Prémium

A biztonság elengedhetetlen az üzleti kapcsolatokban

Portfolio
A 2014-ben hatályba lépett Polgári Törvénykönyv jelentősen átalakította a zálogjogok nyilvántartásának rendszerét. Az ingó dolgokon, jogokon és követeléseken alapított zálogjogok a korábbi közhiteles zálogjogi nyilvántartás helyett a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre. Ugyancsak a hitelbiztosítéki nyilvántartás tartja nyilván a lízingbeadás tényét, a faktoringot és a tulajdonjog-fenntartással történő eladás tényét.
A Polgári Törvénykönyv esetleges módosítása körüli, 2016-ban kibontakozott szakmai vitában - részben az elmúlt két év tapasztalatai alapján - a hitelbiztosítéki nyilvántartással szemben számos kritika fogalmazódott meg, melyek közül a leghangsúlyosabb a közhitelesség hiánya volt. A kritikai észrevételek tiszteletben tartása mellett ugyanakkor fontos azt is hangsúlyozni, hogy a hitelbiztosítéki nyilvántartásnak vannak elvitathatatlan pozitívumai.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás ugyan nem közhiteles, azt viszont hitelesen tartalmazza, hogy adott hitelbiztosítéki nyilatkozat mikor és milyen tartalommal lett rögzítve. Így a nyilvántartás a lehető legbiztosabban szolgáltat információt a tekintetben, hogy a bejegyzéshez szükséges nyilatkozatok tartalmukban megfelelnek a bejegyzésnek, s a nyilatkozatot a nyilvántartás szerinti időpontban az tette, akit a nyilvántartás feltüntet. Azt is mondhatjuk tehát, hogy a hitelbiztosítéki nyilvántartás a dologi hatályú bejegyzést illetően teljes mértékben valósághű.A biztonság elengedhetetlen az üzleti kapcsolatokban
A hitelbiztosítéki nyilvántartás másik nagy előnye, hogy gyakorlatilag meghamisíthatatlan. Mivel hitelbiztosítéki nyilatkozatot csak regisztrált felhasználó és csak regisztrált felhasználóval szemben tehet, a felek nyilatkozataikat a hitelbiztosítéki rendszeren keresztül tehetik meg egymás felé. Ebből következően ahhoz, hogy egy megtett hitelbiztosítéki nyilatkozat meghamisítható legyen, vagy az egyik fél (ad absurdum a nyilatkozatot rögzítő közjegyző, illetve ügyvéd) elektronikus aláírását kellene ellopni, vagy pedig magát az informatikai rendszert feltörni. Mindkét módszer szinte leküzdhetetlen akadályt jelent egy átlagos felhasználónak, így a hitelbiztosítéki nyilvántartás lényegében az egyik legbiztonságosabb nyilvántartásnak tekinthető.

A nyilvántartás biztonságos voltát az is erősíti, hogy a bejegyzések hitelbiztosítéki nyilvántartásból való törléséhez a jogosult hallgatólagos vagy kifejezett hozzájárulására van szükség. Nem fordulhat elő tehát, hogy a kötelezett egyoldalúan (akár csalárd módon, a jogosult tudta és beleegyezése nélkül) törli a zálogjogot.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás bemutatott pozitívumai biztosítják azt, hogy a nyilvántartás - közhitelesség nélkül is - elősegítse az üzleti kapcsolatok élénkítését, s szabályozott kereteket nyújtson a gazdasági szereplőknek a finanszírozási ügyletek bonyolításához.

A cikk szerzője: dr. Rák Viktor

A biztonság elengedhetetlen az üzleti kapcsolatokban
Magyar Országos Közjegyzői Kamara
(x)
magyar gazdaság, forint, finláció, bérek
Bahmut
kemkedes-hirszerzes
vihar

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Sorra vesszük a legfontosabb megbízástípusokat.
Ez is érdekelhet
Design Terminal_Mentorprogram2023