Levágták a nagy élelmiszeripari EU-pályázat keretét

2019. június 4. 14:01    
nyomtatás
 
Néhány technikai jellegű módosítás mellett lényeges fejlemény történt a március közepén bezárt "Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel" című (GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú) felhívásnál, hiszen egy friss hivatalos közlemény szerint a vissza nem térítendő támogatás keretösszegét 31,11 milliárd forintról érdemben, 24,064 milliárd forintra vágták.


A pályázati adatbázis aktuális állása szerint erre a pályázatra (annak a vissza nem térítendő "lábára") 126 támogatási igényt nyújtottak be 42,8 milliárd forint összegben, amelyekből egyelőre 48 projektet támogattak 15,5 milliárd forint összegben. A hatályos szerződések száma 46 darab, amelyekre eddig összesen 14,9 milliárd forintnyi támogatást hagytak jóvá.

Mivel a pályázatot március 18-án már bezárták, így feltehetően a rendszerbe már beérkezett és ígéretes támogatási kérelmek alapján határozták meg azt, hogy 24 milliárd forintra levágták a támogatási keretet.


A támogatott projektkereső szerint az eddigi 48 támogatott projektből a maximális, 750 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást az alábbi négy cég, illetve projekt kapta:
  • "Az Agrosprint Zrt. hosszútávú versenyképességének és erőforrás-hatékonyságának javítását szolgáló, átfogó stratégiai fejlesztések megvalósítása a hűtőipari ágazatban" Nyírlugoson
  • "Gyártástechnológia fejlesztés és Kapacitásbővítés a MIRELITE MIRSA ZRT-nél" Földesen
  • "Komplex technológia és infrastruktúra fejlesztés a Bakonyhús Kft. veszprémi telephelyén" Veszprémben
  • "Kapacitásbővítő technológiai fejlesztés" a Böszörményi Baromfifeldolgozó Termelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságnál Hajdúböszörményben


Ennek a pályázatnak az a célja, hogy "komplex beruházások támogatásával, vissza nem térítendő támogatás és visszatérítendő pénzügyi eszköz támogatásként kedvezményes kamatozású kölcsön együttes biztosítása révén biztosítsa az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatását, a területi különbségek csökkentését, a térségi felzárkóztatást és a helyi gazdaság megerősítését. A támogatott beruházásnak olyan kapacitásbővítést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot."

A fenti mellett változott az "Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése" című (TOP-4.1.1-16 kódszámú) felhívás is, így például a keretösszege 2,917 milliárd forintról minimálisan, 3,197 milliárd Ft-ra emelkedett és számos technikai jellegű módosítás is megtörtént.

A pályázat "az intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítését, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklését célozza, különös tekintettel az alábbi célcsoportokra: várandósok, nők, gyermekek és fiatalkorúak, fogyatékkal élők és idősek." A felhívás keretében "az alábbi egészségügyi alapellátások fejlesztése támogatható:
  • háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás (felnőtt, gyermek, vegyes praxis);
  • fogorvosi alapellátás; - alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátás;
  • védőnői ellátás;
  • iskola-egészségügyi (iskolaorvosi, iskola-fogorvosi) ellátás, amennyiben a fejlesztendő háziorvosi/házi gyermekorvosi/fogorvosi ellátással azonos épületben működik, vagy fog működni."

A fentieken felül technikai jelleggel módosult a KÖFOP-2.1.3-VEKOP-15 kódszámú, "A területi államigazgatási szervek humánerőforrásának fejlesztése" című felhívás is, illetve 1,163 milliárdról 1,392 milliárdra növekedett a keretösszege a "Nevelőszülői hálózatok infrastrukturális és szakmai fejlesztését támogató, EFOP-2.2.14-17 kódszámú felhívásnak.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Koszticsák Szilárd
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium