Uniós források

Rendkívüli EU-csúcsot jelenthet ma be Donald Tusk

Portfolio
Első alkalommal folytatnak érdemi vitát a következő ötéves ciklus stratégiai irányairól a mai félnapos nagyszebeni informális csúcstalálkozójukon az EU27-ek vezetői, akik "félszemmel" ugyanakkor már a május végi európai választásokat követő jelölési procedúra felé kacsintanak. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke várhatóan bejelenti, hogy két nappal az EP-szavazás után rendkívüli csúcstalálkozót hív össze Brüsszelben - vetíti előre összefoglalójában a Bruxinfo.
Románia az EU soros elnöke ebben a félévben, így egy erdélyi városban, Nagyszebenben rendezik meg ma azt az informális EU-csúcsot, amelyre még tavaly ősszel tett javaslatot Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hogy az akkor március végére várt - de egyelőre elmaradt - brit kilépés után Európa jövőjéről cseréljenek eszmét az uniós vezetők.

A mai találkozó apropója az, hogy ma, május 9-én van az Európa-nap és így időszerű megvitatni azokat a stratégiai prioritásokat, amelyek az uniós intézmények és a kormányok számára egyfajta iránytűként kell, hogy szolgáljanak a 2019 és 2024 közötti következő ötéves politikai ciklusban.

A mindössze ötórás informális csúcsról - amelynek házigazdája a város korábbi polgármestere, Klaus Johannis román elnök lesz - hiányzik az Egyesült Királyság, hiszen a kilépés küszöbén állnak, így nélkülük vitatják meg Európa jövőjét, igaz a brit miniszterelnök-helyettes éppen a napokban ismerte el: náluk is meg kell rendezni az EP-választásokat, mert nincs már idő előtte a kilépés minden lépésének levezénylésére.A Tusk által előterjesztett három oldalas "vázlat" - ami tehát a vita alapjául szolgál majd - a következő fejezeteket tartalmazza:
  • a polgárok és a szabadságjogok védelme (biztonság, a migrációs kihívások kezelése, a jogállam megőrzése és az értékek és szabadságjogok védelme);
  • egy jövőnek szóló európai gazdasági modell kihordása (belső piac, gazdasági és monetáris unió elmélyítése, digitális átmenet, tisztességes verseny, oktatásba és képességekbe való befektetés stb.);
  • egy zöldebb, igazságosabb és befogadóbb jövő építése (fenntartható, biztonságos és megfizethető energia, a környezet és az éghajlat megóvása, a különbségek csökkentése a kohézión keresztül, fogyasztók és egészség védelme stb);
  • Európa érdekeinek és értékeinek előmozdítása a világban (védelmi kezdeményezések, bővítés, szomszédságpolitika, az európai értékek népszerűsítése, a multinacionális szabályok előmozdítása és a globális kihívások kezelése).

Az EU27-ek vezetői Tusk kezdeményezésére egy Nagyszebenről elnevezett nyilatkozatot is elfogadnak, amelyben újfent hitet tesznek az egység és az EU jövőjébe vetett hit mellett.

EU-források szerint ugyanakkor a csúcs résztvevői nem szorítkoznak majd csupán a jövő kérdéseinek a feszegetésére, hanem vigyázó szemüket már az EP-választásokra vetik majd, megtervezve a tagállami térfélen az eredményből következő lépéseket. Tusk Nagyszebenben az EP-választások utáni jelölések rendjéről fog referálni, a vezetők elé tárva, hogy milyen egymást követő lépéseken keresztül kell az Európai Tanácsnak eljutnia a következő bizottsági elnöknek alkalmasnak talált személy jelöléséig.

Az Európai Tanács elnöke Nagyszebenben annak bejelentésére készül a Bruxinfo információi szerint, hogy két nappal az EP-választások után, azaz május 28-ra rendkívüli csúcstalálkozót fog összehívni Brüsszelben, hogy megvitassák az európai voksolás eredményeit és a soron következő lépéseket.

Diplomaták emlékeztetnek rá, hogy Tusk elődje, Herman Van Rompuy 2014-ben a választás után azonnal csúcsot hívott össze azzal a céllal, hogy mandátumot kapjon az intézményközi konzultációkra.

Az időtényező azért különösen fontos, mert az Európai Tanács nem kötelezte el magát hivatalosan amellett, hogy a választás után az EP által javasolt csúcsjelöltnek szavaz majd bizalmat és elfogadja azt a személyt. "Ez nem lehet automatikus, erre nincs garancia" - emlékeztetnek a Tanácsnál a 2018. februári EU-csúcsnak erre a döntésére.

Elemzők megjegyzik, hogy legutóbb 3 hónapra és három uniós csúcstalálkozóra volt szükség a bizottsági elnöki utódlás kérdésének megoldására. A hivatalos jelöléshez minősített többség lesz szükséges az Európai Tanácsban. A jelenlegi intézményi vezetők közül Juncker, Tusk és Mogherini személyét sem övezte konszenzus.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Delta_4_1500