Prémium

Így lesz Magyarországon egy garázscégből nagyvállalat (x)

Portfolio
Negyed évszázaddal korábban egy családi ház kertjének 50 négyzetméteres műhelyéből indult, mára 70 ezer négyzetméteren 700 alkalmazottat foglalkoztat a Karsai Csoport. Bár az uniós pályázatok többségét és a Növekedési Hitelprogramot már "kinőtték", az Eximbank programjaiból még egy magyar viszonylatban nagyvállalatnak számító csoport is profitálhat. Karsai Bélával, a csoportot vezető és megalapító üzletemberrel beszélgettünk.
Portfolio: Beszélne egy kicsit a vállalat megalapításának történetéről és jelenéről?


Így lesz Magyarországon egy garázscégből nagyvállalat

Karsai Béla: A vállalatot 1988-ban alapítottuk meg, egy családi háznak a kertjében lévő 50 négyzetméteres műhelyből indultunk. Most 70 ezer négyzetméteren dolgozunk 300 különböző típusú műanyag-feldolgozó géppel, 9 telephelyen 700 alkalmazottal. Az első pillanattól műanyag-feldolgozással foglalkoztunk, tehát nem kalandorkodtunk. Borosüvegdugókat, kárpitpatenteket, sebességváltó gombokat, tornaeszközöket gyártottunk, majd egy nagyobb előrelépést jelentett, amikor a Plusssz vitamintabletták csomagoló anyagát kezdtük el gyártani. Most már 24 országba szállítunk termékeket, javarészt nagy cégeknek dolgozunk, de a kisebbeket is megbecsüljük, velük is fejlesztünk termékeket, szorítunk nekik, hátha ők is nagyra nőnek.


P.: Melyek voltak az utóbbi időben a legfontosabb projektek a cég életében?

K. B.: Egy különleges, fűthető ruhát fejlesztettünk ki, amit már gyártásba is emeltünk, szériagyártásra kész a termék. Ez komoly varrodai kapacitást igényel. A sorozatgyártásban összerakható készülék biztosítja a szabályozott fűtést a ruha viselőjének. Ennek azért is örülök, mert van rá remény, hogy magyar munkahelyeket teremtsünk ezáltal, mivel egy olyan ruházatról van szó, amely munkaigényes, és elbír egy magasabb bérszinttel kialakított munkastátuszt is.

P.: Egy ilyen nagy volumenű termékfejlesztés nyilván jelentős forrásbevonást igényel. Részt vesznek a nagyobb beruházások kapcsán uniós projekteken vagy állami programokban?



Így lesz Magyarországon egy garázscégből nagyvállalat
K. B.: Érzékeny pontra tapintott, ugyanis 700 főt alkalmazunk, így méretünkből fakadóan nem tudunk részt venni a Növekedési Hitelprogramban és a legtöbb uniós pályázatban. A döntéshozóknak végig kellene gondolni, hogy egy 700 fős vállalat világviszonylatban bőven nem középvállalat, hanem kisvállalat kategóriába tartozik. Mi mégis nagyvállalati kategóriába tartozunk itt Magyarországon. Ez azért bosszantó, mert azok a vállalkozások, akik képesek voltak megnőni, valamit jól csinálni, azok kimaradnak ezekből a típusú pályázatokból, ezzel csökken az adott vállalatcsoportnak a versenyképessége. A nem normatív típusú támogatásoknál pedig egyedi feltételeknek kell megfelelni, így mi többnyire saját erőből végezzük el a beruházásainkat. Ugyanakkor az Eximbank képes volt megújulni, és egy egészen más szemlélettel vette fel a vállalatok problémáit. Nagyon precízen dolgoznak azon, hogy minél jobb konstrukciókkal hosszú távú beruházási és exporthiteleket adjanak. Ehhez persze hozzá kell tennem, hogy a kereskedelmi bankok is nyitottak felénk.

P.: Elgondolkozott már azon, hogy kinek adhatja át a stafétabotot a jövőben?

K. B.: A családban már hárman dolgoznak azon, hogy a vállalat vezetését a jövőben az ehhez szükséges tudással és megfelelő döntéshozatali tapasztalattal vegyék át.

A megjelenés támogatója a hazai vállalatok szakértő partnere, a CIB Bank Zrt.

Mit mond a szakértő?

Így lesz Magyarországon egy garázscégből nagyvállalat
Sikertényezők Szabados Richárd, a CIB KKV és Lízing Üzletágak vezetőjének szemével: - Folyamatos fejlesztés. - Megfontolt, tudatos építkezés. - Elkötelezett, értékteremtő jelenlét.

(x)
MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

Kasza Elliott-tal

Solventum Corp. - ajándék

Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban. Solvenum Corp. (SOLV), valahol volt egy split, ami elkerülte a figyelmemet. Rákerestem a

Összkép

Merre visz a ballagók útja?

Hétfő reggel a lányokon matrózblúz, a fiúkon öltöny, előttük egy kitöltendő gondolattérkép Ady Endre veresiről. Élete eddig legfontosabb napjain van túl 75 ezer érettségiző diák. Múlt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
ORLEN toltoallomas 2