Uniós források

Trükköztek az EU-pályázaton, elítélték a vádlottakat az OLAF-ajánlás után

Portfolio
Megállapította első fokon a vádlottak bűnösségét az ügyészi végindítványnak megfelelően a Fővárosi Törvényszék egy olyan ügyben, amelyben az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) ajánlása alapján indult idehaza nyomozás és 2017-ben vádemelés, ráadásul az ügyészség súlyosbításért fellebbezett az ítélet ellen - derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből.
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt két vádlott bűnösségét megállapító ítélet született a Fővárosi Törvényszéken a minap, amely ellen fellebbezett a Központi Nyomozó Főügyészség a kiszabott büntetések súlyosításért - emeli ki a testület. A tényállás lényege szerint egy bűncselekmény elkövetésére létrehozott cég 2009-ben döntően orvosi diagnosztikai eszközök beszerzését célozva több mint 200 millió forint összegű támogatás megszerzésére nyújtott be pályázatot.

Az elkövetők az érintett eszközöket egy külföldi cégtől vásárolták meg, majd azokat a támogatás elszámolása végett túlárazva, közel négyszeres áron szerepeltették a pályázatban. Ezen túlmenően a támogatás felhasználását tartalmilag valótlan nyilatkozatokkal igazolták, továbbá elhallgatták a pályázat elszámolását ellenőrző szervezet elől azt a tényt, hogy a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül a saját részükre utaltatták vissza.

Az orvosi műszerek működtetésére egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot létesítettek, az eszközöket azonban a célnak megfelelően sohasem használták.

A cselekménnyel az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak okozott kár 182.171.159,- Ft, míg a magyar költségvetést ért kár 32.147.851,- Ft volt.

A két vádlott a cég vezetését ténylegesen ellátó személy, valamint az ötlet kidolgozója. A Fővárosi Törvényszék az ügyészi végindítványnak megfelelően megállapította a vádlottak bűnösségét, és egyiküket végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, a másik vádlottat pedig - aki a bűncselekménnyel okozott kárt időközben teljes egészében megtérítette - felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A tárgyaláson jelen lévő ügyész az egyik vádlott esetében hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, a másik vádlott vonatkozásában pedig a felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

Az ügyben 2017-ben történt vádemelés, erről bővebben:
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
azeri katona azerbajdzsán hegyi-karabah
Vitézy Dávid vasút a duna alatt konfi
titkos üzenetküldő telegram signal
m1a1 abrams tankok ukrajna háború
otp bankfiók belső és külső képek, logók
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
kipufogo0921