Uniós források

Egy újabb pénzalapból is kaphat EU-támogatást Magyarország

Portfolio
Magyarország is jogosult lehet az uniós modernizációs alap többletpénzeire, amelyeket energetikai rendszereink megújítására költhetjük – írja a Világgazdaság brüsszeli forrásaira hivatkozva.

A lap úgy tudja, hogy az igazságos átállást szolgáló, minap bejelentett 100 milliárd eurós uniós alap mellett a 10 legalacsonyabb jövedelmű tagállam további energetikai fejlesztési forrásokhoz juthat a modernizációs alapból. Mivel Magyarország is beletartozik ebbe a tízes csoportba (az egy főre jutó GDP 2018-ban 12560 dollár volt), így mi is jogosultak lennénk erre a támogatásra. A 2021-2027-es uniós költségvetési vita friss fejleményei, illetve benne az Európai Zöld Megállapodás kérdései:

A pénz azzal összefüggésben érkezhet, hogy a 2050-es klímacél eléréséhez az energetikai és infrastrukturális fejlesztéseket a GDP arányában évi 2%-ról 2,8%-ra kellene emelni 2031-2050 között. A lap brüsszeli informátora azt hangsúlyozta, hogy a klímasemlegességre való átállás 2%-kal emelheti a magyar GDP-t, azaz a 2050-es célra törekvés összhangban van a fenntartható gazdasági növekedéssel. Igaz azt is megjegyzik, hogy ez a kalkuláció nem tartalmazza a csökkenő légszennyezés és a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak elmaradásából fakadó kiadáscsökkenés tételeit.

A lapnak nyilatkozó Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a zöldfejlesztésekre fordított pénzeket hatékonyabb beruházásoktól csatornáznák át, akkor az Európai Zöld Megállapodásnak akár fékező hatása is lehet. Így tehát csak akkor számíthatunk többlet gazdasági növekedésre, ha ténylegesen is több pénzt fordítunk beruházásokra.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bear
vakcina
4ig
koronavirusvakcina_oltas
etel_rendeles_ebed
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Trendi, vagy nem trendi? Ez itt a kérdés
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
ühg