Uniós források

Egy újabb pénzalapból is kaphat EU-támogatást Magyarország

Portfolio
Magyarország is jogosult lehet az uniós modernizációs alap többletpénzeire, amelyeket energetikai rendszereink megújítására költhetjük – írja a Világgazdaság brüsszeli forrásaira hivatkozva.

A lap úgy tudja, hogy az igazságos átállást szolgáló, minap bejelentett 100 milliárd eurós uniós alap mellett a 10 legalacsonyabb jövedelmű tagállam további energetikai fejlesztési forrásokhoz juthat a modernizációs alapból. Mivel Magyarország is beletartozik ebbe a tízes csoportba (az egy főre jutó GDP 2018-ban 12560 dollár volt), így mi is jogosultak lennénk erre a támogatásra. A 2021-2027-es uniós költségvetési vita friss fejleményei, illetve benne az Európai Zöld Megállapodás kérdései:

A pénz azzal összefüggésben érkezhet, hogy a 2050-es klímacél eléréséhez az energetikai és infrastrukturális fejlesztéseket a GDP arányában évi 2%-ról 2,8%-ra kellene emelni 2031-2050 között. A lap brüsszeli informátora azt hangsúlyozta, hogy a klímasemlegességre való átállás 2%-kal emelheti a magyar GDP-t, azaz a 2050-es célra törekvés összhangban van a fenntartható gazdasági növekedéssel. Igaz azt is megjegyzik, hogy ez a kalkuláció nem tartalmazza a csökkenő légszennyezés és a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak elmaradásából fakadó kiadáscsökkenés tételeit.

A lapnak nyilatkozó Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a zöldfejlesztésekre fordított pénzeket hatékonyabb beruházásoktól csatornáznák át, akkor az Európai Zöld Megállapodásnak akár fékező hatása is lehet. Így tehát csak akkor számíthatunk többlet gazdasági növekedésre, ha ténylegesen is több pénzt fordítunk beruházásokra.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Mark Rutte Sebastian Kurz