Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai (x)

Az idei év legizgalmasabbnak ígérkező mesterkurzusán 9 különböző champagne-ház 9 egymást követő évjáratból készült pezsgőjét kóstolhatják a vendégek. A Pezsgő Június Nagykóstoló exkluzív mesterkurzusának megálmodója és házigazdája, Dr. Fiáth Attila közgazdász professzor és Master of Wine aspiráns szerint a champagne a világ legsokoldalúbb itala: gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyaszthatjuk, és egy teljes étkezést is végig tud kísérni.
A champagne egyre népszerűbbé válik hazánkban is. Ez azt is jelenti, hogy a mennyiség helyett a minőség felé fordulnak a fogyasztók - jellemzően társaságban, egy étkezés során kortyolják, kiélvezve azt az eleganciát és fineszt, amit ennek az italnak a sajátja.
Az élvezeti értékét tekintve Fiáth szerint a champagne a világ legjobb ár-érték arányú bora. Ha szigorúan közgazdasági szempontból közelítjük meg az árképzést, akkor a magas előállítási költség önmagában is indokolja az árazást: az egyszerűség kedvéért számoljunk úgy, hogy 1 kg szőlőből 1 palack champagne készül. A szőlő ára Champagne-ban átlagosan 6.5 euró/kg. Ehhez hozzájön az az igen jelentős tőkeköltség, ami a hektáronkénti kb. 1 millió eurós vételárból következik. Adjuk hozzá a hosszas érlelési és tárolási folyamat költségeit is: a most forgalomba kerülő champagne-ok jellemzően 2012-ben, vagy még korábban szüretelt alapanyagból készülnek. A legdrágább palackok még így sem közelítik meg a top bordeaux-i vagy burgundi borok valóban csillagászati árait.

Bár a kis házak, a butik pincészetek egyértelműen színesítik a kínálatot, nem szabad azt gondolni, hogy az ismert, nagy nevek - Mumm, Moet&Chandon, Veuve Cliquout - a champagne McDonald's-ai lennének! Ezek a pezsgőházak ugyanis több évszázados múltra tekintenek vissza; a legjobb parcellákról szüretelnek, a legjobb minőségű szőlőből készítik alapboraikat, rendelkezésükre áll a legmodernebb technológia és a legtapasztaltabb pezsgőmesterek tudása. A kicsik elsősorban az újításokkal, a megszokott stílustól való eltéréssel tudnak kitűnni - például azzal, hogy 100%-ban pinot meunier-ből készítik pezsgőjüket, vagy erőteljesebben hordózzák az alapbort, vagy markánsan csökkentik a dosage szintjét.
A fogyasztói ízlés változásával a pezsgők egyre szárazabbak lettek. Egyrészt a divat is a cukor ellen dolgozik: 2006-ban a Roederer kihozta nyerspezsgőjét, a címkén pedig nem az évjárat vagy a biodinamikus művelés kapta a legnagyobb hangsúlyt, hanem a brut nature felirat. A klímaváltozás következtében egyre magasabb cukorfokkal, egyre testesebb, érettebb alapanyagot szüretelnek, következésképp az alapbor is kevésbé szikár, savas - így nem igényli a korábban megszokott, 8-9 gramm/liter körüli dosage-t; elég ennek a mennyiségnek a fele is.

