Mit nyújt nekünk az EU a támogatásokon túl? - Elmondja az egyik fő pénzosztó
Uniós források

Mit nyújt nekünk az EU a támogatásokon túl? - Elmondja az egyik fő pénzosztó

Corina Cretu, Európai Bizottság
"Mit tesz értünk Európa konkrétan? Miért menjünk el szavazni?" Lényegében ezekkel a szavakkal fordultak hozzám az unokahúgaim a közelmúltban, amikor a közelgő európai választásokról beszélgettünk. Ez a kérdésfeltevés egy mindinkább uralkodóvá váló jelenségről árulkodik: arról, hogy Európa mintha egyre kevésbé lenne látható saját lakói számára; hogy értékes eredményeit mindinkább magától értetődőnek tekintjük.
A regionális politikáért felelős biztosként az elmúlt öt évben az Unió több száz régiójába ellátogattam. Láttam, hogy az emberek készek arra, hogy tegyenek saját jövőjükért; hallottam, mit várnak, mi aggasztja őket. A Jean-Claude Juncker vezette Bizottság, amelynek tagja lehetek, fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a gazdasági és pénzügyi válság évei után újra munkahelyeket és növekedést teremtsen. És ez sikerült, együttes erőfeszítéseinknek köszönhetően. 12,6 millió munkahely jött létre a Juncker elnök vezette Bizottság megbízatásának kezdete óta. A beruházások fellendülőben vannak, az európai gazdaság hét éve töretlenül nő, az uniós munkanélküliség pedig a század eleje óta nem volt ilyen alacsony.Természetesen még mindig számos megoldandó kérdés van, például a tagállamok közötti és a tagállamokon belüli tartós egyenlőtlenségek. Ezeket azonban csak együtt, Unióként tudjuk megoldani. Képzeljük csak el, mi történne, ha nem létezne közös Európa. A 2008-as pénzügyi válságot követő években az állami beruházások több tagállamban vészesen megtorpantak. Európai forrásokat mozgósítottunk a nemzetgazdaságok talpra állítására; ezek összege esetenként elérte az állami beruházások 75%-át. Az EU segítsége, az európai szolidaritás nélkül vajon ma jobb lenne a helyzet? Természetesen nem.Az elmúlt öt évben arra is lehetőségem volt, hogy saját szememmel lássam e szolidaritás kézzelfogható eredményeit: az Európai Unió által támogatott kulcsfontosságú beruházásokat kórházakba, kutatásba, energiabiztonságba, éghajlat-politikába, kulturális örökségbe, egyetemekbe, iskolákba és közlekedésbe; kulcsfontosságú beruházásokat vidéken, városokban, határokon átnyúló régiókban, az Unió részét képező, távol fekvő szigeteken. Az Európát összetartó társadalmi, gazdasági és kulturális szövetet szolidaritásból szőtték. Ez volt az, ami elősegítette a közép-, kelet- és dél-európai régiók felzárkózását. Ez az, ami arra indítja a minisztereket, a regionális kormányzókat, a polgármestereket és a civil társadalmat, hogy mindent megtegyenek a méltányosabb és fenntarthatóbb Európa érdekében.

Ez az elkötelezettség ugyanazt jelenti, amiről az együtt töltött elmúlt hatvan évünk szólt: erőink egyesítését egymás támogatása érdekében. E bámulatra méltó uniónak hála ma béke van, gazdaságaink stabilak, és Európa a világ színpadán is megerősítette pozícióját. E bámulatra méltó uniónak hála ma szabadon utazhatunk, otthonunktól távol tanulhatunk és dolgozhatunk, hogy azután bölcsebben és nyitottabban térjünk haza. E bámulatra méltó uniónak hála ma barátság és szeretet fogad a határ másik oldalán. Ezért nem adhatjuk fel az egység megőrzéséért folytatott küzdelmet.

Harminc éve sokan a történelem és a nagy narratívák végeként üdvözölték a berlini fal leomlását. Amikor azt látom, hogy a politikai sakktáblán itt is, ott is felüli a fejét a populizmus, elvetve a megosztottság magvait és minden korábbinál erősebben aláásva azokat a közös értékeket és elveket, amelyeket több évtizedes gondos és kitartó munkával építettünk fel, akkor tudom, hogy a történelemnek nincs vége. És rajtunk, Európa polgárain áll, hogy megszabjuk pályáját. Uniónk jövőjét, életünk alakulását akkor tudjuk befolyásolni, ha elmegyünk szavazni. Az Európai Unió egyedülálló, a maga nemében a világon páratlan politikai építmény - a béke és az emberi méltóság letéteményese, a viszály elkerülésének biztosítéka. Ez az, kedves unokahúgaim, amit Európa konkrétan értünk tesz. Ezért kell szavaznunk.

Corina Cretu, az Európai Bizottság regionális politikáért és városfejlesztésért felelős biztosa

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
budapest parlament híd getty stock