Prémium

Konferencia és műhelymunka Velencén (x)

Portfolio
Sikeres projektekkel az élhetőbb településekért

Az OTP Bank és leányvállalata, az OTP Hungaro-Projekt "Sikeres projektekkel az élhetőbb településekért" címmel konferenciát szervezett, amelyen mintegy 100 önkormányzati szakember vett részt.

A legnagyobb hazai pénzügyi szolgáltató hagyományosan szoros kapcsolatot tart fenn az önkormányzatokkal, mind a számlavezetés, mind a hitelezés területén piacvezető Magyarországon. Leánycége, az OTP Hungaro-Projekt, amely az európai uniós tanácsadói piac egyik meghatározó szereplője, 2002 óta segíti önkormányzati partnereit az európai uniós fejlesztési források minél eredményesebb felhasználásában. A konferencia aktualitását az adta, hogy a következő hetekben számos új európai uniós pályázati kiírás jelenik meg az önkormányzatok számára, amelyek keretében összesen 345 milliárd forintnyi támogatásra lehet majd pályázni. Ez jelentős fejlesztési lehetőségeket, egyben komoly projekt-előkészítési feladatokat jelent az önkormányzatoknak.

A plenáris ülésen és a szekciókban elhangzott előadások, majd az azt követő szakmai viták az európai uniós források minél sikeresebb felhasználásának módjáról, illetve egyéb finanszírozási források bevonásának lehetőségeiről szóltak. A plenáris ülés előadói között volt dr. Forgács Imre, önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkár, Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese, Aladics Sándor, az MFB Zrt. vezérigazgató-helyettese, Polgár Tibor, a VÁTI Kht. hálózati igazgatója, valamint az OTP Hungaro-Projekt két szakembere, Radvány Ilona, pályázati igazgató és Váczi Dávid értékesítési igazgató,.

Nyitóelőadásában Wolf László hangsúlyozta, hogy az OTP Bank elsősorban az európai uniós finanszírozású projektekhez illeszthető refinanszírozott termékeivel áll önkormányzati ügyfelei rendelkezésére. Kiemelte, hogy 2009 I. negyedévének végén az önkormányzati hitelállomány az OTP Banknál 288 milliárd forint volt, ami 45,8%-os piaci részesedésnek felel meg. Becslései szerint ennek közel harmada kapcsolódik EU-s támogatású fejlesztésekhez, így az OTP Bank jelentős addicionális forrásokkal segíti az EU-s fejlesztések megvalósulását.

Dr. Forgács Imre kifejtette, tisztában van vele, hogy az európai uniós támogatással megvalósuló beruházások önrészének biztosítása esetében komoly terheket róhat az önkormányzatok nagy részére az általános forgalmi adó növelése. Tárcája nevében ígéretet tett arra, amennyiben az önkormányzatok megfogalmazzák javaslataikat a tárgykörben, azokat továbbítja a Pénzügyminisztérium és az APEH illetékesei felé.

Polgár Tibor előadásában ismertette a támogatási rendszerben végbement rendszerszintű változásokat, majd részletezte, hogy a nyár elején milyen új európai uniós pályázatok - köztük eddig még el nem érhető konstrukciók is, mint pl. a regionális válságkezelő alap - nyílnak meg az önkormányzatoknak. Aladics Sándor előadásában jelezte, hogy az önkormányzatoknak még mintegy 200 milliárd Ft áll rendelkezésre az európai uniós támogatások önerejének hitelből történő finanszírozására.

Az OTP Hungaro-Projekt igazgatói előadásukban hangsúlyozták, hogy az OTP Csoport tagjaként komplex szolgáltatásokkal, kedvezményes díjazású pályázatkészítési konstrukciókkal, valamint a hosszú távú együttműködést megalapozó egyedi projektmenedzsment-megoldásokkal kívánnak hozzájárulni az önkormányzatok projektjeinek sikeres előkészítéséhez és megvalósításához. Ennek alátámasztására módszertani és gyakorlati példákon mutatták be a projektkészítés és -megvalósítás legfontosabb aspektusait.

A plenáris ülést követő szekcióüléseken a település-rehabilitációs, illetve a környezetvédelmi projektek előkészítésének tapasztalatait elemezték polgármesterek, önkormányzati szakemberek és tanácsadó szakértők. A település-rehabilitációval foglalkozó szekcióban Lunk Tamás tartott előadást az integrált városfejlesztési stratégia helyéről, szerepéről a tervezési folyamatban. Ezt követően Schmidt Jenő, Tab város polgármestere ismertette az OTP Hungaro-Projekt szakmai támogatásával előkészített település-rehabilitációs projekt kidolgozásának nehézségeit, az előkészítés összetettségét, időigényét. Végül Gellén Vencel, Gyula Város Polgármesteri Hivatalának városmenedzsere tartott képekkel illusztrált beszámolót arról, hogyan újult meg a dél-alföldi fürdőváros arculata az OTP Hungaro-Projekt szakmai támogatásával és három európai uniós pályázat pénzügyi segítségével. A városmenedzser kitért a projekt már rövid távon is tapasztalható kedvező hatásaira a városlakók életminőségére és a turisztikai bevételek alakulására.

A környezetvédelmi szekcióban Dr. Bóta Julianna, Hatvan Város jegyzője ismertette a különböző forrásokból megvalósuló szennyvízkezelési projektek egyedi jellemzőit, kiemelve a tájékoztatás fontosságát az előkészítési és a megvalósítási szakaszban. Kemény Imre, az OTP Hungaro-Projekt Kft. szakértője a költséghatékonyság fontosságát hangsúlyozta: a beruházás és az üzemeltetés során is számos tényező segítheti a lakossági díjak megfizethető szinten tartásával a projektek fenntarthatóságát. Kajuk Boglárka és Balla Krisztián a KVVM Fejlesztési Igazgatóság részéről pedig azon legfontosabb feltételeket szedte csokorba, amelyek a sikeres KEOP-pályázathoz szükségesek, kiemelve a megfelelő színvonalú megvalósíthatósági tanulmány és költséghaszon-elemzés jelentőségét.

A rendezvényen mintegy 100 önkormányzati vezető, illetve munkatárs vett részt. A plenáris ülésen elhangzott előadások és a szekciókban folytatott szakmai viták alapján a résztvevők ajánlásokat fogalmaztak meg, amelyeket az OTP Hungaro-Projekt napokon belül el fog juttatni az európai uniós támogatásokat kezelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget felügyelő nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek.

A konferencia előadásai elérhetők az OTP HP honlapján, a következő címen: https://www.otpbank.hu/OTP_HP/online/konferencia. jsp

(x)
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kep_szoveg