digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Uniós források

Digitális fejlesztést tervez a céged? – Akár félmilliárdos tőkét is kaphat egy új lehetőségből

Portfolio
MTI
Mától, azaz keddtől regisztrálhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) a 7,5 milliárd forint keretösszegű Digitális jólét tőkeprogramra, az igényelt összeg 10 és 500 millió forint között lehet – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára egy mai sajtótájékoztatón.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A nevében nagyon hasonló másik program már jó ideje fut

A készülő programmal kapcsolatos hír a hivatalos uniós pályázati oldalon már tavaly júliusban megjelent, majd a kiírást idén év elején módosították, azóta pedig felállt a tőkeprogram lebonyolításának intézményrendszere. Ezután jött ma az államtitkári bejelentés a program indulásáról.

Érdemes megjegyezni a névhasonlóság miatt, hogy Digitális Jólét Programnak nemcsak tőkeprogramja, hanem hitelprogramja is létezik, amely szintén 7,5 milliárd forintos keretösszegű és szintén digitális termék- és szolgáltatás-fejlesztést céloz. Utóbbi már jó ideje elérhető a visszatérítendő uniós pénzügyi eszközök elosztásával foglalkozó MFB Pontokon, és a részletei itt érhetők el. A felhívásra a kkv-k és a startupok pályázhatnak, amelyek maximum hétéves futamidőre igényelhetnek 5 és 200 millió forint közötti, kamatmentes hitelt.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint egyébként utóbbi lehetőségből egyelőre 2 cég kapott kedvezményes hitelt:

  • A G-SMT Hungary Eletronikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 145 millió forintnyi hitelt kapott a Kalocsán megvalósítandó fejlesztéséhez idén nyáron.
  • A OK-TAT-60 Oktatást Szervező és Szolgáltató Kft. közel 26 millió forintnyi hitelt kapott Hatvanban megvalósítandó projektjéhez.

Mit kell tudni az új tőkeprogramról?

A ma bejelentett tőkeprogramba elsősorban nem informatikai cégek jelentkezését várják, hanem olyan vállalkozásokét, amelyek a versenyképességüket erősítő digitális fejlesztéseket szeretnének megvalósítani

– hívta fel a figyelmet Schanda Tamás.

Azoknak a kkv-knak és startupoknak érdemes pályázniuk, amelyeknek céljai illeszkednek a Digitális jólét program stratégiai céljaihoz, a digitális infrastruktúra, a digitális kompetenciák és a digitális gazdaság fejlesztéséhez, valamint a digitális állam megteremtéséhez – tette hozzá az államtitkár. A részletekről tájékozódni és a regisztrálni a https://toke.digitalisjoletprogram.hu oldalon lehet.

Solymár Károly Balázs, az ITM helyettes államtitkára elmondta:

a tőkeprogramra a közép-magyarországi régión kívüli vállalkozások jelentkezhetnek, a befektetés időtartama 2 és 7 év közötti, a befektető 50 százaléknál nem szerez nagyobb részesedést.

Solymár Károly Balázs a Digitális jólét tőkeprogram részleteiről szólva elmondta: a tőkebefektetés jó lehetőséget jelent azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek tőkehelyzete nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztéseket. A jelentkezők bármilyen területen dolgozhatnak, a legfontosabb, hogy magas növekedési potenciállal rendelkezzenek.

A pályázók első lépésként előminősítésen mennek át, amit három független szakértő végez el. A program lebonyolítására közbeszerzésen választották ki a pénzügyi közvetítőt, az MKB csoporthoz tartozó Solus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t. A program 2023. december 31-ig tart - közölte a helyettes államtitkár.

Schanda Tamás hangsúlyozta: Magyarország erős az informatikai és telekommunikációs infrastruktúrák kiépítettségében. Az internetet a lakosság 76 százaléka használja, a magyar vállalkozásoknak azonban az uniós átlaghoz képest csak kis hányada, 14 százaléka oszt meg információkat magáról és termékeiről, szolgáltatásairól elektronikus formában. Emellett az e-kereskedelemben is lemaradásban vannak a kisvállalkozások - jelezte. 

Schanda Tamás kitért arra is, hogy elkészült a 2019-2030 közötti időszakra vonatkozó kkv-stratégia, amely elérhető a kormányzati portálon.

Az államtitkár kiemelte: csak 2019-2020-ban több mint 175 milliárd forint áll a kkv-k rendelkezésére, és 2020-ban emellett további 26,3 milliárd forint lesz elérhető technológiafejlesztésre és tudásátadásra.  

Címlapkép forrása: SOL STOCK LTD, Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Balaton strand víz felhő vihar
koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130