EU-s forrásvágás Magyarországnak: ősszel nagy csata várható
Uniós források

EU-s forrásvágás Magyarországnak: ősszel nagy csata várható

Portfolio
Miután pénteken megírtuk, hogy nagyon erős jelek látszanak a 2020 utáni EU-s kifizetések jogállamisági feltételekkel való összekötése irányába, vasárnap arról írt a Financial Times, hogy a finn soros elnökség ezt akarja elérni ebben a félévben és így ez forrásvágást vetít előre a kelet-közép-európai tagállamok irányába.

Tytti Tuppurainen EU-ügyekért felelős finn miniszter azt mondta a lapnak: a közösség értékeinek védelme rendkívül fontos, mert többé-kevésbé totalitárius rendszerek épültek ki a világban, igaz nem akart név szerint említeni egyetlen uniós tagállamot sem. Mivel Lengyelország és Magyarország ellen indult eddig jogállamisági eljárás eddig az EU-ban (a magyar meghallgatás az Európai Tanácsban jövő héten lesz), így nem nehéz kitalálni, hogy e két ország kormánya áll a finn törekvések célkeresztjében. Igaz a miniszter szerint ez egy megelőző jellegű védelmi rendszer lenne, amely minden tagállamra vonatkozna 2020 után és nem az a lényege, hogy pénzt vegyenek el egyes tagállamoktól. A magyar és lengyel kritikákra adott válaszában ehelyett azt hangsúlyozta a finn tárcavezető: az intézkedés célja az, hogy védjék a közös uniós büdzsét.

Tytti Tuppurainen egyébként magabiztos abban, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetés forráskifizetését össze fogják kötni a jogállamisági feltételek meglétével, mert sok nyugati és északi tagállam támogatja ezt a törekvést. Éppen emiatt is szorgalmazza ennek keretrendszernek az elfogadását még ebben a félévben Finnország (jövő év első felében horvát EU-elnökség lesz, aztán német – a szerk.) A miniszter szerint nem az összekötés a kérdéses, hanem csupán az, hogy mely költségvetési források kifizetését kössék össze a jogállamisági feltételrendszer teljesítésével.

A múlt heti Közgazdász-vándorgyűlésen hallottak alapján mi is megírtuk:

nem az a kérdés, hogy össze lesz-e kötve a jogállamisági feltételrendszer (amelynek objektív paraméterei még kidolgozás alatt állnak) a 2020 utáni EU-pénzek kifizetésével, hanem az, hogy ezt pontosan milyen rendszerben kell elképzelni.

Egyrészt ugyanis számos nagy tagállam is „nyomja” ezt a kérdést, másrészt az Európai Parlamentnek, mint társjogalkotónak, is vannak erre vonatkozóan már korábban elfogadott állásfoglalásai, így azokat egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A finn elnökség ügyeire rálátó vezető magyar uniós tisztviselő, az Európai Tanács Általános Politikai Igazgatóságának vezetője, Iván Gábor pénteki előadásában elmondta: mostanra összeállt a 2021-2027-es uniós költségvetésről szóló ún. tárgyalási doboz, amelyben 114 kérdés van, és a finn elnökség azt tervezi, hogy az októberi Európai Tanács ülésen ebből egy szűkített listáról már szavazást rendez, benne a jogállamisági feltételrendszer paramétereivel. Ő is azt mondta tehát, hogy a jogállamisági feltételek összekötése az EU-pénzekkel tényleg terítéken van jelenleg a finn soros elnökség ideje alatt. Azt is vázolta: ha az októberi ülésen az összekötés mikéntjére megadják az iránymutatást az állami vezetők, akkor a decemberi tanácsi ülésen már a hét éves keretköltségvetés összes többi paraméteréről is lehetséges megtartani az egyhangú szavazást.

Nagy kérdés persze, hogy az új tanácsi elnök mindenáron át akarja-e/tudja-e erőltetni ezt a kényes egyhangú szavazást a decemberi ülésen. Arra is van tehát esély, hogy a nagy alku átcsúszik a jövő év első felére, ez viszont azzal a veszéllyel is jár, hogy 2021 elején nem tudnak gyorsan elindulni az új keretprogramból megalkotott Operatív Programok az egyes tagállamokban, így a Brüsszel felőli kifizetések lelassulnak és ez rányomja a bélyegét a 2021-es GDP-növekedésre.

Az, ha összekötik jogállamisági feltételekkel a 2021 utáni EU-pénzek kifizetését, a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy Magyarország felkészülhet arra, hogy az EU-pénzek egy részét nem fizetik ki, vagy felfüggesztik azok kifizetését – vázolta a Közgazdász-vándorgyűlés keretében Heil Péter fejlesztéspolitikai szakértő.

A Financial Times emlékeztet arra, hogy Varga Judit magyar igazságügyi miniszter múlt héten azt mondta: ha összekötik a jogállamisági feltételekkel az EU-pénzek kifizetését, akkor Magyarország meg fogja vétózni a hétéves keretköltségvetést, mert egy ilyen összekötés súlyos forrásvágást jelentene az országnak.

Konrad Szymanyski lengyel EU-ügyi miniszter ennél visszafogottabban nyilatkozott és azt mondta: egyformán fontos Lengyelországnak és Finnországnak is a jogállamiság kérdése, és a jogi kérdéseket jogi keretek között, nem pedig politikai keretek között kell megoldani. A lengyel miniszterelnök tanácsadója úgy fogalmazott a lapnak, hogy a jogállamisági feltételrendszer nagy kihívást jelent az EU-pénzek objektív feltételrendszer szerinti kifizetési kötelezettségének.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
vonderleyen