozatú skálán jelölték meg, hogy mennyire kedvelik a kekszeket,
- míg a másik, ötfokozatú skála arra szolgált, hogy az adott érzékszervi tulajdonság – például a keksz színe, illata, íze vagy állománya – mennyire felel meg az optimális elvárásuknak.
Az elképzelésünk logikája egyszerű volt: ha egy fogyasztó nagyon szereti a kekszet, akkor elvárható, hogy az értékelésében megjelenjen az is, hogy a termék valamelyik jellemzője (például az íz intenzitása) a legideálisabb szinten van. Ha azonban a magas kedveltségi pontszám mellett a másik optimumskálán nem a „pont megfelelő” választ kapják, az arra utal, hogy az adott személy értékelése nem következetes.
Kekszeket teszteltek
A kísérlet során 100 fogyasztót vontunk be, akik különböző, méhpollennel dúsított kekszeket teszteltek érzékszervi laboratóriumi környezetben.
Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb résztvevő – akiket „következetesnek” minősítettünk – széles tartományban használta mindkét skálát. Amikor egy fogyasztó magas kedveltségi értéket adott, általában azt is jelezte, hogy az adott jellemző, például az íz vagy az állag, optimális volt. Ezzel szemben néhány esetben, bár magas pontszámot jelöltek meg a kekszek kedveltségének, a másik skálán olyan választ adtak, amely nem tükrözte az ideális szintet. Ezeket az eseteket inkonzisztens értékeléseknek tekintettük.
A kutatás során azt is megvizsgáltuk, hogy az egyes érzékszervi jellemzők – például a kekszek színe, illata, íze vagy állománya – milyen mértékben okoznak eltéréseket az értékelésekben. Megfigyelhető, hogy a sütik színét és általános ízét a fogyasztók viszonylag egységesen értékelik, míg bizonyos jellemzőknél, például a margarinos illatnál, nagyobb ingadozás mutatkozik. Ezek az eltérések arra utalnak, hogy bizonyos tulajdonságok megítélése néha nehezebb vagy kevésbé egyértelmű, ami a termékfejlesztési döntések során mindenképpen figyelembe veendő tényező.

Termékfejlesztések sorsa a tét
Az eredményeink arra ösztönzik a kutatókat, hogy a jövőbeli fogyasztói tesztek kialakításánál többféle skálát alkalmazzanak. Így nagyobb biztonsággal lehet ellenőrizni, hogy a visszajelzések mögött valóban olyan fogyasztók állnak-e, akik tudatosan és következetesen válaszolnak, vagy van-e olyan érzékszervi tulajdonság, ahol az értékelések véletlenszerűek vagy ellentmondásosak.
A megbízható adatok alapján könnyebb olyan termékeket fejleszteni, amelyek valóban megfelelnek a fogyasztók elvárásainak.
Bár az általános kedveltségi pontszámokban nem mindig mutatkoznak nagy különbségek, a részletes skálahasználat elemzése során világossá vált, hogy azok a fogyasztók, akik a skálákat szélesebb tartományban használják, sokkal megbízhatóbb visszajelzéseket adnak. Az inkonzisztens értékelések torzíthatják a valós preferenciákat, ezért a termékfejlesztőknek célszerű kizárniuk azokat az adatokat, amelyek mögött inkonzisztens válaszok állnak.
Az élelmiszer-fejlesztési döntéseket következetes fogyasztói válaszok alapján szükséges meghozni.
Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a fogyasztói érzékszervi tesztek megbízhatóságának növelése érdekében célszerű többféle értékelési skálát alkalmazni. A módszer segítségével meg lehet különböztetni azokat a fogyasztókat, akik következetesen értékelnek és széles tartományban használják a skálákat azoktól, akik véletlenszerűen vagy ellentmondásos módon értékelnek.
Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a termékfejlesztési döntéseket a lehető legpontosabb, konzisztens adatok alapján hozzák meg. A jövőben az ilyen típusú kutatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a piac igényeihez igazodó, magas minőségű termékek kerüljenek a polcokra, és ezzel a leghatékonyabban növeljék a fogyasztók elégedettségét.
A cikk alapjául szolgáló tanulmány itt olvasható.
