Prémium

A klímaváltozás jó befektetés (x)

Portfolio


' title='
A nemzetközi tőkepiacok már felfedezték a zöldipar lehetőségeit

A globális klímaváltozás hatásait a környezettechnikai

' title='
eszközök és a megújuló energiák tömeges használata mérsékelheti a jövőben. E felismerés - valamint az elmúlt időszakban megtöbbszöröződő olajárak - hatására egyre több környezetkímélő technológiát, alternatív energiát előállító és értékesítő vállalat jön létre. A nemzetközi tőkepiacok már tudatában vannak a szektor kínálta előnyöknek: a kiváló hozamkilátással bíró befektetések a klíma- és környezetvédelem ügyét is szolgálják. A zöldipar jövőbeni haszna ugyanakkor már a hazai befektetők számára is elérhető a Budapest Klíma Alap révén. Duronelly Péterrel, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatójával arról beszélgettünk, milyen befeketetési lehetőségeket kínál a most induló alap.


- A befektetők folyamatosan keresik az új lehetőségeket, a "sztorikat". Mi áll az egyre népszerűbb zöldipari részvények áremelkedése mögött?

- Mára világossá vált, hogy az ipari fejlődés okozta környezetszennyezés már egészen rövid időn belül tragikus következményekkel jár. Erről egyre többet hallunk, hiszen a globális felmelegedés, a sokasodó természeti katasztrófák mindennapi főszereplői a hírműsoroknak. De ahogyan az lenni szokott, ami egyfelől veszély, az másfelől lehetőség. A klímaváltozás hatására az elmúlt évtizedben megszülető iparágak mára a nemzetközi gazdaság szerves részévé váltak. Az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unióban egyre nő azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek környezettechnikai eszközök gyártásával, környezettudatos technológiákkal és megújuló energia hasznosításával foglalkoznak. Ezek a cégek fokozódó jelentőségükkel és nagyszerű profittermelő képességükkel már felhívták magukra a nemzetközi tőkepiac figyelmét.

- Az új iparágak felfutása, egy-egy jó befektetői sztori mindig érdekesek a befektetőknek, de legutóbb az internetes - dotcom - lufi kipukkadásával nem tettek szert jó tapasztalatokra.

- A dotcom cégekhez képest nagy különbség, hogy ez esetben valódi reálgazdasági teljesítményről van szó. A mai olajárak és a tartósan magas kereslet mellett könnyen megjósolható, hogy növekszik a megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelés, amely már versenyképes alternatívát jelent a fogyasztóknak. A környezetkímélő technológiákat alkalmazó, környezettudatos módon működő vállalatok ugyancsak termékeik, szolgáltatásaik iránti fokozódó keresletre számíthatnak. Nem elhanyagolható tény, hogy az említett területen működő vállalatok legtöbbje már most nyereséges, részvényeik árfolyama szépen emelkedett. Úgy látjuk ugyanakkor, hogy a növekedés java még hátravan, így a befektetők is feltételezhetik, hogy érdemes portfoliójukat az iparág papírjaival bővíteni.

- A Budapest Klíma Alappal ezt a magas hozampotenciált kívánják hozzáférhetővé tenni a magyar befektetők számára is?

- Pontosan. Ezen felül a befektetők érdekeit szolgálja a lejáratkori tőkegarancia és az, hogy az alap nyíltvégű, így a befektetési jegyek bármikor visszaválthatók, illetve vásárolhatók. A kifizethető hozamnak nincs felső korlátja és kidolgoztunk egy speciális hozamfokozó eljárást is, amelynek során a befektetők számára újszerű és kedvező módon, a kosárban szereplő három részportfolió induláskori egyenlő súlyát negyedévente optimalizáljuk. Minél jobban teljesít egy alportfolió, annál magasabb arányban vesszük figyelembe a teljesítményét. Ez azt jelenti, hogy az adott negyedévben legjobban teljesítő alportfolió kapja a legmagasabb, 45%-os súlyt, a rangsorban másodiknak 30%-os, míg a leggyengébben teljesítő terület legkisebb, 25%-os súlyt kap.

- Mit vásárolnak meg a befektetők, ha a Budapest Klíma Alapot választják?

- Legújabb alapunk befektetési kosarát a globális klímaváltozáshoz, illetve az abból eredő kedvezőtlen hatások késleltetéséhez kapcsoló tőkepiaci eszközökből létrehozott három egyenlő súlyú terület - részportfolió -reprezentálja: a megújuló energiát hasznosító és a kiemelten környezettudatos vállalkozások, valamint a mezőgazdasági nyersanyagok. Ez utóbbit azért tartottuk fontosnak, mert így a befektetőink azt, ami elvesztenek azáltal, hogy mindennapjaikban egyre többet kell majd költeniük a megnövekedett árú élelmiszerekre, azt részben visszahozhatják az ehhez kapcsolt befektetésükön.

- Kinek ajánlható a Budapest Klíma Alap?

- Mindazoknak, akik számára a magas hozampotenciál mellett fontos a környezetvédelem ügye, a környezettudatos gondolkodás, a környezetkímélő gazdaság támogatása. Az alapba fektetők olyan eszközzel egészíthetik ki portfoliójukat, amely a teljes futamidőt tekintve a fix kamatozású eszközökhöz hasonló kockázat mellett teszi elérhetővé a tőkepiacok teljesítményét.

- Meddig és hol vásárolhatók meg az alap befektetési jegyei?

- A Budapest Klíma Alap 2008. január 4-ig jegyezhető a Budapest Bank (GE Money Bank) országos fiókhálózatában és privát banki tanácsadóinál. Az érdeklődők további információkat találhatnak a Budapest Bank honlapján, a www.budapestbank.hu címen.
(X)
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
KBAL2521