Üzlet

Kidugta az orrát - Honda Civic Type R

Hámor Iván
Egy csúcsmodell, ami ráadásul rétegigényeket elégít ki, sosem lesz egy márka húzómodellje, presztízs és ismertségi szempontokból viszont nagy szükség van rá. Így van ez a Honda esetében is, mely hiába aktív szereplője a WTCC-nek, idén pedig a Formula-1-nek is, utcára évekig nem kínált olyan autót, amiért rajongani lehetett volna. Ennek vége, hosszú várakozás után immár nem csak koncepcióként, hanem a végleges változat néhány részletét tekintve is napvilágot látott a sokak által nagyon vágyott és várt - de jóval kevesebbek által megrendelt - Honda Civic Type R. Túl sok információt még mindig nem árult el róla a gyártó - azokkal megvárják a közel egy hónap múlva, március elején nyíló genfi autószalont -, de az már kiderült, hogy a végsebessége 270 km/h lesz.
A Honda Civic 9. generációja nem aratott osztatlan sikert, elsősorban az 5-ajtós változat hátsó kialakítása osztotta meg a közönséget. A Type R esetében biztosan más lesz, mint a gyengébb változatoké, de ami a gyári fényképek alapján kétségtelen, az az autó orra. Ezt, az első kerékjárati ívet, illetve a műszerfalat tette közzé a Honda, mintegy előzetest, a nem egész egy hónap múlva, március elején tartandó premier előtt.

Kidugta az orrát - Honda Civic Type R
A sokak által várt műszaki adatok közül egyedül a végsebesség vált publikussá, ennek értéke eléri a 270 km/h-t a kétliteres turbómotor révén, melynek a teljesítménye 300 lóerő körül várható. A nagy kérdés, hogy mindez elegendő lesz-e a Honda vállalásához, miszerint a Civic Type R lesz a leggyorsabb elsőkerék-hajtású utcai autó a Nürburgring Nordschleife-n. A Renault és a SEAT már 8 perc alatt jár, tehát a léc igen magasan van.

Kidugta az orrát - Honda Civic Type R
Lehet, hogy ezért, lehet, hogy teljesen más okból, de a tapadásra nagy hangsúlyt fektettek a japán és európai mérnökök. Az autó egész padlója teljesen sík, amit oldalt mélyre nyúló szoknyaidomok, míg hátul egy emelkedő vonalú diffúzor zár. A versenysportban ezek megszokott megoldások, és jelentősen növelik egy jármű tapadását a nagysebességű kanyarokban, de egy utcai modell esetében mások szoktak lenni a preferenciák.

A gyári sajtóanyag szerint a "2015-ös Genfi Autószalonon bemutatkozó vadonatúj Honda Civic Type R karosszériája számos hasznos, egyszersmind szemet gyönyörködtető formai megoldást vonultat fel, melyek szélcsatornában, számítógépen és versenypályán végzett tesztek eredményeként láttak napvilágot. Alkalmazásukkal jelentősen javult az egyenesfutás nagy sebességnél, és a leszorítóerő is jelentősen növekedett."

Kidugta az orrát - Honda Civic Type R
A Civic Type R Championship White, azaz "bajnokfehér" színben mutatkozik be a Genfi Autószalonon, ez az árnyalat a korábbi generációknál is igen sikeresnek bizonyult. A kiállítást követően az első tesztautókra sem kell sokat várni, de azok a szerencsések, akik már kipróbálhatták - köztük Michelisz Norbert a WTCC 2014-es 4. helyezettje, a legjobb Hondás versenyző, elismerően nyilatkoztak róla.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve