18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Uniós források

Brexit: kész rábólintani a brit kilépés harmadik halasztására is az EP, ha van értelme

Portfolio
Hatalmas többséggel, 544 támogató, 126 ellenző és 38 tartózkodó szavazat mellett fogadott el mai plenáris ülésén egy jogilag nem kényszerítő erejű állásfoglalást az Európai Parlament, amely szerint a már megkötött brit kilépési megállapodás tisztességes és kiegyensúlyozott és az EP-határozat kinyitotta az utat afelé is, hogy ha a britek jó okkal kérik, akkor az EU27 menjen bele a Brexit harmadik halasztásába is. Az EP állásfoglalása azért lényeges, mert az esetleg módosított brit kilépési megállapodást neki is jóvá kell hagynia, mielőtt az hatályba lép.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Brexitről és az általa okozott gazdasági és geopolitikai kockázatokról részletesen szó lesz a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Mi az állásfoglalás lényege?

Az Európai Parlament ismét kiállt a rendezett brit kilépés mellett a mai állásfoglalásában, amelyben azt is kimondta, hogy az Egyesült Királysággal még Theresa May idején megkötött kilépési megállapodás igazságos, kiegyensúlyozott és jogbiztonságot teremt. A „rendezett brexitet" támogató állásfoglalást 544 szavazattal, 126 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett fogadták el.

A képviselők az állásfoglalás alapján nyitottak az 50. cikk szerinti tárgyalási időszak meghosszabbítása felé abban az esetben, ha az az Egyesült Királyság erre irányuló kérése indokolt és konkrét célja van, mint például a megállapodás nélküli brexit elkerülése, általános választások vagy népszavazás, az 50. cikk szerinti eljárás visszavonása, vagy a kilépési megállapodás elfogadása. A képviselők hozzáteszik: a hosszabbítás nem befolyásolhatja az európai intézmények működését.

Az állásfoglalás azért lényeges, mert

  • egyrészt az uniós állam- és kormányfők októberi csúcstalálkozója előtt megerősíti, hogy a Parlament továbbra is támogatja a jelenlegi uniós álláspontot
  • másrészt tudni kell, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság között született bármilyen kilépési megállapodás, jövőbeli kapcsolatról szóló vagy nemzetközi megállapodás életbe lépéséhez az Európai Parlament jóváhagyása szükséges.

A legfrissebb fejlemények a formálódó új brit kilépési javaslatról, pontosabban annak a tartalékmegoldásra irányuló részéről egy külön cikkünkben olvashatók:

Jogbiztonság

A Parlament a mai határozatban hangsúlyozza, hogy az eddigi kilépési megállapodás ügyel az európaiak és a brit állampolgárok jogaira és életlehetőségeire, pénzügyi elszámolási mechanizmust biztosít az Egyesült Királyság kötelezettségeinek kiegyenlítésére, és figyelembe veszi az átmeneti időszakra vonatkozó brit igényt. A kilépési megállapodás emellett a nagypénteki megállapodás védelme és az Írország-Észak-Írország közötti együttműködés biztosítása céljából fenntartja a határ védőhálóját, ezzel pedig megőrzi a szigeten kialakult békét.

A képviselők az állásfoglalásban leszögezik, hogy készen állnak visszatérni az EU által eredetileg javasolt, csak Észak-Írországot érintő védőháló megoldáshoz (amely az ír-északír határról az Ír-tengerre tenné a kötelező határellenőrzést). Alternatív megoldásokat is megvizsgálnak, amennyiben azok jogilag elfogadhatók és a gyakorlatban kivitelezhetők, valamint összhangban állnak az uniós alapelvekkel. A képviselők azonban aláhúzzák: nem adják beleegyezésüket olyan kilépési megállapodáshoz, amely nem tartalmazza a védőhálót.

Egyedül az Egyesült Királyság a felelős a megállapodás nélküli brexitért

A legújabb brit fejleményekre utalva a képviselők rámutatnak: ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, azért, és a rendezetlen kilépés komoly következményeiért teljes mértékben az Egyesült Királyság kormányát terheli majd felelősség.

A Parlament azt is hangsúlyozza: a megállapodás nélküli brexit nem jelenti azt, hogy megszűnnek az Egyesült Királyság pénzügyi és egyéb kötelezettségei az Európai Unió felé. Az országnak továbbra is tiszteletben kell tartania az állampolgárok jogait és a nagypénteki megállapodást. Ezen előfeltételek teljesülése nélkül a Parlament semmilyen jövőbeli kapcsolathoz nem járul hozzá az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

A fejlemények tükrében a képviselők üdvözölték, hogy az európai intézmények és tagállamok felkészültek és vészforgatókönyveket fogadtak el a megállapodás nélküli brexit esetére.

A Parlament számára továbbra is a polgárok a legfontosabbak

Az Egyesült Királyságban élő uniós, és az Unióban élő brit polgárok jogai és életlehetőségei továbbra is a legfontosabb kérdés marad a Parlament számára. A képviselők aggodalmuknak adtak hangot az Egyesült Királyság letelepedési rendszerének végrehajtásával kapcsolatban. A képviselők arra biztatják a tagállamokat, hogy következetességgel és nagyvonalúan kezeljék az Unióban élő brit polgárok jogait, és biztosítsanak számukra jogbiztonságot.

Címlapkép forrása: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
kerékpár bicikli bicikliút kerékpárút
airbnb
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

napelem_haz_csaladihaz