Üzlet

Március: a vastagbélrák ellenes hónap

Portfolio
100 ezer ember él közöttünk, akikben már ma ott van az a polip, ami a következő 10 évben vastagbélrákot fog okozni. Akiknél időben észreveszik, meg fognak gyógyulni vagy ki sem alakul náluk a rák.
Évente átlagosan tízezer embernél fedez fel az orvos vastag-, illetve végbélrákot. Ez a lassan, mintegy tíz év alatt kialakuló rosszindulatú daganat megfelelő vizsgálattal idejében, még rákmegelőző állapotban felfedezhető lenne. Az egyik leghatékonyabb szűrővizsgálat a tükrözés. Ettől sokan tartanak szeméremből vagy félelemből, pedig a vastagbéltükrözés végezhető bódításban vagy akár altatásban is, minimálisra csökkentve a kellemetlenségeket. A beavatkozás előnye, hogy a megtekintés során felfedezett szemölcs-szerű elváltozások, polipok, illetve más szövetszaporulatok azonnal eltávolíthatók, és szövettani vizsgálattal megállapítható, vannak-e közöttük rákos sejtek. Miután a gyanúsnak látszó képleteket biztonságosan kivették, a vizsgálatot majd 10 év múlva ajánlott újra elvégeztetni.

Kék nap

Március hagyományosan a vastagbélrák elleni nemzetközi küzdelem hónapja. A hónap első péntekére immár hetedszer hirdették meg az "Öltözz kékbe" napot, amelynek célja a vastag- és végbéldaganatokkal kapcsolatos tudatosság erősítése. A kezdeményezés Amerikából indult, Magyarországon először 2012-ben a Van Holnap! Zsákos Alapítvány intézett felhívást kisebb-nagyobb közösségekhez, hogy március első péntekén öltözzenek kékbe, készítsenek a csoportról fényképet, ezzel is kifejezve elkötelezettségüket a vastagbélrák elleni küzdelem iránt. Az alapítvány célja, hogy segítse, támogassa a vastagbélrákkal diagnosztizált betegek kezelését, a sztómával kapcsolatos tudnivalókat, gyakorlati tanácsadással, lelki támogatással segítve a gyógyulás folyamatát. Honlapja: http://www.vanholnap.eu/

Fontos tudni!

Rendszeres szűrővizsgálattal a vastagbélrák miatti halálesetek több mint fele megelőzhető lenne. A vastagbélrák nem mindig okoz tüneteket, ezért fontos a szűrővizsgálat. A szűrővizsgálattal felismerhetők és eltávolíthatók a vastagbélpolipok is, amik esetleg később rákká alakulnának.

A második leggyakrabban halált okozó daganat, de rendszeres szűrővizsgálattal a vastagbélrák miatt meghaltak száma jelentősen csökkenthető lenne.

Vastagbélrák leggyakrabban az 50 év felettiekben fordul elő. Férfiak és nők egyaránt megbetegedhetnek.

Magyarországon egyelőre nincs szervezett ("meghívóleveles") vastagbélszűrés. Mindenki a háziorvosával beszéljen a vastagbélszűrés helyi lehetőségeiről.

Kétlépcsős szűrési stratégia

Magyarországon az úgynevezett kétlépcsős szűréssel kapcsolatban végeztek modellvizsgálatokat. Ezt arra alapozzák, hogy a vastagbélben növő polip és rák is gyakran vérzik. Ez a kis mennyiségű vér szabad szemmel nem látható, azonban laboratóriumi vizsgálattal a székletből kimutatható. A székletvizsgálatot széles népesség bevonásával lehet elvégezni, és csak azoknak javasolnák a végbéltükrözést, akiknél a teszt polipra vagy rosszindulatú elváltozásra utaló mikrovérzés nyomait igazolja. Ennél a csoportnál javasolt a vastagbéltükrözés, amelynek célja a rák, illetve rákmegelőző állapot felfedezése és a gyanús szövetszaporulatok eltávolítása. Az idejében felfedezett vastagbélrák gyógyulási esélye jó.

Az egészségügyi kormányzat tervei szerint hazánkban jelenleg két projekt megvalósítása van folyamatban:
  • Az E-alap terhére beszerzett szűrőtesztek felhasználásával az ország három megyéjében (Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyék), önként vállalkozó 104 háziorvos közreműködésével, a háziorvosi körzetekben élő mintegy 20.000 veszélyeztetett korú (50-70 éves férfi és nő).
  • A TÁMOP 6.1.3/A programból finanszírozottan, 117 háziorvosi praxis bevonásával, Csongrád megyében is elindult a szűrőprogram. A háziorvosok felkészítő képzését követően már elindult a megyében élő, veszélyeztetett korúak közül mintegy 13.000 fő szűrése.

Mindezek tapasztalatai - és a ráfordítható források - függvényében a szervezett vastagbélszűrés fokozatosan kerülhet országos bevezetésre.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Jön az Apple jelentése, repkedhetnek a dollármilliárdok