Uniós források

Több száz cégnek jöhetnek jól a nyári újabb EU-pályázatok

Portfolio
Akár több száz cég is élhet a nyáron várható újabb EU-pályázatokkal, amelyek közül a régóta várt energetikai felhívás nemcsak a fém-, műanyag- és faipar számára nagy lehetőség, hanem a turisztikai ágazat szereplőinek is - vetítették előre a Világgazdaság által megkérdezett pályázati szakértők.
Amint a szombaton hatályba lépett kormányhatározat alapján megírtuk: több nagy uniós pályázat is várható még a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP), és ezek kapcsán fejtették ki meglátásaikat a megkérdezett szakértők a lapnak. Ezek közül a legfontosabb megállapítások:
  • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által is májusra ígért 15 milliárd forintos "Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" címet viselő pályázat (GINOP-4.1.3-19) kapcsán Tóth Ádám Ferenc, az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője arra mutatott rá, hogy ez olyannyira a a néhány fős, 5-10, legfeljebb 20 millió forintos éves árbevételű mikrocégeket célozza meg, hogy meglepetés lenne, ha elfogyna a keret. Meglátása szerint a jelentősebb fejlesztésekben gondolkodó kis- és középvállalkozásoknak ez a lehetőség eleve nem releváns.
  • A szintén májusra ígért 10 milliárd forintos keretösszegű "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című pályázat (GINOP-4.1.4-19) kapcsán viszont előremutató, pályázatbarát változásnak nevezte Tóth Ádám azt, hogy az elnyert forrást akár teljes egészében megújuló energiás fejlesztésekre (napelem,, vagy napkollektor telepítésére) is lehet fordítani. A konstrukció elődjénél még a forrás 30-50%-át hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére kellett elkölteni, így a megjelenés előtt álló pályázat meglátása szerint nagy lehetőség a fém- műanyag és faipar mellett a turisztikai ágazatnak is.
  • Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója a GINOP 4-es prioritása, azaz a fenti energetikai pályázatok kapcsán azt mondta a lapnak: az eddigi pályázatok a tervek alatt fogytak, de arra számít a piac, hogy a kiíró vonzóbbá teszi az új lehetőségeket a vállalkozásoknak.
  • A korábbi gazella-pályázat utódának tartott Magyar Multi Program harmadik felvonásánál (GINOP-1.2.7-19, 11,9 milliárd forintos keret), előremutatónak nevezte Esőssy Zsombor azt, hogy a hazai tulajdonú, magas hozzáadott értékkel termelő feldolgozóipari cégeket támogatja ez a pályázat. Tóth Ádám Ferenc szerint bár a pályázat alapján projektenként 300 millió forint támogatás is elérhető, de szerinte a gyakorlatban 100-200 milliós igénylésekre lehet számítani és várhatóan azok az autóipari beszállítók és gépgyártók tolonganak majd, akik korábban a GINOP-1.2.1-es kapacitásbővítési pályázaton is nyertek.
  • A júliusában 10 milliárd forintos keretösszeggel várható "Új gyakornoki program" (GINOP-5.2.4-19) kapcsán Essősy Zsombor úgy fogalmazott: ez csak akkor lehet jó lehetőség, ha a korábbi változat finomhangolásával megengedőbbek lesznek a feltételek. Tóth Ádám Ferenc is hasonlóan nyilatkozott: szerinte a cégek kíváncsian várják, hogy bővül-e az elszámolható költségek eddig bérre és kis összegű eszközökre koncentrálódó köre. Szerinte a korábbi gyakornoki pályázatnak az is a tanulsága, hogy projektenként 7-8 millió forintért nem mindenki futja meg a bonyolultnak tűnő adminisztrációs köröket.

Amint megírtuk: éppen a napokban hirdettek eredményt egy korábbi gyakornoki programos uniós pályázaton és most 135 cég nyert el jellemzően 4-7 millió forintos támogatásokat, igaz vannak 28-30 milliós támogatások is a listán.

Essősy arra is felhívta a figyelmet, hogy a kkv-szektor várja a magyar költségvetési finanszírozású innovációs pályázatokat is. Amint múlt héten megírtuk: összesen 45 milliárd forintos kerettel nyílik meg egy felhívás a nyáron és azt is megírtuk, hogy ez melyik cégeknek lehet jó lehetőség.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás