Fekete Zsóka mangalicatenyésztõ, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen élelmiszermérnöki diplomát szerzett, a  szõke mangalica malacokat eteti.
Uniós források

4,5 milliós EU-támogatást kaphatnak az álláskeresők és fiatalok vállalkozók országszerte

Portfolio
MTI
Mintegy 633 millió forintos uniós támogatásból álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását segítik a nyugat-dunántúli régióban, és a program kapcsán az a cél, hogy a vállalkozás indítását tervező, alkalmas szemlélettel rendelkező álláskeresőket és fiatalokat felkészítsék saját vállalkozásuk indítására - tájékoztatta a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kedden az MTI-t. Ez az uniós pályázat egyébként nemcsak a nyugat-magyaarországi, hanem a többi vidéki régióban is zajlik ugyanilyen feltételrendszer mellett, azaz máshol is kaphatnak akár 4,5 milliós támogatást a megcélzott társadalmi csoportok.

A feltételrendszer röviden

A programban résztvevőknek olyan ismereteket nyújtanak, amelyek segítik őket elképzelésük kidolgozásában és üzleti tervük elkészítésében. A képzési programokat eredményesen elvégző, jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező, vállalkozást alapítók 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A programmal olyan mikrovállalkozások jöhetnek majd létre, amelyek vezetői megfelelő tudással rendelkeznek a vállalkozások fenntartható, adótudatos, hatékony és szabályszerű működtetéséhez.

A programot a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány konzorciuma valósítja meg.

A célcsoportban a harminc év alatti fiatalok, a harmincadik évüket már betöltött álláskeresők, valamint a szintén harmincadik életévüket betöltött, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál nyilvántartásba vett megváltozott munkaképességűek szerepelnek.

A pályázat háttere

A támogatott projektkereső adatbázis alapján a fenti pályázati konstrukció az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - képzés és mentorálás” címet viseli GINOP-5.1.9-17 kódszámmal, ami egyúttal

azt is jelenti, hogy nemcsak a Nyugat-Dunántúlon fut ez a program, hanem az ország további öt vidéki (konvergencia) régiójában is, de a nyugat-dunántúli régióban a fenti konzorcium bonyolítja le a konstrukciót.

A 632 millió forintos pályázati keret 86%-át fizeti az Európai Szociális Alap, a fennmaradó 14% jön a magyar költségvetésből. A projekt adatlapja szerint a megvalósítás kezdete tavaly február 28. volt, a vége pedig a tervek szerint 2022. augusztus 30. A kifizetett előleg mértéke (tavaly júliusban történt meg) egyelőre 305 millió forint, azaz az elnyert keretösszeg csaknem fele.

Az aktuális uniós támogatási adatbázis szerint a GINOP-5.1.9-17 kódszámú pályázatra összesen 10 támogatási kérelem érkezett be 10,5 milliárd forintos támogatási igénnyel (ezek a konzorciumok, nem a fiatalok, vagy álláskeresők), amelyek közül 6 igényt támogattak eddig 5,97 milliárd forinttal, és ezekre együttesen 2,57 milliárd forintot fizettek ki eddig (előlegek formájában, ahogy azt a nyugat-magyarországi konstrukciónál is látjuk).

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi, Oláh Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
lánchíd budapest
tesla
koronavírus vakcina védőoltás
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió