Uniós források

Brexit: tényleg jöhet az előrehozott választás jövő hónap közepén

MTI
Portfolio
Úgy tűnik, hogy október 15-én előrehozott választások lesznek az Egyesült Királyságban, mert erről a potenciális dátumról tett említést egy mai parlamenti beszéde során Boris Johnson brit kormányfő, készülve a mai újabb parlamenti vereségre. Az, hogy idáig tényleg eljutunk-e, még nem biztos, hiszen a képviselők kétharmadának kellene támogatnia a parlament feloszlatását, és ebbe az ellenzéki Munkáspárt csak akkor menne bele, ha előtte nemcsak az alsóház (várhatóan ma este), hanem a felsőház is jóváhagyná a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényt. Ha viszont utóbbiban ez nem történne meg a jövő hét közepén induló négyhetes törvénykezési szünet előtt, akkor Johnson eredeti terve szerint október közepéig törvényszünet mellett tudna egyezkedni Brüsszellel a kilépési keretekről.

Boris Johnson brit miniszterelnök megerősítette szerdán, hogy kormánya kész október közepén előrehozott parlamenti választásokat tartani, ha az ellenzék törvényt alkot a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének tilalmáról. Erről a beadványról ma szavaz a brit alsóház, miután tegnap éjjel sikerült ellenzéki kezdeményezésre a mai napirend összeállítását "kivenni a kormány kezéből" és ezzel Jonson jelentős vereséget szenvedett (és ha tényleg kizárja a 21 rebellis kormánypárti képviselőt, akkor jócskán kisebbségi kormányzásba szorul, így Johnsonnak igenis érdeke lehet az előrehozott választás).

Az MTI összefoglalója szerint Johnsont a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn arról faggatta, hogy a kormány milyen új megállapodási javaslatokat terjesztett az Európai Unió elé. Johnson ugyanis az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy "lendületes" tárgyalások folynak Brüsszellel az alsóház által háromszor is elvetett eredeti Brexit-megállapodás alternatíváiról, de etárgyalásokról eddig semmiféle részlettel nem szolgált. A Politico brüsszeli információi szerint egyébként semmiféle konkrét alternatív javaslatot nem tudott eddig letenni a brit kormány a tárgyalóasztalra az általa sokat vitatott északír-ír tartalékmegoldásról, helyette viszont a kilépési megállapodás három másik részét szeretné újratárgyalni (pl. a kereskedelem és a védelmi együttműködés kereteit). Corbynnak válaszolva Johnson nem mondott konkrétumokat és ismét csak annyit mondott, hogy kormányának eltökélt szándéka egy új megállapodás elérése az október 17-i EU-csúcson, és utána az ország kiléptetése az EU-ból az október 31-i határnapon.

A kormányfő ezután megkérdezte: Corbyn hajlandó lenne-e támogatni, hogy a britek október 15-én választásokon dönthessenek az ellenzék Brexit-stratégiájáról.

Így tehát a BBC korábbi információival összhangban tényleg október 15. lehetne az előrehozott brit választások időpontja, két nappal a kulcsfontosságú EU-csúcs előtt, amelyen már az új miniszterelnök képviselhetné az országot. Arról, hogy a mostani helyzetből milyen irányba haladhatnak tovább a folyamatok, alábbi ma délelőtti forgatókönyv-elemzésünkben írtunk:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága