Üzlet

Már Irán ellenőrzi a busheri atomerőművet

MTI
Irán átvette a busehri atomerőmű felügyeletét az oroszoktól, és a létesítmény kibővítését tervezi ugyancsak Moszkva segítségével - mondta el az iráni atomhatóság vezetője, Ali Akbar Szalehi.
Az iszlám köztársaság déli részén található, 1000 megawatt teljesítményű erőmű biztonságos működését további két évig az oroszok szavatolják, és addig még a külföldi szakértők is a helyszínen maradnak.

Teherán a Siemens támogatásával kezdte meg a létesítmény kiépítését 1975-ben, Reza Pahlavi sah uralma alatt, azonban az 1979-es iszlám forradalom után a német cég nem vállalta a munkálatok befejezését. Később az iraki-iráni háború hátráltatta az építkezést, amelyet végül az oroszok segítségével sikerült befejezni 2010-re. Bár az atomerőművet még ugyanabban az évben beindították, az állandó technikai problémák miatt csak tavaly érte el működésének teljes kapacitását.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által ellenőrzött létesítmény kibővítéséről nemrég egyezett meg egy iráni-orosz gazdasági bizottság, miután korábban mindkét fél jelezte hajlandóságát a további együttműködésre. Az új egység 4000 megawattal bővítené a busehri erőmű jelenlegi teljesítményét - mondta el Szalehi.

Emellett az oroszok ígéretet tettek arra, hogy tíz évig ellátják a létesítményt fűtőanyaggal, amelyet elhasználása után vissza is vesznek.

A nyugati országok, amelyek azzal gyanúsítják Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul, nem nézi jó szemmel Moszkva és az iszlám köztársaság együttműködését. A busehri erőművel kapcsolatban az is aggodalomra ad okot, hogy a létesítmény földrengésveszélyes zónában fekszik.

A busehri erőmű az első létesítmény abban az atomerőmű-hálózatban, amelyet Irán 2030-ig szeretne létrehozni, hogy kielégítse az egyre növekvő hazai energiakeresletet, s az így felszabaduló fölösleges kőolajat és földgázt a külföldi piacokra szállíthassa. Teherán azt hangoztatja, hogy belátható időn belül legalább tíz további reaktort kíván építeni.
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1479180033