Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai (x)

Az idei év legizgalmasabbnak ígérkező mesterkurzusán 9 különböző champagne-ház 9 egymást követő évjáratból készült pezsgőjét kóstolhatják a vendégek. A Pezsgő Június Nagykóstoló exkluzív mesterkurzusának megálmodója és házigazdája, Dr. Fiáth Attila közgazdász professzor és Master of Wine aspiráns szerint a champagne a világ legsokoldalúbb itala: gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyaszthatjuk, és egy teljes étkezést is végig tud kísérni.
A champagne egyre népszerűbbé válik hazánkban is. Ez azt is jelenti, hogy a mennyiség helyett a minőség felé fordulnak a fogyasztók - jellemzően társaságban, egy étkezés során kortyolják, kiélvezve azt az eleganciát és fineszt, amit ennek az italnak a sajátja.
Az élvezeti értékét tekintve Fiáth szerint a champagne a világ legjobb ár-érték arányú bora. Ha szigorúan közgazdasági szempontból közelítjük meg az árképzést, akkor a magas előállítási költség önmagában is indokolja az árazást: az egyszerűség kedvéért számoljunk úgy, hogy 1 kg szőlőből 1 palack champagne készül. A szőlő ára Champagne-ban átlagosan 6.5 euró/kg. Ehhez hozzájön az az igen jelentős tőkeköltség, ami a hektáronkénti kb. 1 millió eurós vételárból következik. Adjuk hozzá a hosszas érlelési és tárolási folyamat költségeit is: a most forgalomba kerülő champagne-ok jellemzően 2012-ben, vagy még korábban szüretelt alapanyagból készülnek. A legdrágább palackok még így sem közelítik meg a top bordeaux-i vagy burgundi borok valóban csillagászati árait.

Bár a kis házak, a butik pincészetek egyértelműen színesítik a kínálatot, nem szabad azt gondolni, hogy az ismert, nagy nevek - Mumm, Moet&Chandon, Veuve Cliquout - a champagne McDonald's-ai lennének! Ezek a pezsgőházak ugyanis több évszázados múltra tekintenek vissza; a legjobb parcellákról szüretelnek, a legjobb minőségű szőlőből készítik alapboraikat, rendelkezésükre áll a legmodernebb technológia és a legtapasztaltabb pezsgőmesterek tudása. A kicsik elsősorban az újításokkal, a megszokott stílustól való eltéréssel tudnak kitűnni - például azzal, hogy 100%-ban pinot meunier-ből készítik pezsgőjüket, vagy erőteljesebben hordózzák az alapbort, vagy markánsan csökkentik a dosage szintjét.
A fogyasztói ízlés változásával a pezsgők egyre szárazabbak lettek. Egyrészt a divat is a cukor ellen dolgozik: 2006-ban a Roederer kihozta nyerspezsgőjét, a címkén pedig nem az évjárat vagy a biodinamikus művelés kapta a legnagyobb hangsúlyt, hanem a brut nature felirat. A klímaváltozás következtében egyre magasabb cukorfokkal, egyre testesebb, érettebb alapanyagot szüretelnek, következésképp az alapbor is kevésbé szikár, savas - így nem igényli a korábban megszokott, 8-9 gramm/liter körüli dosage-t; elég ennek a mennyiségnek a fele is.

A nagy házak termelésének mindössze 10%-a évjáratos (vintage) champagne, és csak a legjobb évekből kerül palackba. Ezeknél a pezsgőknél ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a reserve borok házasításával alakítsák ki a végső terméket és így korrigálják az kedvezőtlenebb évjáratok nehézségeit. Egészen más stílusú pezsgő készül egy melegebb évben, mint egy hűvösebb, csapadékosabb évjáratban.
A Pezsgő Június mesterkurzusán a bemutatásra kerülő kilenc évjárat egymást követi, 2002-től 2010-ig minden évet felsorakoztatva. Így egy valóban különleges időutazásra invitálják a részvevőket - profiknak és kezdő champagne-rajongókat egyaránt. És természetesen minden palacknak története van... A Dom Perignon többek között arról is híres, hogy kizárólag vintage champagne-t készít. 2003 meleg évjárat volt, így a legtöbb nagy ház ebben az évben nem is jött ki vintage pezsgővel - a Dom Perignon részéről éppen ezért nagy bátorság volt, hogy az évjárati adottságokhoz alkalmazkodva egy fenolosabb, nagyobb testű pezsgővel hoztak piacra. Ez a tétel tulajdonképpen az előhírnöke volt a klímaváltozás, a felmelegedés által meghatározott új stílusnak.
A felmelegedéssel új termőhelyek is alkalmassá váltak arra, hogy kiváló pezsgőket készítsenek. Az angol pezsgő - ha mennyiségét tekintve nem is - de minőségében mindenképpen reális kihívást jelenthet a champagne számára. Az említett nagykóstolón (külön térítés ellenében) három angol pezsgőt is össze lehet mérni a champagne-teremben elérhető több mint 40 tétellel.
Olvasson még többet az év legexkluzívabb pezsgős mesterkurzusáról, ide kattinttva!
(x)
EESZT-leállás: megszólalt a minisztérium, kiderült, mi okozta a rendszer teljes összeomlását
Még mindig nincs megoldás.
Szomorú térkép jött Magyarországról - Ez még csak a kezdet
Jó ideig nincs kilátás a javulásra.
Olyan energiaforradalom kezdődött, ami mindent megváltoztat a következő évben
Hiába a politikai ellenszél, letarolja a piacot az olcsó energia.
Androidosok, figyelem! Villámgyorsan terjed az új vírus, azonnal kiürítheti a bankszámlákat
Főként Európában fertőzi meg a készülékeket az új kártevő.
500 millió dollár folyt be a Trump-családhoz: most újabb milliárdokat keresnek
Rárepültek a kriptóüzletre az elnök körei.
EESZT-leállás: megszólalt az államtitkár az egészségügyet sújtó rendszerkrízisről
Takács Péter közölte, hogy mik a fejlemények.
Amikor a vágy titokzatos tárgya már nem a Mona Lisa...(Egyáltalán: ki az a Mona Lisa?)
Igazolt tény, hogy a műtárgypiac rezisztens a válságokra, az aukciók tendenciája a folyamatos erősödés. A millenniumi generáció viszont nem befektetésként tekint a műtárgyakra. Zentai Péte

Robert Half - elemzés
Az augusztusi Top10 első helyezettje, de mielőtt vásárolnék, megnézem alaposabban.'24 áprilisában elemeztem már, akkor nagyon tetszettek a számai, jókat emelt, volt pénze az osztalékra, szép
Aki fejben nyugdíjba megy, az leépül - Megnyílik az egyik legkülönlegesebb alapunk
A HOLD-as üzletpolitika szerinti hároméves türelmi idő után megnyílt a nagyközönségnek a Palomar Alap, az egyik legkülönlegesebb alapunk. A Palomarban olyan eszközök, árupiaci- és kamatterm

Jönnek a karbonvám (CBAM) felszólítások - közeleg a szankciók ideje
Bár a karbonvámról (CBAM - Carbon Border Adjustment Mechanism) szóló rendelet több mint másfél éve hatályban van, a tapasztalatok szerint a magyarországi importőrök jelentős része még mindi

Otthon Start Program: nem mindegy, melyik bankhoz fordulunk
HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Otthon Start Program: nem mindegy, melyik bankhoz fordulunk Bár a 3%-os kamattal elérhető Otthon Start hitel kondíciója fix, a hitelbírálati szabályok
Robbanásszerű növekedés a hazai energiatárolásban
A MAVIR adatai szerint a magyar villamosenergia-rendszer akkumulátoros energiatárolási kapacitása 2025. május 1-jén elérte a 73,2 MW-ot. Ez óriási előrelépés ahhoz képest
Milyen devizában vegyem meg az ETF-et?
Ez a kérdés nagyon gyakran hangzik el befektetői körökben, a válasz pedig az, hogy abban, amiben a legegyszerűbb/legkevesebb tranzakciós költséggel jár.* Hiszen végeredményben teljesen mindegy
Mesterséges intelligencia - tovább növelheti a Nyugat dominanciáját -
Felerősítheti-e a Globális Észak kulturális dominanciáját az, ha a nagy nyelvi modellek legtöbbje angol nyelvű, a nyugati értékrendet tükröző anyagokra épül.

Tőzsdei túlélőtúra: Hogyan kerüld el a leggyakoribb kezdő hibákat?
A tőzsdei vagyonépítés során kulcsfontosságú az alapos kutatás és a kockázatok megértése, valamint a hosszú távú célok kitűzése és kitartó befektetési stratégia követése.
Kereskedés külföldi részvényekkel
Kezdő vagy, de külföldi részvényekkel kereskednél? Megmutatjuk, mire figyelj a kiválasztásnál, melyik platformunk a legjobb ehhez, és hogyan segít tanácsadó szolgáltatásunk, hogy magabiztosan lépj a nemzetközi piacokra.
Így befolyásolják a profik az élelmiszerárakat: kiderült, mi zajlik a háttérben
Az árupiac a nagy játékosok terepe.
344 milliárd dolláron ülnek – Mire készülnek Buffették?
Nem vették meg az április esést, nagy dobásra készülhetnek a Berkshire-nél.
Példa nélküli félév a régió tőzsdéin – hol van még jó beszálló?
A lengyel, a cseh, a román és a magyar piac is felértékelődésen ment keresztül.
