Prémium

Az önkéntesség és az adományozás 2011-ben Magyarországon (x)

Portfolio
Ludányi Pétert, aki több éve önkéntese a súlyosan beteg gyerekek kívánságait teljesítő Csodalámpa Alapítványnak, arról kérdeztük, a gazdasági válság közepette, hogyan alakult Magyarországon az önkéntes támogatások, adományozások attitűdje?
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
A több éve zajló gazdasági válság jelentős kihívások elé állította a gazdasági élet szereplőit, a vállalatokat, az államokat és az embereket is egyaránt. Az adományozás ilyen helyzetben különösen fontos szerepet kellene, hogy kapjon, mert a társadalom polarizálódásával és az egzisztenciák felőrlődésével jelentős szakadékok alakultak ki az egyes rétegek között. A mások sorsa iránt érzett empátia nem időszakos és nem kell gazdasági ciklusokhoz kötődnie, hanem minden felelősen gondolkodó ember sajátja kell, hogy legyen, most talán még nagyobb szükség lenne az e fajta együttérzésre.

Ma Magyarországon az adományozás vagy önkéntes támogatás attitűdje a nyugat-európai kultúrához képest igencsak "gyerekcipőben" jár. Tudatos adományozó hazánkban még nem nagyon létezik. Sajnos sok esetben inkább az "elfordítom a fejem , mert akkor nem látom" elv érvényesül, persze természetesen vannak kivételek. A segítség nyújtására, az adományozásra azonban lenne lehetőség. Nagyon sok karitatív szervezet, alapítvány működik hazánkban és tevékenységükkel rengeteg embert segítenek.

Mi a jelenlegi helyzet ma, és milyen tendenciák várhatók?

A jelen helyzetben ma Magyarországon sokkal többen szorulnak segítségre, mint gondolnánk. Családok ezrei kerültek a létminimum szélére és küzdenek a napi élelem beszerzéséért, nem beszélve arról, hogy beteg családtagjaik ellátására már semmilyen lehetőségük nem marad. Kiszolgáltatottak. Kiszolgáltattak mások jóindulatának és segítségének. A világ változik, és ezzel együtt az emberek nagy része is ráébred arra, hogy mások segítése nem egy vagy több szervezet kizárólagos feladata, és az önként vállalt adomány vagy önkéntesi tevékenység egy örömforrás, amely során bátran vállalunk felelősséget egymásért nemtől, kortól, vallástól és társadalomban betöltött szerepvállalásunktól függetlenül.

Ön miért éppen a Csodalámpát támogatja, miben különbözik ez a szervezet másoktól?

Patzauer Évával az alapítvány ügyvezetőjével az ismeretségünk hosszú időre tekint vissza. Az elmúlt évek alatt személyesen volt alkalmam meggyőződni a Csodalámpa kiemelkedő munkájáról és látni a beteg gyermekeket, hogyan küzdenek az életben maradásért. Az alapítvány célja olyan, életet veszélyeztető betegségben szenvedő 3 és 18 év közötti gyerekek egy-egy kívánságának a megvalósítása, akiknek a családja megfelelő anyagi erőforrások hiányában nem teljesítheti ezeket a kívánságokat.

A nonprofit szervezet tevékenységével elősegíti, hogy ezeknek a gyermekeknek az élete örömtelibb, legalább átmenetileg gondtalanabb legyen, ezáltal pedig erősíti a kisbetegek és családjuk gyógyulásba vetett hitét, reményét. Az alapítvány nem csak "egy" szeretne lenni a sok közül, hanem a Csodalámpát védjeggyé kívánja formálni, amely védjegy egyet jelent az értékrenddel, minőséggel, megbízhatósággal és az igaz emberi értékekkel.
Formálója és alakítója kíván lenni a hazai támogatói, adományozói kultúrának. Ez az a filozófia és értékrend, amely számomra megkérdőjelezhetetlené tette a Csodalámpa Alapítvány támogatását.
(x)
izer norbert parlament
bull
koronavírus járvány covid-19 india
pro
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol vegyünk, hol adjunk, a hazai és nemzetközi tőzsdéken?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
11_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-497692630