európai bizottság_getty_stock
Uniós források

Lazít az EU-pénzek felhasználási szabályain Brüsszel a koronavírus elleni harcban

MTI
|
Portfolio
Az Európai Bizottság ideiglenes keretrendszert fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról a gazdasági szereplők támogatása érdekében a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos ismertette, az ideiglenes keretrendszer ötféle támogatást tesz lehetővé.

  1. A tagállamok közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában, támogatási rendszereket hozhatnak létre vállalatonként 800 ezer euró (mintegy 285 millió forint) összegig, sürgős likviditási igények kielégítése érdekében. (Múlt héten, a terv első jelzésekor még 500 ezer eurós volt ez a plafon, de ezt most megemelték a tényleges keretrendszerben.)
  2. Állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz, valamint
  3. maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatok számára.
  4. Védőintézkedéseket foganatosíthatnak azoknak a bankoknak, amelyek állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz.
  5. Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a rövid távú exporthitel-biztosítására. Elősegíti tehát a gazdaság állami támogatását, miközben korlátozza az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit veszélyeztető negatív következményeket.

A keretrendszer 2020 decemberéig lesz érvényben. A jogbiztonság biztosítása érdekében az Európai Bizottság ezen időpont előtt megvizsgálja, hogy a keretrendszert meg kell-e hosszabbítani - közölték.

Az új intézkedések a magyar kormány számára is kedvezőek lehetne. A kormányzat több tagja is kijelentette már, hogy az uniós támogatási rendszerben végrehajtott jelentős átcsoportosítás hiába teremt rugalmas felhasználási lehetőséget jelentős összeg esetében, ezeket a pénzeket már lekötöttük más projektekre és nem kívánunk ezen módosítani. Varga Mihály pénzügyminiszter egy ma esti interjúban jelezte, hogy inkább az elérhető források kevésbé bürokratikus felhasználási lehetősége lenne a kormány számra kedvező, a mostani Bizottsági keretrendszer pedig éppen ezt célozza.

Címlapkép: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Újabb fekete nap az amerikai tőzsdéken
zaporizzsja atomerőmű
gat-ukrajna-herszon-vízerőmű
Zivatar, felhőszakadás, hőség - Több veszélyjelzést is kiadott mára a meteorológiai szolgálat
hullámvasút
kijev ukrajna
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
2023. szeptember 12.
Követeléskezelési trendek 2023
2023. szeptember 19.
Private Health Forum 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Navracsics Tibor, Johannes Hahn