Prémium

A biztonság elengedhetetlen az üzleti kapcsolatokban (x)

Portfolio
A 2014-ben hatályba lépett Polgári Törvénykönyv jelentősen átalakította a zálogjogok nyilvántartásának rendszerét. Az ingó dolgokon, jogokon és követeléseken alapított zálogjogok a korábbi közhiteles zálogjogi nyilvántartás helyett a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre. Ugyancsak a hitelbiztosítéki nyilvántartás tartja nyilván a lízingbeadás tényét, a faktoringot és a tulajdonjog-fenntartással történő eladás tényét.
A Polgári Törvénykönyv esetleges módosítása körüli, 2016-ban kibontakozott szakmai vitában - részben az elmúlt két év tapasztalatai alapján - a hitelbiztosítéki nyilvántartással szemben számos kritika fogalmazódott meg, melyek közül a leghangsúlyosabb a közhitelesség hiánya volt. A kritikai észrevételek tiszteletben tartása mellett ugyanakkor fontos azt is hangsúlyozni, hogy a hitelbiztosítéki nyilvántartásnak vannak elvitathatatlan pozitívumai.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás ugyan nem közhiteles, azt viszont hitelesen tartalmazza, hogy adott hitelbiztosítéki nyilatkozat mikor és milyen tartalommal lett rögzítve. Így a nyilvántartás a lehető legbiztosabban szolgáltat információt a tekintetben, hogy a bejegyzéshez szükséges nyilatkozatok tartalmukban megfelelnek a bejegyzésnek, s a nyilatkozatot a nyilvántartás szerinti időpontban az tette, akit a nyilvántartás feltüntet. Azt is mondhatjuk tehát, hogy a hitelbiztosítéki nyilvántartás a dologi hatályú bejegyzést illetően teljes mértékben valósághű.A biztonság elengedhetetlen az üzleti kapcsolatokban
A hitelbiztosítéki nyilvántartás másik nagy előnye, hogy gyakorlatilag meghamisíthatatlan. Mivel hitelbiztosítéki nyilatkozatot csak regisztrált felhasználó és csak regisztrált felhasználóval szemben tehet, a felek nyilatkozataikat a hitelbiztosítéki rendszeren keresztül tehetik meg egymás felé. Ebből következően ahhoz, hogy egy megtett hitelbiztosítéki nyilatkozat meghamisítható legyen, vagy az egyik fél (ad absurdum a nyilatkozatot rögzítő közjegyző, illetve ügyvéd) elektronikus aláírását kellene ellopni, vagy pedig magát az informatikai rendszert feltörni. Mindkét módszer szinte leküzdhetetlen akadályt jelent egy átlagos felhasználónak, így a hitelbiztosítéki nyilvántartás lényegében az egyik legbiztonságosabb nyilvántartásnak tekinthető.

A nyilvántartás biztonságos voltát az is erősíti, hogy a bejegyzések hitelbiztosítéki nyilvántartásból való törléséhez a jogosult hallgatólagos vagy kifejezett hozzájárulására van szükség. Nem fordulhat elő tehát, hogy a kötelezett egyoldalúan (akár csalárd módon, a jogosult tudta és beleegyezése nélkül) törli a zálogjogot.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás bemutatott pozitívumai biztosítják azt, hogy a nyilvántartás - közhitelesség nélkül is - elősegítse az üzleti kapcsolatok élénkítését, s szabályozott kereteket nyújtson a gazdasági szereplőknek a finanszírozási ügyletek bonyolításához.

A cikk szerzője: dr. Rák Viktor

A biztonság elengedhetetlen az üzleti kapcsolatokban
Magyar Országos Közjegyzői Kamara
(x)
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13