4,5 milliós EU-támogatást kaphatnak az álláskeresők és fiatalok vállalkozók országszerte
Uniós források

4,5 milliós EU-támogatást kaphatnak az álláskeresők és fiatalok vállalkozók országszerte

Portfolio
|
MTI
Mintegy 633 millió forintos uniós támogatásból álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását segítik a nyugat-dunántúli régióban, és a program kapcsán az a cél, hogy a vállalkozás indítását tervező, alkalmas szemlélettel rendelkező álláskeresőket és fiatalokat felkészítsék saját vállalkozásuk indítására - tájékoztatta a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kedden az MTI-t. Ez az uniós pályázat egyébként nemcsak a nyugat-magyaarországi, hanem a többi vidéki régióban is zajlik ugyanilyen feltételrendszer mellett, azaz máshol is kaphatnak akár 4,5 milliós támogatást a megcélzott társadalmi csoportok.

A feltételrendszer röviden

A programban résztvevőknek olyan ismereteket nyújtanak, amelyek segítik őket elképzelésük kidolgozásában és üzleti tervük elkészítésében. A képzési programokat eredményesen elvégző, jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező, vállalkozást alapítók 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A programmal olyan mikrovállalkozások jöhetnek majd létre, amelyek vezetői megfelelő tudással rendelkeznek a vállalkozások fenntartható, adótudatos, hatékony és szabályszerű működtetéséhez.

A programot a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány konzorciuma valósítja meg.

A célcsoportban a harminc év alatti fiatalok, a harmincadik évüket már betöltött álláskeresők, valamint a szintén harmincadik életévüket betöltött, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál nyilvántartásba vett megváltozott munkaképességűek szerepelnek.

A pályázat háttere

A támogatott projektkereső adatbázis alapján a fenti pályázati konstrukció az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - képzés és mentorálás” címet viseli GINOP-5.1.9-17 kódszámmal, ami egyúttal

azt is jelenti, hogy nemcsak a Nyugat-Dunántúlon fut ez a program, hanem az ország további öt vidéki (konvergencia) régiójában is, de a nyugat-dunántúli régióban a fenti konzorcium bonyolítja le a konstrukciót.

A 632 millió forintos pályázati keret 86%-át fizeti az Európai Szociális Alap, a fennmaradó 14% jön a magyar költségvetésből. A projekt adatlapja szerint a megvalósítás kezdete tavaly február 28. volt, a vége pedig a tervek szerint 2022. augusztus 30. A kifizetett előleg mértéke (tavaly júliusban történt meg) egyelőre 305 millió forint, azaz az elnyert keretösszeg csaknem fele.

Az aktuális uniós támogatási adatbázis szerint a GINOP-5.1.9-17 kódszámú pályázatra összesen 10 támogatási kérelem érkezett be 10,5 milliárd forintos támogatási igénnyel (ezek a konzorciumok, nem a fiatalok, vagy álláskeresők), amelyek közül 6 igényt támogattak eddig 5,97 milliárd forinttal, és ezekre együttesen 2,57 milliárd forintot fizettek ki eddig (előlegek formájában, ahogy azt a nyugat-magyarországi konstrukciónál is látjuk).

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi, Oláh Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hadipar uniós fegyvergyártás védelmi ipar