A nagy házak termelésének mindössze 10%-a évjáratos (vintage) champagne, és csak a legjobb évekből kerül palackba. Ezeknél a pezsgőknél ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a reserve borok házasításával alakítsák ki a végső terméket és így korrigálják az kedvezőtlenebb évjáratok nehézségeit. Egészen más stílusú pezsgő készül egy melegebb évben, mint egy hűvösebb, csapadékosabb évjáratban.
A Pezsgő Június mesterkurzusán a bemutatásra kerülő kilenc évjárat egymást követi, 2002-től 2010-ig minden évet felsorakoztatva. Így egy valóban különleges időutazásra invitálják a részvevőket - profiknak és kezdő champagne-rajongókat egyaránt. És természetesen minden palacknak története van... A Dom Perignon többek között arról is híres, hogy kizárólag vintage champagne-t készít. 2003 meleg évjárat volt, így a legtöbb nagy ház ebben az évben nem is jött ki vintage pezsgővel - a Dom Perignon részéről éppen ezért nagy bátorság volt, hogy az évjárati adottságokhoz alkalmazkodva egy fenolosabb, nagyobb testű pezsgővel hoztak piacra. Ez a tétel tulajdonképpen az előhírnöke volt a klímaváltozás, a felmelegedés által meghatározott új stílusnak.
A felmelegedéssel új termőhelyek is alkalmassá váltak arra, hogy kiváló pezsgőket készítsenek. Az angol pezsgő - ha mennyiségét tekintve nem is - de minőségében mindenképpen reális kihívást jelenthet a champagne számára. Az említett nagykóstolón (külön térítés ellenében) három angol pezsgőt is össze lehet mérni a champagne-teremben elérhető több mint 40 tétellel.
Olvasson még többet az év legexkluzívabb pezsgős mesterkurzusáról, ide kattinttva!
(x)
Hová utazik a magyar ősszel? - Itt a lista a kedvenc belföldi úticéljainkról
Tízből kilenc őszi foglalás legfeljebb 170 ezer forint értékű.
Egy éve nem látott mélypontra csökkent a jelzáloghitelek kamata Amerikában
A többség refinaszírozza, vagyis kiváltja meglévő hitelét.
Bajban az orosz gazdaság? Számolatlanul szórják a pénzt
Jóval túllépik a költségvetési hiánycélt.
Útnak indult egy olasz hadihajó, miután támadás ért egy Gázába tartó flottillát
Az érintettek szerint Izrael a felelős.
Elkészült a mesterterv: így kebelezne be egy egész országot Putyin – Trükkös akcióval sikerült felfedni Moszkva titkos hálózatát
Jön Oroszország és a Nyugat nagy összecsapása.
Komoly ígéretet tett a lengyeleknek Trump egy orosz támadás esetére, ők mégsem hisznek neki
Ezt mutatja egy friss felmérés.
Személyes vagy online személyi kölcsön igénylés?
A személyi kölcsönök piaca 2025-ben történelmi csúcsokat dönt: júliusban 107,2 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a magyarok, ami 42%-os növekedést jelent az előző évh
KlimaKover - megoldás a közterek hűtésére?
Energiatakarékos és fenntartható technológia a városi hőhullámok enyhítésére.
Pusztító koktél villámaszályok és hőhullámok
A villámaszályok a klímaváltozás egyik legaggasztóbb jelenségei közé tartoznak, amelyek hatását a szélsőséges hőség drámaian felerősíti.
Hogyan finanszírozzuk ma a vállalkozásunkat?
A jelenlegi gazdasági környezetben - emelkedő változó kamat környezetok, szűkülő hitelkeretek, lassuló növekedés és fokozódó piaci bizonytalanság mellett - a vállalatfinanszírozás strat

Az AI nyertesei és vesztesei: Magyarország hátulról az ötödik
A mesterséges intelligencia rohamos terjedése alapjaiban formálja át a gazdasági növekedésről szóló várakozásokat. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AI milyen csatornákon keresztül járulhat ho

Végre egy komoly grafikon
Máris hiányoznak a habkönnyű témák. Nyáron a klímagyilkos Buksiról, a pisztáciáról, a metánt pöfögő marhákról szóltak a hírleveleink - kis cuki témákról, amik nem kavarják... The po

Közép-Európát az összevisszasága teszi alkalmazkodóképessé
Közép-Európa túlélését pont az a töredezettség, autonómiavágy és sokértelműség biztosítja, amit szeretünk benne és amit sokszor fejlődése korlátának tekintünk. Közép-Európa sajá
A társasági adó egy érdekes állatfaj
Az elmúlt héten élénk párbeszéd és találgatás indult az esetleges TAO-emelésről, ezért megkérdeztük Regős Gábort, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdászát - lentebb a válaszai. The po


Semmi sem állítja meg a forint dicsőséges menetelését?
Lehet még erősebb a hazai fizetőeszköz?
Szinte naponta hagyják abba a tejtermelést a kis tehenészetek
2800-3000 gazdaság maradt a tízezres nagyságrendből.
Megjött az év egyik legjobban várt döntése – Mit várhatnak ettől a befektetők?
Jöhet a kamatcsökkentési ciklus?
Tőzsdei túlélőtúra: Hogyan kerüld el a leggyakoribb kezdő hibákat?
A tőzsdei vagyonépítés során kulcsfontosságú az alapos kutatás és a kockázatok megértése, valamint a hosszú távú célok kitűzése és kitartó befektetési stratégia követése.
Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!
A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod