Uniós források

Egy év múlva jöhet a nagy alku az új EU-büdzséről, 2021 első feléig kell várni az új magyar pályázatokra

Portfolio
Várhatóan jövő nyáron-ősszel hagyhatják jóvá a 2021-2027-es uniós büdzsé kereteit, de közben a magyar kormány már előkészítheti az új ciklus Operatív Programjait és ha mindez sikerül, akkor 2021 első felében már megjelenhetnek az első új uniós pályázatok Magyarországon – vázolta a középtávú kilátásokat a Világgazdaságnak Essősy Zsombor. A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatójának meglátása szerint 2020-ban még pörgetni fogja a magyar gazdaságot az uniós projektek végrehajtásával kapcsolatos lendület, ellentétben 2021-gyel, amikorra elfogy az uniós forrás a piacon.

Essősy a lapnak megjegyezte: mivel a 2014-2020-as ciklus 7 évre szóló keretének 100%-át elosztotta már a kormány, így nagy volumenben új pályázati lehetőségek már nem várhatók. Felhívta azonban a figyelmet azért arra, hogy például a kis- és középvállalkozások számára igenis vannak még lehetőségek (nyitva lévő pályázatok, „kockázati tőkével és uniós forrással is lehet még számolni”). Rámutatott egyébként arra is, hogy bár az előző uniós ciklushoz képest a mostanira 16%-ról elvileg 60%-ra ugrott a közvetlen gazdaságfejlesztési célú uniós források aránya, de közben ezen 60%-on belül a pénzek több mint fele olyan kiemelt programokon keresztül kerül felhasználásra, amelyekből végső soron az állam saját magát finanszírozza, gondoljunk csak számos önkormányzati és turisztikai fejlesztésre.

A 2021-2027-es uniós költségvetés elfogadásának várható menetrendjéről és az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötésének részleteiről elmúlt napokbeli cikkeinkben is írtunk:

A vezérigazgató hangsúlyozta: mivel a 2007-2013-as és a 2014-2020-as ciklus forrásai segítségével a legtöbb alap infrastruktúra kiépült, az országban, így lenne lehetőség a 2021-től érkező források nagyobb részét a humánkapacitás erősítésére fordítani. Kijelentette:

Azt kell eldönteni, hogy tudásba, vagy betonba fektetjük-e a pénzt. Mivel az infrastruktúra-beruházások nagy része elkészült, az úthálózat mellett kórházak, óvodák és iskolák is épültek, az eddiginél végre nagyobb szerepet kaphat a képzés.

A fejlesztéspolitikai szakértő azt is hangsúlyozta, hogy a generációváltás finanszírozása fontos feladat ezekben az években, mert mostanában vonulnak nyugdíjba a rendszerváltáskor vállalkozásba fogó emberek. Szintén szorgalmazta a közepes fejlettségi csapda elkerülése érdekében azt, hogy az eddiginél lényegesen több képzett szakember és technológia legyen a versenyszférában.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Illyés Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar