Uniós források

EU-s százmilliókból elkészült a csorvási Szőttes Kúria felújítása

MTI
Befejeződött a csorvási Szőttes Kúria épületének felújítása, amely csaknem 279 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg - közölte a projekt kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel hétfőn.

Az összegzés szerint megtörtént a műemlékjellegű épület felújítása, az ipari műemlék gépeket működés közben bemutató, egész évben nyitva tartó szőttesmúzeum kialakítása.    

A közlemény felidézi, hogy a Békés megyei Csorvás Népművészetéért Egyesület 2017-ben nyújtott be pályázatot a kúria felújítására. Az épület korszerűsítésekor jelentős felújítási, bővítési, átalakítási és környezetfejlesztési munkálatok folytak.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című TOP-1.2.1-15-BS1 kódszámú pályázatot a Csorvás Népművészetéért Egyesület nyújtotta be és 2017 májusában jött meg a nyertes határozat, és a megítélt 279 millió forintos támogatás 89%-a érkezik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a fennmaradó 11% pedig a magyar költségvetésből.

A közlemény szerint a fejlesztés eredményeként legalább évi 5-9 ezer látogatót lesz képes fogadni a kúria, amelyben rendezvényeket, foglalkozásokat, képzéseket, bemutatókat is lehet majd tartani és vendéglátási, kereskedelmi egységet is lehet benne működtetni.    

Az épület kívül-belül és szerkezetileg is megújult, visszakapta a teraszokat, néhány új varrógépet, szép bútorokat, nagy teherbírású állványokat sikerült beszerezni.    

Az épület a szőttesek, magyar zsinóros ruhák, kézi iparművészeti termékek bemutatása mellett a tervek szerint tanfolyamoknak is otthont ad a jövőben. Egyebek mellett szövést, fonást, varrást, makramét, hímzést tanulhatnak majd az érdeklődők.    

A projekt európai uniós támogatásból, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósult meg - tartalmazza a közlemény.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
járvány koronavírus brazília
görög santorini getty stock
olaj
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Gulyás Gergely kormányinfó