KissAntalPortfolio
Uniós források

Észak-koreai hackertámadás pusztította el az EU-pályázatok fontos magyar intézményének szervereit

Portfolio
Két forrásból is úgy értesült a 168 Óra, hogy július közepén észak-koreai hackertámadás érte a közvetlen brüsszeli források magyarországi koordinációjával foglalkozó Magyar Fejlesztési Központot (MFK), amely során a Központ teljes szerverparkja megsemmisült, így bő négy évnyi működés adminisztrációját kell helyreállítani, amennyire csak lehetséges.

A kormány által 2014-ben létrehozott MFK-nak saját szerverparkja volt, amelyen a teljes hivatali dokumentációt, szerződéseket, számlákat, vállalati szoftvereket, lényegében a tevékenységéhez kapcsolódó összes digitális adatát tárolta. Ez azonban a cikk szerint mind megsemmisült amiatt, mert fizikailag ugyanazon a helyen tárolták a biztonsági mentést, mint az eredeti adatokat.

Így tehát az intézmény a nulláról kénytelen újraszervezni az adminisztrációját. Az adatok és anyagok hiánypótlása azért nem lesz egyszerű, mert az MFK esetén a partnerszervezeteknél és intézményeknél, illetve a felettes minisztériumoknál található dokumentumokból kell dolgozni, de kérdéses, hogy milyen mélységben állnak azok rendelkezésre– jellemezte a helyzetet a névtelenséget kérő forrás.

Az MFK a közvetlenül Brüsszelben kiírt, minden tagállam és pályázói számára elérhető nyílt források magyarországi kommunikációjával és a forráselnyerés részbeni koordinációjával foglalkozik. Ez azt jelenti, hogy az MFK figyeli ezen komplex pályázati rendszerek fejleményeit, magukat a pályázatokat, ezeket rendszerezetten közzé is teszi a Pályázatok Magyarul oldalon (a jelek szerint az oldal technikai háttér infrastruktúrája nem sérült, mert az elmúlt egy hónapban is voltak friss hírek), illetve tájékoztatja a lehetőségekről az államigazgatási, önkormányzati, vállalati és civil szektort. Mindezek mellett konzorciumban maga is társpályázó lehet, ugyanis for profit tevékenységet végez.

Részben az MFK, részben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal segítégsével az elmúlt években a magyar pályázók (cégek, állami és kutatási intézmények) több tízmilliárd forintnyi közvetlen brüsszeli forrást nyertek el, jellemzően a Horizont2020 pályázati rendszerből. Emiatt a cikk azt rögzíti: az biztos, hogy milliárdos tételű támogatások teljes dokumentációja semmisült meg.

Azt, hogy milyen jelentőségű digitális adatok és szerződések megsemmisüléséről lehet szó, az alábbi két ábra mutatja be. Ezeket beletettük a KSH nyáron közzétett 2018-as kutatás-fejlesztési ráfordításos elemzéséről szóló anyagunkba is, miszerint évente immár a 100 milliárd forintot is eléri a külföldről származó, hazai kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordítások volumene és ezen belül a közvetlen Brüsszelben kiírt EU-pályázatokból származó K+F+I források volumene immár évente 15-17 milliárd forintot tesz ki. Ezeknek a forrásoknak a nagy részét az úttörő magyar vállalkozási ötletek és kutatóintézeti projektek hozzák el a közös brüsszeli kasszából.

Mivel a hackertámadás kormányzati szervezetet érintett, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak kellett kivizsgálnia a történteket – írja a lap.

Az ügy külön érdekessége, hogy az MFK vezetője, Kiss Antal a Magyar Rögbi Szövetségnek (MRSZ) is a vezetője és az MRSZ adatait is az MFK szerverein tárolták, tehát ők is elvesztették adataik, hivatalos dokumentumaik jelentős részét. Ezt megerősítette a lapnak az MRSZ technikai igazgatója, aki közvetve úgy értesült a vizsgálatról, hogy észak-koreai eredetű volt a hackertámadás és ezt a lap másik forrása is megerősítette.

Kiss Antallal az intézmény felállítása után 2016-ban a Portfolio is készített interjút:

Az MFK felettes szerve, a Külgazdasági és Külügyminisztérium a lap többszöri megkeresésére sem küldött információkat az ügyről.

A külügyi tárca a 24.hu-nak küldött választ, amelynek lényege az, hogy bár volt támadás, de az adatok nem vesztek el. A cikk szerint a közlemény az alábbiakat tartalmazza:

A Magyar Fejlesztési Központot a közelmúltban kibertámadás érte, azonban a korai és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a cég adatállománya nem veszett el. Az MFK a hatályos rendelkezések alapján eljárva a vírustámadás észlelése után azonnal leállította rendszereit, és tájékoztatta a kormánybiztosságot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági szolgálatát, valamint késedelem nélkül hivatalos bejelentést tett a Nemzeti Kibervédelmi Intézet felé. Az MFK kormányzati szerveren lévő levelezőrendszere nem sérült meg. Az MFK a vírustámadás után a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és felügyeleti szerveivel együttműködve megtette a szükséges lépéseket a rendszer és biztonsági hátterének helyreállítására.

Címlapkép forrása: Portfolio

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
debrecen zoldfelulet park unios palyazat projektek