2008 Földi Imre Lenin szobor érkezik filmforgatásra
Prémium

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból: új kiállítás a Capa Központban (x)

PR cikk
Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból címmel nyílt kiállítás a budapesti Capa Központban. A 2022. május 29-ig látogatható kiállítás abból az alkalomból rendezték meg, hogy elérkeztünk a 40. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztály elnöksége úgy gondolta, a kerek évforduló jó alkalom a visszapillantásra, így idén egy negyven esztendőre visszatekintő kiállítással is várják a látogatókat.

A Capa Központ 2014 óta a szakmai partnere és egyik fő támogatója a Magyar Sajtófotó Kiállításnak, és  fogadja be kiállítótereibe a magyar dokumentarista fotósok legjobbjainak évente megrendezett seregszemléjét. Most, egy ünnepi kiállítás keretében az elmúlt 40 év legjobb sajtófotóiból válogattak.

A Capa Központban látható kiállítás a fotók mellett külön tárlókban mutatja be az elmúlt négy évtized kiállításaihoz, pályázati megjelenéseihez fűződő emlékeket és a fotóriporteri munka kellékeit.

A kiállítás kurátora és rendezője: Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője.

A kiállítás szinopszisában a szervezők kiemelik, hogy semmi nem olyan már, mint 1981-ben volt. Megváltozott a sajtó, Magyarországon megváltozott a politikai berendezkedés; más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága. A legfontosabb azonban nem változott: a fotóriporterek elkötelezettsége. A sajtónak dolgozó fényképész, a fotóriporter, arra törekszik, hogy a valóságot saját interpretációban tálalva, nagy közönség számára nyújtson információt, szórakoztasson vagy provokáljon. Érzelmet akar kelteni, miközben beszámol az előtte történő dolgokról, a maga által megtapasztalt valóságról. A fotóriporterek számára a pályázatokon elért sikerek visszaigazolást nyújtanak, a beküldött anyagokból rendezett kiállítások pedig a közönségnek adják meg az az örömöt, hogy jó képekkel eleveníthessék fel az elmúlt esztendő eseményeit. Csodálhatják, egyetérthetnek, vitatkozhatnak a fotóssal.

2014 Csudai Sándor Háború az utcán
2014 Csudai Sándor: Háború az utcán (Fotó: Capa Központ)

Ezzel a kiállítással is ezt a hatást szeretnék elérni a rendezők. A válogatás szubjektív, de abban a tekintetben a teljességre törekszik, hogy a magyar sajtófotó valamennyi műfaját bemutassa, s ezt sok fotóriporter munkáján keresztül tegye meg.

A tárlaton 123 fotográfustól láthatunk képeket, a legnevesebbektől a kevésbé ismertekig, az idősebb generációtól a fiatalokig.

A kiállításon csak olyan képek vannak, amelyet alkotója a Magyar Sajtófotó Pályázatok egyikére valamelyik évben beadott.

A kiállítás május 29-ig látogatható a Capa Központban.

Címlapkép: 2008 Földi Imre: Lenin szobor érkezik filmforgatásra (MTI/Capa Központ)

(x)

GettyImages-97962735
GettyImages-932866026
kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
dmitrij medvegyev

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
lakástűz az ablakban