Fekete Zsóka mangalicatenyésztõ, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen élelmiszermérnöki diplomát szerzett, a  szõke mangalica malacokat eteti.
Uniós források

4,5 milliós EU-támogatást kaphatnak az álláskeresők és fiatalok vállalkozók országszerte

Portfolio
MTI
Mintegy 633 millió forintos uniós támogatásból álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását segítik a nyugat-dunántúli régióban, és a program kapcsán az a cél, hogy a vállalkozás indítását tervező, alkalmas szemlélettel rendelkező álláskeresőket és fiatalokat felkészítsék saját vállalkozásuk indítására - tájékoztatta a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kedden az MTI-t. Ez az uniós pályázat egyébként nemcsak a nyugat-magyaarországi, hanem a többi vidéki régióban is zajlik ugyanilyen feltételrendszer mellett, azaz máshol is kaphatnak akár 4,5 milliós támogatást a megcélzott társadalmi csoportok.

A feltételrendszer röviden

A programban résztvevőknek olyan ismereteket nyújtanak, amelyek segítik őket elképzelésük kidolgozásában és üzleti tervük elkészítésében. A képzési programokat eredményesen elvégző, jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező, vállalkozást alapítók 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A programmal olyan mikrovállalkozások jöhetnek majd létre, amelyek vezetői megfelelő tudással rendelkeznek a vállalkozások fenntartható, adótudatos, hatékony és szabályszerű működtetéséhez.

A programot a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány konzorciuma valósítja meg.

A célcsoportban a harminc év alatti fiatalok, a harmincadik évüket már betöltött álláskeresők, valamint a szintén harmincadik életévüket betöltött, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál nyilvántartásba vett megváltozott munkaképességűek szerepelnek.

A pályázat háttere

A támogatott projektkereső adatbázis alapján a fenti pályázati konstrukció az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - képzés és mentorálás” címet viseli GINOP-5.1.9-17 kódszámmal, ami egyúttal

azt is jelenti, hogy nemcsak a Nyugat-Dunántúlon fut ez a program, hanem az ország további öt vidéki (konvergencia) régiójában is, de a nyugat-dunántúli régióban a fenti konzorcium bonyolítja le a konstrukciót.

A 632 millió forintos pályázati keret 86%-át fizeti az Európai Szociális Alap, a fennmaradó 14% jön a magyar költségvetésből. A projekt adatlapja szerint a megvalósítás kezdete tavaly február 28. volt, a vége pedig a tervek szerint 2022. augusztus 30. A kifizetett előleg mértéke (tavaly júliusban történt meg) egyelőre 305 millió forint, azaz az elnyert keretösszeg csaknem fele.

Az aktuális uniós támogatási adatbázis szerint a GINOP-5.1.9-17 kódszámú pályázatra összesen 10 támogatási kérelem érkezett be 10,5 milliárd forintos támogatási igénnyel (ezek a konzorciumok, nem a fiatalok, vagy álláskeresők), amelyek közül 6 igényt támogattak eddig 5,97 milliárd forinttal, és ezekre együttesen 2,57 milliárd forintot fizettek ki eddig (előlegek formájában, ahogy azt a nyugat-magyarországi konstrukciónál is látjuk).

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi, Oláh Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás