Uniós források

Egy év múlva jöhet a nagy alku az új EU-büdzséről, 2021 első feléig kell várni az új magyar pályázatokra

Portfolio
Várhatóan jövő nyáron-ősszel hagyhatják jóvá a 2021-2027-es uniós büdzsé kereteit, de közben a magyar kormány már előkészítheti az új ciklus Operatív Programjait és ha mindez sikerül, akkor 2021 első felében már megjelenhetnek az első új uniós pályázatok Magyarországon – vázolta a középtávú kilátásokat a Világgazdaságnak Essősy Zsombor. A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatójának meglátása szerint 2020-ban még pörgetni fogja a magyar gazdaságot az uniós projektek végrehajtásával kapcsolatos lendület, ellentétben 2021-gyel, amikorra elfogy az uniós forrás a piacon.

Essősy a lapnak megjegyezte: mivel a 2014-2020-as ciklus 7 évre szóló keretének 100%-át elosztotta már a kormány, így nagy volumenben új pályázati lehetőségek már nem várhatók. Felhívta azonban a figyelmet azért arra, hogy például a kis- és középvállalkozások számára igenis vannak még lehetőségek (nyitva lévő pályázatok, „kockázati tőkével és uniós forrással is lehet még számolni”). Rámutatott egyébként arra is, hogy bár az előző uniós ciklushoz képest a mostanira 16%-ról elvileg 60%-ra ugrott a közvetlen gazdaságfejlesztési célú uniós források aránya, de közben ezen 60%-on belül a pénzek több mint fele olyan kiemelt programokon keresztül kerül felhasználásra, amelyekből végső soron az állam saját magát finanszírozza, gondoljunk csak számos önkormányzati és turisztikai fejlesztésre.

A 2021-2027-es uniós költségvetés elfogadásának várható menetrendjéről és az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötésének részleteiről elmúlt napokbeli cikkeinkben is írtunk:

A vezérigazgató hangsúlyozta: mivel a 2007-2013-as és a 2014-2020-as ciklus forrásai segítségével a legtöbb alap infrastruktúra kiépült, az országban, így lenne lehetőség a 2021-től érkező források nagyobb részét a humánkapacitás erősítésére fordítani. Kijelentette:

Azt kell eldönteni, hogy tudásba, vagy betonba fektetjük-e a pénzt. Mivel az infrastruktúra-beruházások nagy része elkészült, az úthálózat mellett kórházak, óvodák és iskolák is épültek, az eddiginél végre nagyobb szerepet kaphat a képzés.

A fejlesztéspolitikai szakértő azt is hangsúlyozta, hogy a generációváltás finanszírozása fontos feladat ezekben az években, mert mostanában vonulnak nyugdíjba a rendszerváltáskor vállalkozásba fogó emberek. Szintén szorgalmazta a közepes fejlettségi csapda elkerülése érdekében azt, hogy az eddiginél lényegesen több képzett szakember és technológia legyen a versenyszférában.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Illyés Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
tőzsde
N26 bank telefon fintech
vdv orosz deszant hadgyakorlat
A mianmari haderő páncélosa egy katonai parádén 2017-ben
gáza izrael palesztin konfliktus háború idf bombázás stock
henry kissinger

Holdblog Charlie örök

Elhunyt a befektető, Charlie Munger - Warren Buffett harcostársa -, akitől talán a legtöbbet lehet tanulni. Szerencsére...

2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Szentendrei HEV felujitas Budapest dontes helyreallitasi program