Nagy döntést hozott Brüsszel: több tízezer magyar autós örülhet ennek
Uniós források

Nagy döntést hozott Brüsszel: több tízezer magyar autós örülhet ennek

Portfolio
Uniós nagyprojektek támogatásáról döntött ma az Európai Bizottság és ebbe a csomagba a budapesti M0 körgyűrű déli szakaszának fejlesztése is bekerült, amely a brüsszeli testület döntése értelmében 105,5 millió eurónyi, mintegy 34 milliárd forintnyi támogatásra számíthat - derül ki a brüsszeli testület közleményéből.
Az Európai Bizottság ma 4 milliárd euró összegű beruházási csomagot fogadott el, melynek 10 tagállam - köztük Magyarország is - a kedvezményezettje. A ma született döntés értelmében az EU 25 nagyszabású infrastrukturális projekt megvalósítását támogatja Bulgáriában, Csehországban, Görögországban, Lengyelországban, Magyarországon, Máltán, Németországban, Olaszországban, Portugáliában és Romániában.

A kohéziós politika keretében támogatott projektek a szakpolitikai területek széles körét felölelik: az egészségügy, a közlekedés, a kutatás, a környezetvédelem és az energiaügy területére is kiterjednek. A nemzeti társfinanszírozással kiegészítve a projektek megvalósítását szolgáló beruházás összértéke eléri a 8 milliárd eurót.

Magyarországon az EU 105,5 millió eurót (közel 34 milliárd forintot) biztosít a kohéziós politika keretében a budapesti M0-s körgyűrű déli szakaszának fejlesztésére. A fejlesztés az M0-s autóút 11,55 kilométeres szakaszát érint majd.

Az M0-s déli szektorában a felújítási munkálatok konkrétan a 11,65-től a 23,2 km-ig zajlanak majd. A munkálatok során meg fogják erősíteni a teljes szakaszon az útburkolatot, felújítanak több közművet és 2 hidat (a Hárosi-Duna-hidat és a Soroksári-Duna-hidat), ezenfelül pedig új kerékpárutakat építenek majd ki. A projektnek köszönhetően javulni fog a közlekedésbiztonság, és le fog rövidülni az érintett területen naponta közlekedő 90 000 jármű menetideje. Mivel a fejlesztés eredményeként a forgalom elterelődik a városközponttól, a forgalmi torlódások is mérséklődnek majd, ami a károsanyag-kibocsátás csökkenése révén kedvező hatást fog gyakorolni a környezetre.

Nagy döntést hozott Brüsszel: több tízezer magyar autós örülhet ennek
Munkások az M0-s autóút déli szakaszán, az M6-os kihajtójánál 2019. március 5-én. Április elejétől megkezdődik az M0 autóút déli szektorának felújítása, az 1-es főút és az M5-ös sztráda közötti szakaszon új forgalmi rend lép életbe.
A mai brüsszeli döntéssel párhuzamosan kiadott összefoglaló szerint a 2014-2020-as uniós ciklusban összesen már 15 magyarországi nagyprojektet hagyott jóvá az Európai Bizottság, amelyek ágazati megoszlását és a hozzájuk tartozó uniós és magyar költségvetési összegeket az alábbi táblázat tartalmazza. Amint látható: a 15 fejlesztés teljes projektköltsége közel 3,2 milliárd euró, amelyből az EU költségvetése kicsit több, mint 2 milliárd eurót áll.

Nagy döntést hozott Brüsszel: több tízezer magyar autós örülhet ennek

Mik azok az uniós nagyprojektek? A nagyszabású infrastrukturális projektek (ún. nagyprojektek) 50 millió eurónál (a közlekedési projektek esetében 75 millió eurónál) nagyobb értékű projektek, amelyek finanszírozása a kohéziós politikai alapokból történik. Méretükre való tekintettel az ilyen projektek megvalósítására irányuló javaslatokat a Bizottság egyedileg értékeli ki és bírálja el. A 2014-2020-as programozási időszakban EU-szerte 258 nagyprojekt részesül uniós finanszírozásban. Az ezekhez a projektekhez nyújtott uniós hozzájárulás 32 milliárd eurót tesz ki.

Címlapkép és kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
parlament országgyűlés törvényjavaslat
koronavirus
Kanári-szigetek
India
Szkopja
Egyetlen fősre csökkenhet Boris Johnson többsége a brit parlamentben
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Orban Viktor MR1 Kossuth Radio interu2005