Essõsy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója a Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett, Felzárkóztunk vagy lemaradtunk? című háromnapos konferencián.
Uniós források

Egy év múlva jöhet a nagy alku az új EU-büdzséről, 2021 első feléig kell várni az új magyar pályázatokra

Portfolio
Várhatóan jövő nyáron-ősszel hagyhatják jóvá a 2021-2027-es uniós büdzsé kereteit, de közben a magyar kormány már előkészítheti az új ciklus Operatív Programjait és ha mindez sikerül, akkor 2021 első felében már megjelenhetnek az első új uniós pályázatok Magyarországon – vázolta a középtávú kilátásokat a Világgazdaságnak Essősy Zsombor. A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatójának meglátása szerint 2020-ban még pörgetni fogja a magyar gazdaságot az uniós projektek végrehajtásával kapcsolatos lendület, ellentétben 2021-gyel, amikorra elfogy az uniós forrás a piacon.

Essősy a lapnak megjegyezte: mivel a 2014-2020-as ciklus 7 évre szóló keretének 100%-át elosztotta már a kormány, így nagy volumenben új pályázati lehetőségek már nem várhatók. Felhívta azonban a figyelmet azért arra, hogy például a kis- és középvállalkozások számára igenis vannak még lehetőségek (nyitva lévő pályázatok, „kockázati tőkével és uniós forrással is lehet még számolni”). Rámutatott egyébként arra is, hogy bár az előző uniós ciklushoz képest a mostanira 16%-ról elvileg 60%-ra ugrott a közvetlen gazdaságfejlesztési célú uniós források aránya, de közben ezen 60%-on belül a pénzek több mint fele olyan kiemelt programokon keresztül kerül felhasználásra, amelyekből végső soron az állam saját magát finanszírozza, gondoljunk csak számos önkormányzati és turisztikai fejlesztésre.

A 2021-2027-es uniós költségvetés elfogadásának várható menetrendjéről és az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötésének részleteiről elmúlt napokbeli cikkeinkben is írtunk:

A vezérigazgató hangsúlyozta: mivel a 2007-2013-as és a 2014-2020-as ciklus forrásai segítségével a legtöbb alap infrastruktúra kiépült, az országban, így lenne lehetőség a 2021-től érkező források nagyobb részét a humánkapacitás erősítésére fordítani. Kijelentette:

Azt kell eldönteni, hogy tudásba, vagy betonba fektetjük-e a pénzt. Mivel az infrastruktúra-beruházások nagy része elkészült, az úthálózat mellett kórházak, óvodák és iskolák is épültek, az eddiginél végre nagyobb szerepet kaphat a képzés.

A fejlesztéspolitikai szakértő azt is hangsúlyozta, hogy a generációváltás finanszírozása fontos feladat ezekben az években, mert mostanában vonulnak nyugdíjba a rendszerváltáskor vállalkozásba fogó emberek. Szintén szorgalmazta a közepes fejlettségi csapda elkerülése érdekében azt, hogy az eddiginél lényegesen több képzett szakember és technológia legyen a versenyszférában.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Illyés Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
vargamihaly0921