Prémium

Egyetemi szaktudás vállalati igényekre szabva: a legjobb TIP(p) az innováció (x)

PR cikk
Budapesten és öt vidéki egyetemi helyszínen, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával indítja el novemberben a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – jelentették be sajtótájékoztatón Budapesten.
Miskolci Egyetem

A programbemutató sajtótájékoztatón Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke elmondta: korábbi országjárásukon mintegy 2800 piaci szereplővel egyeztettek, többek között a vállalkozások, gyártó cégek és a tudástermelő intézmények (elsősorban az egyetemek) együttműködésében rejlő lehetőségekről. Az országos konzultáció során kiderült, hogy nagy igény van azokra a szolgáltatásokra, amelyek az innovációs tér szereplőinek összekapcsolását segítik elő.

Birkner Zoltán szerint a legfontosabb, hogy a tudásból - bárhol is keletkezzen az országban – új termékek, szolgáltatások, eljárások szülessenek, azaz a kutatásban hagyományosan erős egyetemek gazdasági vagy társadalmi hasznot hozzanak. Hozzátette:

az országszerte fellelhető tudásbázisok szakértelmének hasznosulását és az innovációs képességeket helyben kell fokozni. Ezért különösen fontos, hogy az egyetemek sokkal szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi kis- és középvállalkozásokkal.

A TIP országos kezdeményezése ezt a célt szolgálja: az egyetemek tudására épülve olyan térségi szerveződések jönnek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

A programsorozat minden állomáson az adott térség legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben – mondta el a sajtótájékoztatón Sebők Katalin, az NKFI Hivatal elnökhelyettese.

A TIP-et bemutató programsorozat november 12-én indul a Miskolci Egyetemen, és összesen öt vidéki egyetemre látogat el:

  • Miskolc, 2019. november 12.;
  • Debrecen, 2019. november 13.;
  • Győr, 2019. november 19.;
  • Pécs, 2019. november 22.;
  • Szeged, 2019. november 26.

A rendezvénysorozat az érintett egyetemek mellett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai szerepvállalásával valósul meg. A roadshow a tervek szerint egy budapesti nagy rendezvénnyel zárul november 28-án.

A részvétel minden eseményen ingyenes, regisztrálni a rendezvénysorozat hivatalos honlapján lehet.

Az egyetemeknek és a cégeknek is fontos az együttműködés

A sajtótájékoztatón egyetemi vezetők is megszólaltak, ismertetve az eddig kialakult jó gyakorlatokat. Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora arra a jól strukturált iparági együttműködési rendszerre hívta fel a figyelmet, amelyet az utóbbi évben alakítottak ki, többek között a gyógyszeriparban, műszaki területeken, vagy a sport és rekreáció területén.

A rektor szerint a kutatási kockázat továbbra is az egyetemnél, a gyártókapacitás pedig a gyáraknál marad. Az ipari igények kiszolgálására az egyetemet vertikálisan szervezett intézménnyé alakították, azaz az egyetemi kutatásokra olyan fejlesztéseket építenek, aminek a vége már a kisszériás gyártás.

Prof. Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja úgy látja, hogy egy egyetemnek segítenie kell egy-egy nagyvállalat városba települését is: a Miskolci Egyetemnek például vegyipari, járműipari partnerei is vannak, akik a termékfejlesztés során is igénybe veszik az egyetem oktatóinak tudását. De a kancellár szerint fontos a kisebb vállalkozások felé is nyitni: Miskolcon ennek érdekében egyablakos ügyintézést vezettek be a különböző szolgáltatásokra, a műhelyek a kkv-k számára is nyitottak.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. regionális igazgatója a cégek szempontjából érzékeltette, hogy miért fontosak ezek az együttműködések. Az Ericsson volt az első olyan nagyvállalat, ami egy magyar egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen kutatólabort alapított. Alapítása óta 2 ezer diplomadolgozat és 700 nemzetközi publikáció született – ez pedig jelentősen hozzájárult a cég organikus növekedéséhez. A diákok olyan fejlesztéseken dolgozhattak, ami az aktuális világszínvonalat jelentette, sok munkatársuk az egyetemi kutatólaborból került ki.

A cikk megjelenését a Területi Innovációs Platformok szervezője, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatta.

(x)

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13