kutatas laboratorium infrastruktura unios palyazat
Uniós források

Új EU-pályázat indul kutatási infrastruktúra fejlesztésére

Portfolio
Elindult a felsőoktatási intézmények, valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagjaként működő kutatóhelyek számára a kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó új EU-pályázat társadalmi egyeztetése. A 8,5 milliárd forintos pályázati keretből várhatóan csak 2-5 intézmény fog nyerni 0,4-4 milliárd forint közötti támogatási összeget és a pénzt elsődlegesen tárgyi eszközökre és immateriális javakra irányuló beruházási tevékenységére fordíthatja.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Megjelent az uniós pályázatok társadalmi egyeztetési felületén ma a „Regionális kutatóintézeti kapacitások megerősítése” című (GINOP-2.3.1-20 kódszámú) felhívás tervezete, amely a tervezet szerint majd április közepén nyílik meg egy hónapra és meghatározott szűk körben indulhatnak rajta kutatással foglalkozó intézmények.

Lényeges, hogy a felhívásból csak azon projekt támogatható, amely rendelkezik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) kormányzati kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai szempontú támogató véleményével, illetve amely közvetlenül vagy közvetve illeszkedik a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában (S3) meghatározott nemzeti ágazati prioritások vagy intelligens technológiák valamelyikéhez.

A felhívás célja a gyors technológiai fejlődés következtében elavuló kutatás-fejlesztési infrastruktúra fejlesztése a hazai kutatóintézeti hálózat és felsőoktatási kutatóhelyek nemzetközi versenyképességének fenntartása és megerősítése, a kiemelkedő kutatási eredmények elérése érdekében. A felhívás szorosan kapcsolódik az Operatív Programban rögzített K+I infrastruktúra és kapacitás megerősítése a nemzetközi kiválóság érdekében intézkedéshez, amely meg kívánja valósítani a kiemelkedő kutatóhelyek (kutató-ismeretterjesztő szervezetek) nemzetközi színvonalra történő fókuszált fejlesztését, az EU fejlettebb országaitól színvonalában elmaradó, erodált kutatási infrastruktúra kiválóságot előtérbe helyező erősítését, valamint az ehhez szükséges háttér megteremtését.

A felhívás tervezetének néhány lényegesebb pontja:

  • A felsőoktatási intézmények, valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagjaként működő kutatóhelyek kapcsán a kutatási infrastruktúra fejlesztése a fókusz.
  • A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 8,5 milliárd Ft. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 2 – 5 db. A felhívás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.
  • A tervezet szerint a támogatási kérelmek benyújtása 2020. április 15-tól 2020. május 15 12 óra 00 percig lehetséges.
  • Tárgyi eszközökre és immateriális javakra irányuló beruházási tevékenységek támogathatók önállóan. Jelen felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására önállóan van lehetőség.
  • Támogatásra jogosultak köre: költségvetési szervek, költségvetési szervek jogi személyiséggel rendelkező intézményei, amennyiben azok a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. LXXVI. törvény szerinti kutatóhelynek minősülnek. Támogatást igénylő kizárólag az a kutatóhely lehet, aki rendelkezik a közép-magyarországi régió területén kívül magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel.
  • A támogatás mértéke, összege a) Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás 400 millió Ft – 4000 millió Ft közötti összeg. b) A kutató-tudásközvetítő szervezet támogatandó tevékenysége nem minősülhet gazdasági tevékenységnek, ezért az általa elszámolható minden költség támogatási mértéke legfeljebb 100%.

Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
maszkos piac
ralph lauren getty editorial
koronavírus járvány sejt
london nagy britannia city
natanz atomlétesítmény irán
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
brusszel europai unio