Sipos László a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Árukezelési, Kereskedelmi, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszékének és a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézetének (KTI) munkatársa;
Ágoston Kolos Csaba a HUN-REN KRTK KTI és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Operáció és Döntés Intézet, Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszékének munkatársa;
Bíró Péter a HUN-REN KRTK KTI és a BCE Operáció és Döntés Intézet, Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszékének munkatársa;
Bozóki Sándor a BCE Operáció és Döntés Intézet, Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszéke és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium, Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoportjának munkatársa;
Csató László a BCE Operáció és Döntés Intézet, Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszéke és a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium, Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoportjának munkatársa.
A cikk a szerzők véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images
Átlépett egy határt Putyin szövetségesének trükközése - Rendkívüli állapotot hirdettek a NATO-tagállamban
Lépten nyomon fura léggömbök jelennek meg.
Titokban használta YouTube-videóinkat a Google a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez?
Az Európai Bizottság vizsgálódik.
Hivatalosan is új vezetője van Csehországnak: letette az esküt a nagy visszatérő
Andrej Babiš hárompárti koalíció élén vezeti majd az országot.
A hidegháború sztárfegyverét élesztenék fel Európában - Ósdi gépszörnyből készül a jövő csodatankja?
Nem kifejezetten európai piacra gyártanák a különös koncepciót.
Megszólalt a neves pénzember: alattomos kockázat fenyegeti a befektetőket
Ezt nem hagyhatta szó nélkül.
Seperc alatt darabokra hullott a Trump által letárgyalt béke: megindultak a lázadók
Kongóban ismét fellángoltak a harcok.
"Kell egy pofon Európának, hogy észhez térjen"
"Az állam és a privát szféra összefonódása akkora versenyhátrány Magyarországnak, ami sehol máshol nincs, ez szuper extrém az Európai Unió más országaihoz hasonlítva." Szabó Balázs,...
Vasárnap
Ma hangzik el Krasznahorkai Nobel-beszéde. Kertész stockholmi beszédét 2002-ben közvetítette a köztévé. A beszéddel egy időben az egyik kereskedelmi adón egy reality show ment, Lacit kiszavazt
Az el nem költött pénz (és annak elköltése) - könyvajánló
"...nem létezik elköltetlen pénz. Minden egyes centet elköltesz, amit valaha megkerestél. Minden dollárt elköltesz a bankszámládról, akár tudsz róla, akár nem. Az el nem költött... The post
Új transzferár-szabályozás: könnyítés vagy kockázat?
Megérkezett a transzferár rendelet tervezete, amely 2026-tól váltja ki a NGM 32/2017-es transzferár szabályozását. A jogalkotó deklarált célja az adminisztratív terhek csökkentése és az adó
Nincs is magyar piac, szóval bizalmi válság sem lehet
Répatermesztőknél talán értelmezhető, hogy magyar piac, de startupok esetében nincs semmi hasonló. Sőt, őszintén: Magyarország elég szar hely, ha startupot akarsz alapítani. Még csak ma
Zsiday Viktor: Nem kizárt a komolyabb kamatcsökkentés
Az elmúlt évben nagyon sok jegybank csökkentette az irányadó kamatszinteket, köztük az amerikai is, ám valójában a monetáris kondíciók nem feltétlenül javultak, sőt valószínűleg sok... T
40 milliárdos biogáz-kassza: vége az első körnek, itt a második
2025. november 27-én lezárult a "Biogáz és biometán termeléshez kapcsolódó beruházások támogatása" című pályázat első szakasza.
Hol nem érdemlik meg az emberek a pozíciójukat?
A nagy termelékenységi különbségek egyebek mellett a munkaerőpiac meritokráciájából és a menedzsment minőségéből fakadnak - mindkettőben markáns országok közötti eltérésekkel. The pos
Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez
Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.
Tőzsdei adrenalin vs. nyugodt hozam – te melyiket választod?
Tőzsdéznél, de nem tudod, merre indulj? Ismerd meg egy aktív trader és egy alapkezelő gondolkodását a Portfolio Investment Services online előadásán Vidovszky Áronnal!
A legrosszabbkor drágul az útdíj: vajon ki fogja ezt a végén megfizetni?
Sikerül majd átterelni a nehézgépjárműveket?
Növekedési válság van, mégis 11 százalékkal nő a minimálbér - Mi lesz ebből?
Hogy fogják kigazdálkodni a cégek?
Ez most a gazdagok kedvenc csokija, horror árat fizetnek érte
Csokikülönlegességek hódítanak a tehetőseknél.

