Prémium

10 év helyett 2 óra: hamarabb lehet hatalmas fákkal teli a kert, mint gondolnánk (x)

Portfolio
Ha valaki hatalmas, zöld fákkal teli kertre vágyik, a facsemete elültetése után éveket kell várnia, hogy ez megvalósuljon. Ráadásul garancia sincs rá, hogy a kis csemeték túlélik. Eközben rengeteg olyan kifejlett fa van, amely kivágásra vár, mert például rossz helyen van. Az Odisys Bt. a keresletet és a kínálatot hozza össze: a túl nagyra nőtt, a forgalmat akadályozó, az építkezés útjában álló fákat ültetik át olyan helyre, ahol szép, fejlett fákra lenne szükség.
Előfordul, hogy olyan okok miatt ítélnek kivágásra egy fát, mert az rossz helyen van: akadályozza a forgalmat, az építkezést, vagy épp a közművek okoznak gondot. Ha például a közmű meghibásodik, bontani kell a burkolatot, amely során megsérülnek a fák a gyökerei is, így idővel tönkre is mennek. Csakhogy nem feltétlenül kellene ennek így lennie.

Az Odisys Bt.-nek ugyanis van megoldása arra, hogyan lehetne megmenteni a kivágásra ítélt fákat: inkább átültetik őket olyan helyre, ahol szükség van rájuk. Hogy ez hogyan is működik, azt jól mutatja a visontai óvoda példája.

10 év helyett 2 óra: hamarabb lehet hatalmas fákkal teli a kert, mint gondolnánk
A visontai óvoda udvara
Visonta község megvásárolta az óvoda melletti telket, így az udvart kibővítették. Új játszótéri játékok és egy műfüves focipálya is helyet kapott az új területen, de hiányoztak az árnyékot adó fák.

A korábban elültetett facsemeték nem élték túl a nyári melegeket. A költségvetést újra számolva számomra kézenfekvő megoldás volt a NAGYFÁTAKAROK projekt

- mondta Szarvas László, a község polgármestere, hozzátéve, minden feltétel adott volt: az áramszolgáltató 10 fát akart a villanyvezetékek alatti területekről kivágni, amelyek tökéletesek voltak az óvoda udvarára.

Az átültetést egy Big John 90D nevű eszközzel végzik, amely egy MAN kamion alvázára van rászerelve. Ezzel a szerkezettel, valamivel több, mint 30 cm-es törzsátmérőig tudják vállalni az idős fák átültetését.Ha valaki parkosítást végez, és nem szeretné megvárni, míg a facsemeték megnőnek, ha valaki árnyékos ligetet vagy fasort szeretne, lehetőleg minél előbb, azok számára jó megoldás lehet az Odisys Bt. választása. A honlapjukon meg lehet nézni, épp milyen eladó fáik vannak, de ha valaki éppen eladná, vagy elajándékozná, azt is megteheti és nincs jutalék, nincsnek rejtett költségek. Ha itt nem találja azt a fát, amit a kertjében szeretne látni, érdemes felvenni a céggel a kapcsolatot, és személyre szabott megoldást találnak.

10 év helyett 2 óra

Ha megvan a tökéletes fa, a terület jól megközelíthető és a célhely is alkalmas a fogadásra, csupán néhány óra alatt át tudják ültetni egyik helyről a másikra.

Az átültetett fák többsége viszont stressz okozta problémákkal küzd, hiszen gyökérzetük nagy részét elvesztették. Ebben az állapotban különösen ki vannak téve a betegségeknek, rovaroknak, időjárásnak, különösen igaz ez az aszályos időszakban.

10 év helyett 2 óra: hamarabb lehet hatalmas fákkal teli a kert, mint gondolnánk
Munkában a Big John
A transzplantációs sokk addig áll fenn, amíg a gyökérzet megfelelően kialakul az új helyen, és az első levélhullások után új lombkorona keletkezik, és a természetes egyensúly vissza nem áll.

Drasztikusan javítható a túlélési esély, ha olyan tápanyagot kap a fa, amivel stimulálhatjuk a gyökérzet újbóli kialakulását. Vagyis nagyon fontos a megfelelő utógondozás, és nem ajánlott a fa metszése az átültetés utáni első évben. Hagyni kell, hogy a sokkos állapotot kiheverve, eredeti formáját visszanyerve újbóli növekedésnek induljon.

(x)
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
vonatvasutmagyarshutter-20170719
GraphisoftPark
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Winelovers_Grand