szerző

Az uniós források és a hírhedt tőkeszivattyú - avagy kinek mi jár?

Motyovszki Gergő
2018. február 17. 11:15    
nyomtatás
 
Az utóbbi hetekben elég nagy visszhangot keltett egy Thomas Piketty blogján megjelent ábra, mely a visegrádi országokba befolyó EU transzfereket és a külföldi vállalatok ezen országokból “kivitt" profitját hasonlítja össze. Ebből kitűnik, hogy kevesebb EU-s pénz áramlott be, mint amennyi profitot a külföldiek szereztek. Az ábra értelmezésének hazai körökben is terjedt az az igen káros és helytelen narratívája, miszerint az összehasonlítás azt sugallja, hogy “Magyarország az unió nettó befizetője", mivel több jövedelem áramlik ki tőlünk, mint amennyit visszakapunk. Mi több, egyáltalán nem tartozunk hálával Brüsszelnek, amiért ennyi ingyenpénzt kapunk, hiszen ez csak a kivitt profitokért “járó" kompenzáció, de annak sem elégséges, tehát igazából a nyugatiak a magyar EU tagság legfőbb haszonélvezői. Néhol olyan megfogalmazásokkal is lehet találkozni, hogy ez a “tőkeszivattyú" folyamatosan szívja el a jövedelmet a magyar emberek zsebéből, ahogy a kizsákmányoló külföldi vállalatok profitjukat “kitalicskázzák" az országból. Ez egy súlyos csúsztatásokkal teli narratíva, ami alapvetően fals összehasonlításokon alapul. Ebben az írásban ezt próbálom három lépcsőben bemutatni.
Összegzés

 1 2 3 4 5 6 következő oldal  >


Mivel írásom hosszan taglalja a "tőkeszivattyú" koncepciója mögötti valós és komplex közgazdasági összefüggéseket, a kevésbé időmilliomos olvasók kedvéért rögtön az elején összefoglalom a fő megállapításokat:

  • Az esszében áttekintjük, hogy miért is helytelen az az állítás, miszerint a külföldi cégek profitjain keresztüli tőkekiáramlás az EU-s pénzek beáramlását meghaladó mértéke miatt Magyarország az EU nettó befizetője lenne.
  • Az első lépcsőben bemutatom, hogy e két önkényesen kiragadott mutató összehasonlítása helyett külső finanszírozási képesség az, ami szemlélteti, hogy mennyivel szereztek magyarok több jövedelmet külföldről, mint amennyit külföldiek szereztek nálunk - ez a mutató pedig erős többletet mutat 2010 és 2016 között.
  • De még ha valamiért tényleg csak a tőkejövedelmekre, és az általuk az országból “kivitt" pénzekre akarnánk is fókuszálni, e mutatókat akkor is pontosabban kéne mérni annál, mint ahogy Piketty tette, és az egyenleg ebben az esetben is az EU-transzferek javára dőlne el.
  • A második lépcsőben azt látjuk majd, hogy mivel a külföldi cégek nagy része exportra termel, így még az ő ténylegesen kiáramló profitjuk sem a magyar emberek zsebét szegényíti, sőt munkahelyek és beszállítói kereslet teremtésével ez inkább pozitív hatást gyakorol.
  • A harmadik lépcsőben a mellett érvelek, hogy még abban az esetben sem lenne jogos “juss" az EU-s transzferek beáramlása, ha valóban deficites lenne a fizetési mérleg többi eleme, és minden külföldi profit közvetlenül a magyar emberek zsebéből táplálkozna, hiszen e profit valamilyen ellenszolgáltatásért (tőkehasználat, importcikk eladása) cserében képződött, egy korábbi beruházáson elvárt hozamot testesít meg, ami nem indokolna semmiféle további kompenzációt EU-s transzferek formájában.
  • Arra is kitérünk, hogy a külföldi cégek mai profitjait generáló korábbi tőkeberuházásai nélkül a magyar gazdaság növekedése valószínűleg alacsonyabb lett volna, és kevesebb munkahelyet tudtunk volna teremteni.
  • Végül sorra veszünk pár ellenérvet miszerint az olcsó privatizáció, az alacsony adók vagy az elnyomott bérek miatt a kelleténél tényleg magasabb a külföldi cégek profitjának mértéke. Ez azonban akkor sem indokolná, hogy pont az EU-nak kellene minket kompenzálni ezért, illetve hogy a profit teljes egészét kompenzálnia kéne, ahogyan azt Piketty ábrájának fals összehasonlítása sugallja.


A profitkiáramlás tehát nem az ország kiszipolyozása, amiért cserében nekünk kompenzációként “járnának" az EU-s források. Magyarország, mint az EU-transzferek egyik legnagyobb arányú kedvezményezettje, az unió nettó haszonélvezője. Uniós tagságunk mérlege pedig egyáltalán nem csak attól függ, hogy mennyivel kapunk több pénzt, mint amennyi tőlünk kiáramlik, hanem ezen túl is számos előnnyel jár.

Ezek után vágjunk bele!


Ez a cikk folytatódik:

1. Összegzés
2. Ki szerez több jövedelmet kitől?
3. Tényleg a magyarok zsebéből?
4. Tényleg “járnak" nekünk az EU-s pénzek?
5. Mi lett volna az alternatíva?
6. Mégis van benne valami igazság?
 1 2 3 4 5 6 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2018.05.23 16:51

A forint-előrejelzés egy nagy kamu

Ideje tisztába tenni a dolgokat.

2018.05.16 11:00

Ez a gazdaság legértékesebb tudása - de érdemes óvatosan kezelni

Ne keverjük össze a generációkat és az életkori sajátosságokat!

2018.05.16 07:15

Mitől lesz sláger egy dal?

Hát, izé.

2018.05.14 10:45

Példátlan lépés az italozás ellen - Rövidebb leszel, ha rövidezel

Vajon ez a legjobb válasz az alkoholproblémákra?

2018.05.10 16:46

Azt hiszed, hogy 5 év múlva jobb lesz az életed? Van egy rossz hírünk

Menthetetlenül optimisták az emberek.

2018.05.08 14:40

Hány éves vagy? Megmondjuk, hogy mennyire kell neked a pénz

Kiderült az is, hogy a férfiaknak vagy a nőknek számít jobban.

2018.05.07 19:30

Új honlapot indít az MTA az áltudományokkal szemben

Indul a tudomany.hu.

2018.05.06 13:05

Ez egy nagyon is komoly kérdés: lemondanál ötmillió forintért az internetről?

A Google vagy a Facebook érne neked többet?

2018.05.05 14:30

Még az ufók is látják, hogy nő a gazdaságunk

Most te is megnézheted, mi látszik az űrből!


 
 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium