európai bizottság_getty_stock
Uniós források

Lazít az EU-pénzek felhasználási szabályain Brüsszel a koronavírus elleni harcban

MTI
|
Portfolio
Az Európai Bizottság ideiglenes keretrendszert fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról a gazdasági szereplők támogatása érdekében a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos ismertette, az ideiglenes keretrendszer ötféle támogatást tesz lehetővé.

  1. A tagállamok közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában, támogatási rendszereket hozhatnak létre vállalatonként 800 ezer euró (mintegy 285 millió forint) összegig, sürgős likviditási igények kielégítése érdekében. (Múlt héten, a terv első jelzésekor még 500 ezer eurós volt ez a plafon, de ezt most megemelték a tényleges keretrendszerben.)
  2. Állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz, valamint
  3. maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatok számára.
  4. Védőintézkedéseket foganatosíthatnak azoknak a bankoknak, amelyek állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz.
  5. Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a rövid távú exporthitel-biztosítására. Elősegíti tehát a gazdaság állami támogatását, miközben korlátozza az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit veszélyeztető negatív következményeket.

A keretrendszer 2020 decemberéig lesz érvényben. A jogbiztonság biztosítása érdekében az Európai Bizottság ezen időpont előtt megvizsgálja, hogy a keretrendszert meg kell-e hosszabbítani - közölték.

Az új intézkedések a magyar kormány számára is kedvezőek lehetne. A kormányzat több tagja is kijelentette már, hogy az uniós támogatási rendszerben végrehajtott jelentős átcsoportosítás hiába teremt rugalmas felhasználási lehetőséget jelentős összeg esetében, ezeket a pénzeket már lekötöttük más projektekre és nem kívánunk ezen módosítani. Varga Mihály pénzügyminiszter egy ma esti interjúban jelezte, hogy inkább az elérhető források kevésbé bürokratikus felhasználási lehetősége lenne a kormány számra kedvező, a mostani Bizottsági keretrendszer pedig éppen ezt célozza.

Címlapkép: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
pentagon usa
Vonat mozdony vasút
viharos szél időjárás
KSH
Komoly változásról döntött Zugló: átalakul az egész parkolási rendszer
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
napelem