Prémium

A FŐTÁV fejlesztésekkel veszi fel a harcot a válság ellen (x)

Portfolio
A környezetvédelmi szempontoknak legteljesebben megfelelő távhőszolgáltatás szélesebb körben történő elterjedése érdekében létkérdés az olcsó hő. Ésszerű megoldás és földgázkiváltó alternatíva lehet a szigorú környezetvédelmi előírásokkal szabályozott termikus hulladékhasznosítás (hulladékégetés) távhőellátásba való fokozott bevonása, amit teljessé csak egy újabb szemétégető megépítése tehetne. Ez összhangban van a Nemzeti Környezetvédelmi Programmal, amely a hulladékgazdálkodás területén 10 %-os energetikai hasznosítást ír elő.
Amíg Bécsben a 4 működő hulladékégető a város távfűtésének 40 százalékához biztosítja a hőt, s a belvárosban távfűtésre kijelölt területek vannak, így 10 év alatt megduplázódott a távhőfogyasztók száma, addig Budapesten a jelenleg meglévő egyetlen Hulladékhasznosító Mű (HUHA) legfeljebb 4-5 százalékát adja a távhőfelhasználók összhőigényének. A távhő meglévő hálózat melletti bővüléséről beszélhetünk csak, miközben a Belváros hőellátását elavult fűtési rendszerek, veszélyes kémények és magas légszennyezettség jellemzi. A hulladékok energetikai hasznosításából származó távhő mennyiségének fokozása egyrészt gazdasági érdek (jelenleg ez a legolcsóbb hőforrás Budapesten), másrészt stratégiai érdek, hiszen jelenleg az egyetlen jelentős, nem földgázbázisú hőforrás a fővárosi távhőtermelő portfólióban.

A FŐTÁV fejlesztésekkel veszi fel a harcot a válság ellen
Az előkészítési stádiumban levő beruházás, a meglévő Hulladékhasznosító Mű szemétégetésből származó hőjének távfűtésre történő hasznosításának megduplázását célzó projekt költsége: 5,5 milliárd forint, megtérülése 10,8 év.

A HUHA távhőkiadásának fokozása számos előnnyel jár. Javul a hulladékok hasznosításának energetikai hatásfoka. A Hulladékhasznosító Műben a légszennyező-kibocsátás nem változik, miközben a projekt eredményeként 330 TJ/év-vel nő a megújuló energia felhasználásával termelt hőenergia mennyisége. Az Újpalotán kiváltott földgáz 355 TJ/év, míg a projekt szintjén elmaradó CO2-kibocsátás évi 19.725 tonna. A projekt keretében a Hulladékhasznosító Műből történő hőkiadás rendszere is megváltozik, aminek kedvező következménye, hogy az Újpesti Erőmű kapcsolt energiatermelési hatékonysága is javul.

A FŐTÁV fejlesztésekkel veszi fel a harcot a válság ellen
A Környezeti és Energia Operatív Program (KEOP) keretében meghirdetett "Távhő-szektor energetikai korszerűsítése" című pályázaton a FŐTÁV projektje 10 % vissza nem térítendő támogatást, azaz 533,6 millió forintot nyert el. A támogatási szerződés megkötése folyamatban van.

A fejlesztés célja, hogy a FŐTÁV fogyasztói hődíjai csökkenjenek. A budapesti hőszolgáltató további olyan beruházások megvalósítását is a tervezi, amelyek olcsóbbá teszik a távhőt, hozzájárulva ezzel szintén ahhoz, hogy a távhőellátás az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé váljon.

FŐTÁV - Számoljon velünk!
www.fotav.hu

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019