Csúcstételek és különleges fogások a 13. Magyar Borok Bálján (x)
Különleges menüsor hazai csúcsborokkal
Az idei évben a különleges borvacsorát három kiemelkedő étterem (Caviar & Bull, Brasserie & Atrium, Budai Gesztenyés Nagyvendéglő) séfjei készítették el, magyar csúcsborokra hangolva.

- osztrigavirág lime-mal és bodzával
- ropogós lazacbőrön tálalt pisztráng ceviche kaviárral
- sült tejes borjú filé, kacsamáj, turbolyagyökér, füge, zöldspárga és vörösbor redukció
- marhapofa, homár ravioli, konfitált fokhagyma, paszternák és tárkonyos alaplé
A szervezők tájékoztatása szerint a borsort olyan bortípusokra építették, amelyek meghatározzák a hazai kínálatot. Szerepel benne az elegáns, tradicionális készítésű pezsgő, az olaszrizling, a fűszeres kékfrankos, a méltóságteljes bordeaux-i típusú vörös és végül a világ legfontosabb édes bora, a Tokaji. Ezúttal öt borvidék - Dél-Balaton, Tokaj, Neszmély, Szekszárd, Villány - top tételei mutatkozhattak be, hat pincészet egy-egy kiváló borán keresztül.

A borkóstoló standoknál egész este nagy volt a forgalom. A közönség tudatos borfogyasztó hozzáállásával kóstolt és beszélgetett a borokról: akár a sommelier-ekkel, akár a szép számban jelen levő neves borászokkal.

Zsirai Kata kapta az egyik legrangosabb magyar bordíjat
A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány Gál Tibor, a legendás egri borász emlékére alapított elismerés átadása. 2014-től az Év Bortermelői és a Borászok Borászai által javasolt, a nagyközönség által megválasztott tehetséges, feltörekvő borász kapja meg az elismerést.
A több mint 8000 szavazat alapján az első három helyezett - Dúzsi Tamás Dávid, ifj. Heimann Zoltán és Zsirai Kata - kapott meghívást a Magyar Borok Báljára, ahol a nyertes, Zsirai Kata átvehette a Gál Tibor Emlékdíjat. Kata testvérével, Petrával, valamint édesanyjukkal közösen három borvidéken, Tokajban, Villányban és a Nagy-Somlón is művel szőlőt, illetve készít bort.

(x)